Eşti la cură de slăbire şi cauţi alternative sănătoase, hipocalorice şi rapide la magazin? Citeşte eticheta fiecărui produs ca să nu ai surprize! Iată ingredientele care-ţi pot sabota dieta fără să bănuieşti!
Ştim deja că foarte multe dintre produsele pe care le găsim la magazin conţin mai multe ingrediente decât ar fi nevoie, dar nici vorbă despre adaosuri sanătoase care să mărească valoarea nutritivă a produsului. Dacă te vei obişnui să descifrezi măcar în mare lista interminabilă de ingrediente şi să cunoşti câţiva aditivi folosiţi pe scară largă vei putea să faci alegerile corecte şi mai puţin nocive pentru sănătatea şi silueta ta.
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te afli în faţa raftului din magazin întrebându-te dacă să iei un produs sau altul, în funcţie de caloriile pe care le conţine? Dar mai trebuie să ţii cont de încă ceva atunci când faci cumpărăturile cu gândul de a urma o cură de slăbire: ingredientele bine pitite în acel şir interminabil din care înţelegi 2-3 cuvinte.
Reţine denumirea acestor ingrediente şi caută-le pe eticheta produsului înainte de a-l achiziţiona!
1. Ulei vegetal parţial hidrogenat
Este un termen folosit pentru grăsimile trans, potrivit specialiştilor de la faimoasa clinică americană Mayo. Acest tip de grăsime este la fel de periculos pentru sănătate şi siluetă precum grăsimile saturate pentru că rezultă în urma unui proces industrial de hidrogenare parţială, aflăm de la Dr. Ciprian Constantin, medic rezident diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Atenţie! Nu te baza pe faptul că scrie mare pe ambalaj "0% grăsimi trans", ci analizează lista cu ingrediente pentru că este foarte posibil să găseşti uleiul vegetal parţial hidrogenat.
2. Fructoza din siropul de porumb sau high-fructose corn syrup
Ai ales produsul şi scrie pe el mare "Nu conţine zahăr!", dar ai analizat puţin ingredientele? Dacă găseşti fructoza din siropul de porumb sau "high-fructose corn syrup" s-a dus de râpă dieta, deoarece este tot o formă de zahăr. Se pare că cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit că acest sirop favorizează depunerile de grăsime în special în zona abdominală.
3. Îndulcitorii artificiali
Deşi nu au calorii, îndulcitorii artificiali te pot îngrăşa. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare nu recomandă folosirea îndulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamaţii (E 952) şi sucraloza (E 955), deoarece "au efecte adverse, determinând chiar apariţia obezităţii, deşi nu au calorii".
"Dacă o persoană îşi doreşte să slăbească, nu cred că îndulcitorii artificiali pot să fie de folos. Eu aş recomanda alimentele naturale, însă consumate în cantităţi mai mici. Îndulcitorii artificiali activează senzorul de glucoza şi cresc capacitatea intestinului de a absorbi mai mult zahăr. Aşa că mai bine ne gândim de două ori înainte de a consuma băuturile dietetice", este de părere şi prof.
4. Produsele cu cereale/făină rafinate
Cerealele rafinate trec printr-un proces care le scade aproape cu totul calitatea nutriţională. Şi uite aşa s-a dus 75% din conţinutul de fibre care te ajuta în slăbit. Alege produsele de panificaţie şi pastele care au făină integrală şi evită făina albă rafinată şi orezul alb.
5. Monoglutamat de sodiu sau sodium monoglutamate
Păcăleşte creierul, deoarece odată adăugat într-un produs îi potenţează aroma şi-l face irezistibil la gust. Prin urmare, păzeşte-te cât poţi de alimentele pe care vezi inscripţionat acest ingredient.
Comentarii (1)
Ce interlocutor simpatic sunteti! Si dupa cum vad, cunoasteti si câteva limbi straine, scrieti bine despre ceea ce nu toti invata. Cum sa tinem minte, chiar si cei tineri cu mintea odihnita si mult mai elastica au dificultati la cititul si interpretarea indicatiilor de pe etichete, dar noi ceilalti? Sau am pus problema gresit, trebuia sa intreb unde se gaseste, de unde se poate cumpara acea carte cu traducerea componentelor, ingredientelor...de pe etichete?
Posteaza comentariu