Importanta imaginii de sine in viata sexuala

Este corpul o dimensiune importanta a sistemului psihic? Sa ne intoarcem spre om, spre ceea ce reprezinta el. Vorbim despre inteligenta, afecte, gandire, atentie...

Este corpul o dimensiune importanta a sistemului psihic? Sa ne intoarcem spre om, spre ceea ce reprezinta el. Vorbim despre inteligenta, afecte, gandire, atentie etc., dar, in esenta, omul este Unul, este o entitate data, iar toate aceste concepte nu exista. Ceea ce exista este omul asa cum il vedem, in totalitatea sa. Iar corpul pe care il vedem este o amprenta unica a sa.

Corpul este, de asemenea, un indicator al sanatatii, atat din punct de vedere organic, cat si psihologic. Fiecare emotie, fiecare traire are o anumita traducere corporala. Astfel, atunci cand suntem emotionati, inima bate intr-un mod anume, mainile pot parea niste tentacule in plus, o anumita stare de inhibitie isi pune amprenta si asupra corpului.

Daca am privi cu atentie o persoana bolnava psihic, vom vedea ca mersul, mimica sa poarta amprenta unui schematism. Ca si cum ei nu ar putea exprima ceea ce simt, ceea ce sunt. Boala psihica isi pune amprenta si asupra corpului. De multe ori, putem recunoaste cu usurinta o persoana ce are un anumit handicap intelectual, dupa imaginea sa corporala. Corpul este mereu un indicator important pe care, daca l-am citi asa cum ar trebui, am obtine multe informatii despre persoana din fata noastra.

Corpul este un loc al nostru. El este cel care ne ofera identitatea noastra in planul realitatii. Este drept, o entitate careia psihologia nu i-a acordat foarte multa atentie. Considerat din vremuri de mult indepartate un pacat in sine, corpul isi regaseste incetul cu incetul locul in psihologia actuala. Introducerea corporalitatii in psihoterapie este considerata ca fiind o revolutie in formele de interventie.

Exemplul cel mai frecvent cu care ma intalnesc in practica mea este cel al atacului de panica. Atacul de panica este o stare raspandita, in special in randul femeilor. Corpul cunoaste palpitatii, dureri de stomac, manifestari diverse si o stare ciudata de anxietate. Nimic din ceea ce este organic nu justifica simptoamele pe care le manifesta. Influenta este strict psihica. Planul psihic are capacitatea de a crea stari pe care le resimtim ca fiind organice. Aceste elemente arata legatura stransa dintre cele doua dimensiuni. Sunt dimensiuni care nu se pot distinge decat intr-un plan simbolic, in realitate ele sunt unite si imposibil de separat.

Poate ca nu prea te-ai gandit la corpul tau. Sau poate ca, dimpotriva, te-ai gandit la el. In general, avem tendinta de a acorda atentie corpului prin faptul ca exista norme care reglementeaza imaginea corporala. Cifrele 90-60-90, silueta subtire sau obezitatea (in functie de perioada istorica) functioneaza ca norme care regleaza social modul in care aratam.

Corpul ca imagine de sine


Exista o implicatie a corpului care are impact asupra vietii noastre de cuplu, asupra vietii sexuale - imaginea de sine. Modul in care ne receptam corpul si in care il simtim este expresia imaginii pe care o avem despre noi in tot ceea ce suntem. Cuplul, relatiile de suflet dintre oameni nu pot face abstractie de corp. Prima imagine pe care o avem despre cineva este imaginea corporala. Dar aceasta nu inseamna ca totul se reduce la imaginea corporala.

Foarte multe persoane se plang de faptul ca "sunt urata si acesta este motivul pentru care sunt singura!". Neplacerea provocata de imaginea corporala si faptul ca isi doresc sa fie altfel se traduce in tot felul de cure de slabire, intr-o cautare permanenta de noi modalitati de ascundere a ceea ce este "urat".

O cura de slabire este fireasca daca are o justificare medicala sau daca, intr-adevar, impresia de obezitate este semnificativa. Dar nici o cura de slabire nu poate sa transforme o persoana intr-un fotomodel. Pentru un fotomodel cura de slabire este o sarcina profesionala, dar pentru o persoana obisnuita, rare sunt momentele autentice cand ea este cu adevarat logica.

Riscurile de a exagera o cura de slabire conduc la anorexie, manifestari bulimice. Ele necesita un tratament psihologic. De obicei, acest tratament se rezuma la lucrul cu propria imagine. In fapt, lupta nu este cu kilogramele. De cele mai multe ori, este o lupta cu propria slabiciune, cu resimtirea unei stari de inferioritate. Este o lupta pentru ca protagonista sa se simta mai bine in pielea sa si nu pentru imaginea din ochii celorlalti.

