Câte țări, atâtea obiceiuri! Crăciunul savuros al slovacilor

Deși sărbătorile de iarnă au aceeași semnificație în majoritatea locurilor din lume, ele sunt celebrate în cele mai diverse moduri, de la evenimente până la rețetele culinare, în funcție de tradiția fiecărui popor. Slovacia se evidențiază prin câteva obiceiuri foarte interesante, un târg de Crăciun fabulos în Bratislava, dar mai ales prin bucatele delicioase, pe care sigur vei vrea să le încerci.
Slovacii încep sărbătorile de iarnă cu patru duminici înainte de Ajunul Crăciunului. În fiecare săptămână ei aprind o lumânare în coronița de Crăciun, iar când toate cele patru sunt aprinse e semn că sărbătoarea bate la ușă. Cele care așteaptă cu nerăbdare Crăciunul sunt fetele nemăritate, aceasta fiind ocazia cu care ele își află ursitul. Cu 12 zile înainte, tinerele scriu pe 12 bilețele numele băieților pe care îi plac și le pun sub pernă. În fiecare dimineață, ele aruncă câte un bilet, astfel că ultimul rămas pentru dimineața de Crăciun le va indica numele celui cu care se vor căsători.


În dimineața din Ajunul Crăciunului, membrii familiei se trezesc foarte devreme și ies în aer liber, pentru a păși pe pământ, confirmând astfel legătura lor puternică, de agricultori recunoscuți, cu pământul. În seara de Ajun, familia se adună pentru cea mai îmbelșugată masă a anului, care conține nu mai puțin de 12 feluri de mâncare, care mai de care mai savuroase.

Mâncarea tradițională este crapul cu salată de cartofi. Crapul se taie în formă de potcoavă, pentru a aduce noroc. Alte feluri tradiționale sunt supa-cremă de varză, plăcinta cu miere, mâncarea de mazăre sau fasole, tipicele “opekance” – baghete din aluat dulce cu mac și brânză și tortul de Crăciun, “štedrák”, sau tort "generos", denumit astfel deoarece conține 4 tipuri de umplutură: gem, caș, nuci, semințe de mac.
Multe dintre aceste delicatese pot fi replicate și pentru Crăciunul românesc, folosind produsele lactate Koliba, tradiționale din zona muntoasă a Slovaciei. Acestea păstrează gustul autentic al lactatelor de calitate slovace, datorită metodei tradiționale de preparare și a provenienței laptelui. Cele mai recomandate produse Koliba pentru rețetele de Crăciun cu specific slovac sunt cașcavalul, cașcavalul afumat, untul premium natural și Gustul untului. Acestea pot fi găsite în majoritatea hypermarket-urilor.

Mierea cu usturoi este nelipsită în seara Ajunului, pentru a alunga spiritele rele.
Finalul mesei trimite la despachetarea cadourilor aflate sub bradul împodobit. În vremurile trecute, darurile aveau o mare valoare simbolică: merele semnificau sănătate, nucile – înțelepciune, bijuteriile – frumusețe și noroc, iar monedele – bogăție și succes. Ziua de Crăciun este înfrumusețată de numeroasele alaiuri de colindători, formate din valasi (pastori), baca (baci) și cert (dracul). Ziua de 25 decembrie se continuă cu mese copioase, colinde și timp petrecut alături de familie.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod