Ai fost diagnosticată recent cu diabet zaharat şi nu ştii exact care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti, deoarece îţi cresc glicemia şi îţi pun în pericol sănătatea? Află care sunt cele mai periculoase alimente pentru tine!
Alimente care-ţi cresc glicemia: clasificare
Alimentele şi băuturile care cresc nivelul glucozei în sânge sunt clasificate în funcţie de două criterii:
-- cât de mare este încărcarea pe care o produc: câtă glucoză rezultă la aceeaşi cantitate de alimente
-- indicele glicemic: cât de repede creşte nivelul glicemiei după consum.
Alimente care-ţi cresc glicemia: De ce este important indicele glicemic?
Indicele glicemic este important deoarece, chiar când cantitatea totală de glucoză este mică, alimentele care ridică rapid nivelul glucozei în sânge produc un stres asupra pancreasului şi din cauza reacţiei insulinice exagerate (pancreasul, stimulat de nivelul mare al glucozei, produce insulină în exces faţă de nevoi) au o reacţie paradoxală: glicemia scade la fel de rapid precum a crescut, apărând senzaţia de foame din nou şi nevoia greu de reprimat de a mânca din nou ... mai mult.
- indice glicemic scăzut: sub 55
- indice glicemic mediu: între 56 - 69
- indice glicemic ridicat: între 70-110
Surprinzător, pe primul loc în materie de indice glicemic se pot afla alimente aparent nevinovate.
1. Cartofii copţi, chiar fără grăsime, cu un indice glicemic de 85.
2. Băuturile pentru sportivi, deşi bune pentru rehidratare şi remineralizare au un indice de 78.
3. Dulciurile fabricate industrial, de exemplu napolitanele care au indicele glicemic 76
4. Unele mărci de cerealele „integrale” au indice glicemic peste 75
5. Pâinea albă are un indice glicemic de 73
6. Pâinea integrală are un indice glicemic de 71
7. Covrigeii au un indice glicemic de 72.
Alimente care-ţi cresc glicemia: De reţinut!
- Deşi au reputaţie proastă, spaghetele se plasează la alimentele cu indice glicemic „moderat”, cu o valoare de 61.
- Un măr, în schimb, se plasează la indicele glicemic de 38, fiind un exemplu de aliment cu indice glicemic scăzut.
- Deşi bananele conţin ceva mai mulţi carbohidraţi, nu depăşesc indicele de 52 (arbitrar, valoarea de 55 încadrează indicele glicemic la „scazut”).
Comentarii (2)
Recomandarea asociatiei americane de diabet pt 2011 spune si: "For individuals with diabetes, the use of the glycemic index and glycemic load may provide a modest additional benefit for glycemic control over that observed when total carbohydrate is considered alone. (B) " Ar trebui sa evitam in primul rand dulciurile rafinate, iaurturile cu fructe,fructelee confiate, paoiena alba, fainoasele...
Dupa studiile facute de Michel Montignac (si nu avem niciun motiv sa nu-l credem pentru ca a facut studii indelungate care au necesitat multi ani, pana la moartea lui si pe propria-i persoana) fructele si legumele in majoritate au un indice glicemic in jur de 30 sau mai putin. Nu confundati cu glucidele pe care le contine un aliment. Va sfatuiesc sa cititi cu atentie despre acest subiect in lucrarea lui Montignac. Studiile lui pe aceasta tema dateaza inca din anul 1980. Foarte interesant si e bine de stiut.
Posteaza comentariu