4 greșeli de evitat când treci la dieta vegană

Dacă de-abia ai trecut la dieta vegană trebuie să fii prudentă pentru a evita îngrășarea. Află ce lucruri trebuie să eviți pentru ca noul tău meniu să aibă rezultatele pe care ți le dorești.
Simți că te strâng pantalonii deși ai trecut la o dietă bazată exclusiv pe produse de origine vegetală? Ei bine, există câteva greșeli pe care le poți comite la început și care ți-ar putea afecta motivația. În loc să te descurajezi și să consideri că dieta vegană nu este potrivită pentru tine, mai bine analizează cu grijă felul în care mănânci și vei observa dacă este ceva în neregulă. Nu este greu deloc să-ți corectezi obiceiurile alimentare și să urmezi acest regim în mod eficient. Fii mereu optimistă și nu lăsa micile greșeli să te oprească să slăbești. Învață din ele și creează-ți un meniu util.

 
Iată ce greșeli trebuie să eviți când treci la dieta vegană:

 
1. Nu mânca orice aliment care este etichetat „vegan”

În primul rând trebuie să știi că multe alimente pot fi vegane, fără să te ajute neapărat să slăbești. „Dacă vrei să ai un meniu vegan sănătos și consistent nu vei putea mânca pe fugă, ci va trebui să te gândești la fiecare masă și să planifici ce vei consuma.
Este esențial să cunoști câteva proprietăți ale alimentelor, precum și conținutul de vitamine și calorii pentru a te putea orienta mai ușor. În trecut  dieta vegană însemna un consum ridicat de cereale integrale și leguminoase precum fasolea sau năutul”
, explică dr. Cynthia Sass, nutriționist.
Din păcate, în prezent vei găsi la raionul de specialități vegane multe alimente care au un conținut destul de ridicat de calorii. Inițial ți se poate părea mai ușor pentru că nu trebuie să te chinui să verifici fiecare ingredient, dar aceste produse nu sunt neapărat variantele consistente sau utile pentru a scăpa de kilogramele în plus. Nu trebuie să te consideri complet protejată de eticheta care declară că produsul este 100% vegan, ci să citești ingredientele și tabelul cu valorile nutriționale pentru a te lămuri dacă într-adevăr este bine pentru tine să mănânci acel produs.
Dacă îți vei constitui meniul din alimente procesate vei pierde mult la capitolul fibre, iar acest lucru îți poate afecta negativ digestia, declanșând balonarea, crampele abdominale sau constipația.
„Fibrele sunt foarte importante pentru că refac echilibrul de bacterii benefice din tractul digestiv, echilibrează digestia și reduc pofta de mâncare”, potrivit dr. Sass.

 
2. Consumi prea mult din ingredientele sănătoase

Chiar dacă reușești să eviți alimentele procesate de la raft și mizezi pe variantele naturale în fiecare zi, trebuie să fii în continuare atentă la mărimea porțiilor. Este foarte ușor să dublezi sau chiar să triplezi cantitatea de ingrediente sănătoase cum ar fi avocado, nucile caju sau miezul de nucă de cocos. Ține mereu cont de câte calorii are fiecare masă și corelează totalul cu nivelul tău de activitate. 
În niciun caz nu este recomandat să prepari un smoothie uriaș dimineața dacă vei sta la birou restul zilei. Nu numai că nu vei slăbi, dar ai putea adăuga țesut adipos exact în zonele-problemă. Excesul de calorii, chiar și cel provenit din alimente benefice, se va depune tot ca țesut adipos și va trebui să faci eforturi suplimentare pentru a obține silueta dorită.
Indiferent dacă ești vegană sau nu, de fiecare dată când consumi calorii pe care organsimul nu are cum să le ardă, trebuie să știi că vei opri slăbirea sau chiar ai putea să te îngrași.

 
3. Nu consumi suficiente proteine

Un alt factor care determină stagnarea procesului de slăbire este o cantitate insuficientă de proteine, care sunt esențiale pentru a stimula metabolismul și dezvoltarea masei musculare. „Dacă mănânci prea puține proteine nu vei putea obține un corp tonifiat”, spune dr.
Sass. 

 
4. Te aștepți la rezultate spectaculoase

Adevărul este că numărul de kilograme eliminate depinde și de meniul tău de până acum. „Dacă oricum consumai multe fibre și carbohidrați complecși proveniți din cereale integrale, fructe și legume, nu vei vedea o diferență dramatică în ceea ce privește numărul de kilograme după ce treci la dieta vegană. De obicei rezultatele spectaculoase sunt remarcate de persoanele care trec de la fripturile grase sau alimentele de tip fast food la o dietă care cuprinde numai produse naturale de origine vegetală”, explică dr. Virginia Messina, nutriționist.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.