De ce apar aventurile amoroase?

Inselarea increderii cuiva reprezinta o tradare. Tradare nu doar a unui individ, ci de obicei si a unui amestec de sperante, visuri si asteptari. Daca tu esti cea care descopera...

Inselarea increderii cuiva reprezinta o tradare. Tradare nu doar a unui individ, ci de obicei si a unui amestec de sperante, visuri si asteptari. Daca tu esti cea care descopera aventura, vei simti probabil furie atat fata de actul in sine, cat si datorita pierderii a ceea ce ar fi putut insemna pe viitor relatia respectiva. Este ca si cum o constructie la care lucrezi incepe sa se prabuseasca in jurul tau.

Ce anume declanseaza o aventura?

Aventurile nu apar din senin. Cele mai multe au in spate anumite evenimente care conduc la aparitia lor. Multe cupluri nu isi dau seama intotdeauna de aceste circumstante. Intr-adevar, ele pot considera evenimentul sau grupul de imprejurari drept irelevant.

Acest lucru poate dezvolta un fel de "relatie oarba", care impiedica partenerii sa ia atitudine cu privire la sentimentele lor inainte ca o aventura sa se intrevada la orizont. Uneori, orbirea in relatie se datoreaza fricii. Cuplul se poate teme sa isi exprime anxietatea referitoare la o problema specifica (asa cum ar fi o problema sexuala sau financiara) sau poate decide ca situatia se va rezolva de la sine, fara interventia nici unuia dintre parteneri.

Aventura "celui care deschide usa"

Acest tip de aventura apare, de obicei, atunci cand o relatie se apropie de final. Partenerul implicat intr-o aventura priveste, de obicei, spre sfarsitul relatiei si pune bazele unei noi relatii din cauza faptului ca nu se mai simte atasat emotional de partenerul initial. Uneori, partenerul care afla despre aventura este usurat ca relatia s-a incheiat. Alteori, s-ar putea ca el sa considere ca relatia functiona normal si poate fi socat sa descopere ca celalalt intentioneaza sa plece.

Cei care sunt implicati in acest tip de aventura recurg la ea deoarece le este greu sa spuna partenerului ca vor sa puna punct relatiei. Ei folosesc noua relatie ca pe un mod de a deschide o usa catre o viata noua si s-ar putea sa nu fie nicicand capabili sa explice primului partener de ce au simtit ca lucrurile mergeau prost intre ei. In anumite circumstante, tocmai dorinta de a scapa de o relatie fara a infrunta problemele dificile din cuplu este cea care impinge o persoana sa inceapa o aventura de tipul "celui care deschide o usa".

Aventura "scaunului cu trei picioare"

Aceasta este, de cele mai multe ori, o aventura de lunga durata, care poate avea un efect neasteptat asupra relatiei. Cele mai multe relatii pot fi comparate cu un scaun cu doua picioare. Ele se clatina pe masura ce presiunile vietii le afecteaza, iar unul sau altul dintre parteneri preia din cand in cand povara sau o imparte mai mult sau mai putin egal cu altcineva. "Scaunul cu doua picioare" poate functiona atat timp cat tensiunile si cerintele vietii nu sunt prea mari si nici unul dintre parteneri nu se simte supus la o presiune mult prea ridicata.

Daca povara unui cuplu devine prea mare, unul dintre parteneri poate cauta o aventura. Aventura vine sa actioneze ca un "al treilea picior", care stabilizeaza situatia. Acest lucru se intampla deoarece cuplul poate sa dea vina pe aventura pentru problemele cu care se confrunta, evitand discutia despre adevaratul impas. E posibil ca ambii parteneri din cuplul implicat sa fie la curent cu aventura unuia dintre ei, dar sa ramana impreuna, de obicei plangandu-se de infidelitatea celuilalt.

Descoperirea unei aventuri este dureroasa prin ea insasi si, in acelasi timp, inceteaza sa mai impiedice problemele sa se reverse asupra cuplului: acestea revin in discutie, adaugandu-se la noua stare de fericire. De aici ar parea logic sa tragem concluzia ca o aventura poate fi o latura pozitiva a unei relatii daca ramane secreta. Din pacate, rar se intampla asa. Simplul fapt ca incepe o aventura altereaza subtil modul in care cuplul relationeaza, astfel ca partenerii acestuia sfarsesc prin a trai in minciuna.

Aventura "razbunarii"

Aventura "razbunarii" este de obicei de scurta durata, dar poate fi o problema reala pentru un cuplu care se loveste de ea. De obicei, apare deoarece unul dintre parteneri se simte ranit. Pentru a intelege ce i s-a intamplat, poate sa decida inconstient sa-si pedepseasca partenerul in acelasi mod in care a fost ranit si el. In momentul derularii aventurii poate ca nu realizeaza ce face, dar dupa o perioada de timp devine evident ca s-a implicat intr-o aventura "a razbunarii". Conditia principala pentru o astfel de aventura amoroasa este ca unul dintre parteneri sa fi avut deja o aventura, iar celalalt sa doreasca sa recupereze ceea ce ii apartinea.

