Cat ai asteptat sarbatorile de iarna... Cat de mult ti-ai dorit sa ai parte de aceste zile fericite si cat de mult te-ai gandit la felurile de mancare traditionale si extrem de gustoase pe care le vei pregati pentru toti membrii familiei tale si pentru prietenii care vor veni in vizita... Totusi Craciunul si Anul Nou se pot dovedi a fi oportunitati prea tentante si o sansa in plus de a exagera cu mancarea si cu caloriile... Insa, cu ajutorul catorva strategii bine puse la punct, te poti bucura de aceste momente festive, fara teama de a pune kilograme in plus.
1. Mananca inainte de a merge la o petrecere
Daca sari peste o masa inainte de a merge la o petrecere, gandindu-te ca vei "pastra" caloriile pentru acest eveniment, vei ajunge la destinatie atat de infometata, incat vei manca tot ceea ce vei vedea in fata ochilor... Implicit, planul tau va esua lamentabil. Totusi, daca mananci ceva inainte, nu vei ataca bufetul si vei manca ponderat.
2. Cu grija la aperitive si prajituri...
Mini-prajiturile si sandvisurile sunt atat de usor de "infulecat" dintr-o singura inghititura, incat vei pierde rapid sirul a cate exact ai mancat... Pentru a pastra un control mai mare, tine-ti paharul cu bautura in mana pe care o folosesti in mod obisnuit, astfel incat sa fii mereu nevoita sa schimbi mana pentru a lua gustarea care te tenteaza de pe tava. Avand in minte acest lucru, nu te vei intinde decat dupa aperitivele care iti fac pofta cu adevarat.
Daca este organizat un bufet, un alt truc este sa iti asezi mai multe aperitive si prajiturele pe farfurie, decat sa iei cate vrei, direct pe tavile pe care sunt asezate.
3. Fii atenta la portiile pe care le mananci
Felurile de mancare uriase, cu multa carne si sos, duc in mod sigur si inevitabil la o masura in plus, la talie. Pentru a evita acest neplacut lucru si pentru a manca cat mai echilibrat cu putinta (un lucru pe care uitam sa il facem in aceasta perioada...), fii foarte atenta atunci cand te afli in fata mesei sau a bufetului.
Asigura-te ca legumele si fructele inseamna cel putin jumatate din farfuria ta. In cazul in care te afli la o masa in familie sau daca esti invitata la cina la niste prieteni, atunci gazda te va servi si mai mult ca sigur ca iti va umple cu generozitate farfuria. Totusi este recomandabil sa mananci doar ceea ce ti se pare confortabil pentru tine si organismul tau. Nu refuza niciodata ospitalitatea si nu face o parada cu dieta ta, atunci cand toti se infrupta cu felurile de mancare delicioase. Doar alege ceea ce este potrivit pentru tine.
4. Atentie si la "inofensivii" biscuiti...
Tot la capitolul "de evitat" se inscriu si biscuitii. Chiar daca nu sunt dulci, majoritatea au un continut ridicat de amidon, care este imediat convertit in maltoza, si ulterior in glucoza, care este asimilata cu repeziciune, mai ales daca nu ai mancat in prealabil alimente bogate in fibre.
5. Schimba bauturile
Alcoolul este "ticsit" de calorii care se depun foarte usor. Insa, pentru a evita sa fii persoana care strica cheful de petrecere al tuturor celorlalti, permite-ti sa te bucuri de primul pahar cu sampanie, dupa ce ai dat noroc cu gazda, apoi mergi pe bauturi non-alcoolice si cu foarte putine calorii, cum ar fi apa minerala. In plus, ai toate sansele ca nimeni sa nu mai observe ce bei dupa primul pahar festiv...
6. Cand esti invitata la o petrecere, contribuie cu un fel de mancare sanatos
Cand esti invitata la o masa, contribuie la meniu cu un fel de mancare sanatos, care sa nu intre in conflict cu planurile gastronomice pe care le are gazda. Ce zici de aceste idei foarte bune pentru sanatatea ta: iepurasi din cartofi cu urechiuse din morcovi, rulouri din carne de curcan sau de pui, cu crema de branza fara grasimi si bete din morcov infipte in ele, formand gustari cat mai amuzante cu putinta? Reprezinta o alternativa sanatoasa la toate felurile de mancare bogate in grasimi pe care suntem obisnuiti sa le preparam in perioada Craciunului si a Anului Nou.
7. Celebre retete de familie, reinventate
Placinta cu dovleac si nuca este o traditie onorata in familia ta de generatii, iar reteta ei este transmisa mai departe cu sfintenie... Totusi nu ar fi atat de rau daca ai reduce cantitatile de zahar si de grasimi incorporate in felurile de mancare traditionale in familia ta. Gustul nu trebuie sa sufere si, pentru a te asigura de acest lucru, incearca o data reinventarea retetei, pentru un test. Daca totul iese bine, ai mai scapat de un pericol!
8. Fii selectiva in privinta dulciurilor
Nu te acuza nimeni pentru ca iti plac dulciurile. Cui nu ii plac?... Insa o simpla gustare este tot ceea ce ai nevoie pentru a-ti satisface pofta. Nu este nevoie sa te cufunzi in tava cu prajituri... Astfel, cand gazda iti va oferi o prajitura bogata in glazura de ciocolata, cu foarte multa frisca si crema, o poti imparti cu sotul tau sau cu un prieten. Daca ti se vor servi mai multe deserturi, alege-l pe cel preferat si renunta la restul.
9. Nu rontai intre feluri!
La unele dintre petreceri, meniul principal se lasa uneori asteptat, interval in care sunt puse la dispozitie castronele cu snacks-uri si alune. Iti recomand sa le lasi in pace. Pe langa faptul ca nu au nici un aport pentru organism (substantele nutritive sunt inexistente), senzatia de satietate pe care o vei avea este inselatoare.
10. Fii activa!
Chiar daca ti-ai facut planul de sarbatori si deja simti ca nu mai ai nici o secunda libera pentru a face si altceva in afara de ceea ce este trecut pe lista, pastreaza-ti totusi ragaz pentru programul tau de exercitii fizice. Faptul ca incerci sa iti construiesti masa musculara inseamna ca rata ta metabolica va creste. Acest lucru inseamna ca vei arde mai multe calorii atunci cand nu faci nici o activitate fizica. In plus, dupa ce iti iesi din obiceiul de a face sport, iti este foarte greu sa te apuci din nou de el, iar starea ta de sanatate va avea de suferit.
Un articol de Alina Bleaja
Posteaza comentariu