Daca tie nu iti place ceea ce esti, atunci ce este de facut? Cum poate placea unei alte persoane ceea ce tie nu-ti place? Incetul cu incetul, lupta cu imaginea corporala ajunge sa fie o lupta sortita esecului de la bun inceput - niciodata nu vei reusi sa arati asa cum iti doresti daca nu iti place ceea ce este corpul tau. Intr-un fel, aceasta este traducerea unei expresii: "a te iubi pe tine insuti".

Atunci cand te iubesti pe tine insati se poate pune problema de a face ceva pentru corpul tau. Neingrijirea corpului arata de multa ori o tendinta spre autodenigrare si spre negarea a ceea ce esti. O cautare a nevoii de a fi altfel sau poate unele tendinte depresive. Acest aspect apare deseori in starile de depresie si se constituie intr-o posibila identificare a unei stari de acest tip. In fapt, orice exagerare, indiferent de directia spre care este orientata, tradeaza o anumita problematica, ce este de factura psihologica.

Cum ne putem evalua propriul corp?


Lucrurile sunt foarte simple si se raporteaza, in special, la cele doua principii care guverneaza starea noastra afectiva. Le-am pomenit de nenumarate ori in saptamanile anterioare, dar ele sunt un ghid principal in viata noastra:

  • Ne simtim bine in acest corp?

  • Este eficient modul in care aratam? Aici eficienta ia forma reactiilor pe care ceilalti le au despre noi.


  • 1. Daca ne simtim bine in propriul corp, iar ceilalti au o parere pozitiva, atunci, teoretic, lucrurile ar trebui sa fie perfecte. Putem cu usurinta sa ne implicam in ceea ce priveste corporalul si sa nu avem probleme majore. Este, de asemenea, o premisa pozitiva pentru asumarea propriei sexualitati.

    Aceasta nu inseamna automat ca tu esti superioara celorlalti, nu inseamna ca esti fericita, nu inseamna nimic, in principiu, ci doar ca ai un potential superior celorlalti, in contextul in care lupta pentru o imagine pozitiva este o valoare sociala. Ramane sa stabilesti tu ce faci cu acest potential pe care natura si educatia ti l-au dat.

    2. Daca ne simtim bine in propriul corp, iar ceilalti au o imagine negativa despre modul in care aratam noi, poate ca imaginea noastra este exagerata, iar tendinta de a epata, de a ne prezenta sa fie receptata, psihologic, ca o rupere de realitate.

    De asemenea, este o rupere in ceea ce priveste imaginea de sine, ca si cum noi nu am sti ceea ce avem cu adevarat valoros in noi si am cauta sa ne infatisam sub imaginea altora. De obicei, acest mod de a fi este mai evident la persoanele care, desi nu beneficiaza de un corp armonios, au tendinta sa se etaleze. Este si o tendinta demonstrativa. Aceasta situatie reda mai curand ruperea de realitate decat o imagine pozitiva de sine.

    3. Daca nu ne simtim bine in propriul corp (acesta nu ne place), iar celorlalti le place, poate ca este o problema situata mai curand in categoria problemelor legate de imaginea de sine. Exista aspecte psihologice care ne fac sa simtim si sa resimtim o stare negativa. Ca si cum ar fi o suferinta care traieste in noi si pe care o resimtim ca atare.

    Este o situatie foarte raspandita. Sunt acele persoane care, daca primesc cinci complimente, vor considera ca ele sunt facute de complezenta, dar vor opta imediat pentru o parere critica. De multe ori, aceasta situatie se ascunde intr-o stare de modestie care, in acest caz, nu este altceva decat expresia neputintei de a accepta ceea ce este. Aici modestia ar putea fi un simptom de tratat si nu o valoare sociala. De ce? Pentru ca este exagerata, iar tot ceea ce este exagerat devine un simptom.

    4. Daca nimanui nu-i place corpul tau, iar tu esti de acord cu ei, atunci poate este vorba despre o situare in realitate. Corpul nu este un punct important in existenta ta, iar a te baza pe el nu este o varianta justa. Dar in mod sigur exista si alte valori care te pot pune in valoare. Asta este - sunt oameni urati si oameni frumosi. Dar toti sunt oameni si pot simti asta. Este mai rentabil sa pleci de la ideea ca esti urata decat sa incerci sa mimezi frumusetea. Acest lucru nu implica faptul ca tu nu te poti exprima ca si feminitate, ca si mod de a simti si de a-ti accepta sexualitatea. Poate vei fi respinsa din acest motiv. Este firesc. Este mai bine sa fii tu insati asa cum esti decat sa fii intr-o lume imaginara.






     

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod