Adevar sau mit despre diete

Dieta este caracterizata prin restrictii si canoane pe care trebuie sa le respecti, daca vrei sa scapi de cateva kilograme. Exista zeci de diete, care promit rezolvari rapide pentru problema colaceilor.

Dieta este caracterizata prin restrictii si canoane pe care trebuie sa le respecti, daca vrei sa scapi de cateva kilograme. Exista zeci de diete, care promit rezolvari rapide pentru problema colaceilor. Dar unele dintre regulile intalnite sunt la limita dintre adevar si mit.

Dietele rapide sunt eficiente


Fals. Dietele rapide sunt o pacaleala, sustin toti specialistii. Restrictiile alimentare majore, pe termen foarte scurt (de cateva zile, pana la o saptamana), au ca efect eliminarea apei din tesuturile superficiale si eventual o buna curatare a intestinelor, ceea ce face ca, aparent, sa slabesti, chiar si 4-5 kilograme.


"Poate ca ar trebui sa ne intrebam de ce dietele rapide dureaza o saptamana, zece zile maximum si de ce toate promit o scadere in greutate de pana la cinci kilograme", scrie Dr Alain Delabos, in cartea "Slabeste cu masura". Acelasi medic nutritionist sustine ca dietele rapide sunt eficiente "daca vrei sa incapi intr-o rochie, iar petrecerea nu poate fi amanata, dar de fapt ele aduc un mare deserviciu siluetei, pentru ca efectul yo-yo este foarte accentuat si se manifesta din plin".

Daca iti este foame si nu mananci, slabesti


Fals, si nu doar fals, ci si foarte periculos. Chiar si in perioadele de dieta, organismul are nevoie de nutrienti pe care nu-i poate primi decat prin alimentatie.
Infometarea slabeste, dar cu pretul unor posibile grave si majore tulburari metabolice, dintre care unele pot fi ireversibile. Infometarea slabeste grav organismul si afecteaza functiile vitale.

Cea mai buna dieta este una echilibrata, intinsa pe o perioada lunga de timp, cel mai bine intre trei si sase luni, care asigura o slabire constata si lenta. Dieta de lunga durata este singura care reduce riscul efectului yo-yo.
Cel mai bun sfat este sa eviti infometarea si sa repartizezi cele trei mese mari de peste zi, in sase mese mai mici impartite in mod cat mai egal.


Toate glucidele sunt rele


Fals si periculos! Organismul are nevoie de glucide pentru ca acestea sunt combustibilul care asigura o functionare normala inimii si creierului. In plus, glucidele incetinesc procesul de digestie si dau senzatia de satietate.

O digestie lenta este foarte importanta cand respecti o cura de slabire. Diferenta o face tipul de aliment "dulce" pe care il mananci si de indicele glicemic al acestuia. Aici poti afla foarte multe despre dieta glicemica.
  Ideea este ca painea are un indice glicemic ridicat, va fi digerata si asimilata repede, in timp ce fasolea sau conopida vor rezista mai multa vreme in intestin.