După perioada Sărbătorilor te simţi cu câteva kilograme în plus de care ţi-ai propus să scapi rapid, însă fără să apelezi la metode extreme. Înfometarea nu este o soluţie bună, deoarece organismul nu primeşte nutrienţii de care are nevoie, astfel că după ce vei începe să mănânci din nou kilogramele se adună la loc.
Iată 5 reguli alimentare pe care să le respecţi
1. Bea apă călduţă cu lămâie şi ardei iute dimineaţa, la trezire
Această băutură ajută la stimularea digestiei şi la eliminarea excesului de mucus din intestin. Consum 1-2 pahare de apă călduţă cu lămâie imediat după ce te-ai trezit.
2. Nu sări peste micul dejun
Studiile au arătat că luând micul dejun vei fi mai puţin tentată să faci alegeri alimentare proaste la masa de prânz, gustări şi cină. Nu pleca de acasă înainte să iei micul dejun, iar la mesele de prânz şi la cină alege alimente sănătoase şi cu un conţinut mai scăzut de grăsimi saturate.
3. Evită zahărul rafinat, dulciurile din comerţ şi sucurile carbogazoase
Acestea conţin o cantitate exagerată de zahăr rafinat. Acesta îşi pierde toţi nutrienţii în urma proceselor la care este supus. Prin acest proces, în compoziţia zahărului se formează şi alte substanţe dăunătoare, cum ar fi acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic, favorizând apariţia celor mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat.
4. Asociază alimentele corect
O regulă foarte simplă de care trebuie să ţii cont de fiecare dată când te pui la masă este să nu amesteci tot ce găseşti în frigider la aceeaşi masă. Limitează-te la o asociere cât mai simplă a alimentelor pentru a-ţi ajuta sistemul digestiv să facă faţă fiecărei solicitări la care este supus. "Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată", aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care ne avertizează că prin asocierea greşită a alimentelor riscăm blocarea digestiei, cu toate consecinţele ei negative asupra sănătăţii:
- sunt tulburate enzimele digestive
- absorbţia substanţelor nutritive este împiedicată
- rişti să suferi de balonare, arsuri la stomac, indigestie, constipaţie, crampe, flatulenţă.
De reţinut!
- Legumele care nu conţin amidon, salatele, rădăcinoasele, seminţele, ierburile, mirodeniile, uleiurile din nuci şi seminţe pot să fie asociate cu proteine şi carbohidraţi.
- Nu combina la aceeaşi masă carbohidraţi (cereale şi derivate, paste, orez, pâine, biscuiţi, patiserie, miere, cartofi, castane, dovlecel, păstârnac) cu proteine (fasole uscată, mazăre, branza, nuci, ouă, peşte, carne roşie, lapte, carne de pui, soia, tofu, iaurt).
- Lasă să treacă 2 ore după ce ai consumat carbohidraţi înainte de a consuma proteine
- Lasă să treacă 3 ore după ce ai consumat proteine înainte de a consuma carbohidraţi
- Poţi să combini paste cu legume, fasole cu legume, peşte cu legume, cereale şi legume.
- Grăsimile se combină doar cu verdeţuri, deoarece le uşurează absorbţia acestora în intestin.
5.Apelează la câteva zile de detoxifiere pe lună
Consumă de câte ori poţi pe săptămână o băutura detoxifiantă recomandată de celebrul Dr. Oz: 1/2 cană ananas proaspăt; 2 castraveţi; 4 căni de spanac; zeama de la o jumătate de lămâie; puţin ghimbir răzuit; 1 legătură de frunze de mentă; apă dacă e nevoie. Preparare: Toate ingredientele se mixează în blender.
Atunci când vrei să faci 2-3 zile de detoxifiere este important:
- să eviţi băuturile cu cofeină
- să nu consumi zahăr rafinat şi dulciuri
- să nu consumi prăjeli, sucuri carbogazoase şi alte alimente procesate
- să consumi mai multe verdeţuri crude, în special cele cu gust amar
- să recurgi la periajul uscat al pielii care elimină toxinele şi celulita
- să apelezi cât mai des la băile cu alge marine.