Se prea poate ca partenerul care a fost tradat sa-si piarda increderea in sine, nestiind cum sa-si recapete o imagine proprie pozitiva. El cauta, probabil, un mod care sa-i sustina imaginea destul de precara si se complace adesea in relatii de o noapte sau in capricii de scurta durata. Efectul psihologic al acestor actiuni este acela ca partenerul implicat in aventura "razbunarii" simte ca inca mai este atractiv, dorit si sexy - sentimente spulberate de aventura celuilalt. Este ceva frecvent ca aceasta aventura sa fie regretata, deoarece cel implicat realizeaza dintr-o data ca face exact lucrul pe care il detesta la partenerul lui.

Aventura "observa-ma!"

Acest gen de aventura este adesea o aventura de o noapte, sau nici macar nu este o aventura sexuala. Ea apare, de obicei, in relatiile in care partenerii nu reusesc sa observe problemele importante ori in care au incercat sa le rezolve, dar au esuat. Uneori, o persoana poate simti ca, desi incearca cu consecventa sa-si exprime sentimentele fata de partener, parca vorbeste in vant. Acest gen de aventura poate aparea si atunci cand exista anumite probleme legate de sex. Aventura de o noapte poate spune: "doresc sex care sa-mi implineasca nevoile si am avut aceasta aventura pentru a-ti arata cat de important este pentru mine acest aspect".

Este putin probabil ca partenerul implicat intr-o astfel de aventura sa vrea sa paraseasca relatia, dar isi doreste sa consemneze in acest mod nefericirea reala legata de relatie. Este echivalentul emotional al strigatului in megafon, dupa ce conversatia pe un ton normal pare sa nu fi fost auzita. Poate fi comparata si cu o incercare de sinucidere sau amenintare cu sinuciderea. Uneori, cand o persoana incearca sa se sinucida, ea nu intentioneaza, de fapt, sa se omoare. Ea incearca cu disperare sa isi faca inteleasa depresia sau alta problema pe care o are. Aventura "observa-ma!" poate avea aceeasi functie intr-o relatie pe termen lung.

Aventura "evitarii"

Strict vorbind, aventura "evitarii" ar trebui nominalizata sub titlul "aventurile evitarii", deoarece cuplul care are de-a face cu acest tip de aventura este prins intr-o situatie in care aventurile se repeta. Cauza este ca aventura "evitarii" se bazeaza pe evitarea intimitatii si implicarii. De obicei, partenerul care are acest gen de aventura se teme sa se apropie si sa fie vulnerabil emotional fata de celalalt. In mod ciudat, el ar putea dori sa faca un angajament fata de cineva la care tine, dar saboteaza chiar relatia in care doreste sa se angajeze.

Aceasta poate avea ca rezultat un "dans" emotional, in care partenerul care considera ca a devenit mult prea apropiat de celalalt partener se retrage cativa pasi, are o aventura si apoi incearca sa reconstruiasca relatia. Uneori, "dansul" apare atunci cand apare o anumita problema in cadrul cuplului - o situatie care il solicita in special pe partenerul implicat in aventura. Tragedia reala a aventurilor "evitarii" este aceea ca, de obicei, ambii parteneri se lupta sa aiba o relatie apropiata, deplina, dar se simt prinsi intr-o capcana. Cei care au acest gen de aventura o descriu ca pe un "viciu". Ei sunt constienti ca nu ar trebui sa aiba aventuri, dar nu sunt capabili sa se opreasca.

Aventura "experimentala"

Aventura "experimentala" este, probabil, cea mai legata de sex. Are loc adesea in cuplurile in care experienta sexuala este limitata. Poate ca partenerii cuplului au facut doar sex unul cu celalalt ori au gasit acest subiect dificil de discutat, astfel ca repertoriul lor in acest domeniu este limitat, fiind aproape o rutina. O greseala frecventa este aceea de a considera ca toate aventurile urmaresc sexul in afara relatiei stabile de cuplu.

Multe aventuri au loc dintr-un complex de motive, descrise in cazurile anterioare. Dar aventura "experimentala" chiar este, cel mai adesea, legata doar de sex. Partenerul implicat in aventura cauta de obicei sa descopere cum ar fi o partida de sex cu o alta persoana si porneste din start cu aceasta intentie. Uneori, aceasta dorinta este premeditata. Alteori, o situatie apare ca un potential experiment si acesta foloseste oportunitatea pentru a incerca sa faca sex cu altcineva.

Multe aventuri urmaresc o tipologie particulara, dar altele vor prelua elemente din mai multe tipologii. De exemplu, o aventura "experimentala" poate conduce la aventura "celui care deschide usa", daca partenerul simte ca experimentul ii dezvaluie probleme mult mai mari decat s-ar fi gandit la inceput. Aventura "razbunarii" poate, de asemenea, sa devina aventura "evitarii", din cauza faptului ca dorinta de razbunarepoate sa-l conduca pe partener spre dezvoltarea unei neincrderi profunde in celalalt.

Preluare din volumul "Fata in fata cu infidelitatea", de Julia Cole & Relate, aparuta la editura Curtea Veche in traducerea Danielei Onofrei. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod