Plante usor de crescut, chiar si in bucataria ta

Sa cultivi singura, la tine in bucatarie, sau in balcon, cateva din plantele aromatice pe care le folosesti la mancare este cea mai buna cale prin care poti imbina utilul cu placutul.
Sa cultivi singura, la tine in bucatarie, sau in balcon, cateva din plantele aromatice pe care le folosesti la mancare este cea mai buna cale prin care poti imbina utilul cu placutul. Este o indeletnicire relaxanta, de care te poti bucura cu o investitie minima. In plus, le ai la indemana, oricand ai nevoie, proaspete si adevarate.

Cultivarea este foarte usoara, si te poti bucura de ele tot anul, pana tarziu in iarna, pentru ca recoltele din ghivece sunt indestulatoare pentru necesarul unei familii. Surplusul il vei putea conserva, fie in congelator, fie uscat si pastrat in borcane. Sfaturile le-am preluat de la gradinarii experimentati de la Better home and gardens. Nu in ultimul rand, ghivecele inverzite sunt un decor perfect pentru bucatarie.

Iata de ce ai nevoie:


Pamant de flori, pamant de gradina, o galetusa de nisip curat, si vase. Cel mai bine este sa folosesti vasele individuale (galetusele de plastic sau vasele de lut sunt cele mai bune), pentru fiecare tip de planta, pentru ca le poti multa, in locul in care planta se simte cel mai bine.


Seminte, pe care le gasesti, fie in florarii, fie in magazinele specializate, fie in supermarket. Am verificat si nu sunt deloc scumpe. Un plic cu seminte variaza de la cativa lei la maxim 10, in functie de planta, iar dintr-un plic de seminte, pentru unele din plante, iti poti asigura cultura pentru cel putin doi ani, pentru ca de regula, pentru fiecare ghiveci este suficienta mai putin de jumatate din cantitatea de seminte. Semintele se pot pastra in locuri uscate, la intuneric si temperatura constata.

Pentru unele plante ai nevoie si de ingrasamaint, dar in cantitati foarte mici.
 

Busuiocul – iubeste caldura


Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta anuala, care are nevoie de multa caldura, crescand bine si la umbra si la soare. Cele mai multe soiuri nu cresc mai mult de 18-20 centimetri.
In plus, este foarte decorativ. Frunzele de busuioc sunt foarte aromate, mai ales inainte ca planta sa infloreasca. Dupa ce infloreste, aroma scade, dar ramane deosebit de placuta.

Frunzele au nuante de verde inchis, violet, iar unele par date cu bronz. Busuiocul are nevoie de pamant gras, afanat, astfel ca este bine ca pamantul de gradina sa fie amestecat cu o parte de nisip. Trebuie udat des si are nevoie de ingrasamant, cel putin de doua ori, la intervale egale, in perioada de vegetatie.

Dupa insamantare, plantele apar in circa o saptamana, cresc incet in prima luna, dupa care ritmul de dezvoltare devine foarte accelerat. Frunzele de busuioc sunt minunate in salate, la pizza si fripturi, fiind aroma perfecta pentru paste si sosuri de rosii.
 

Arpagicul – magnet pentru fluturi


Arpagicul (Allium schoenoprasum) este o planta versatila care creste la fel de bine si in ghiveci, si in gradina. Este cel mai mic soi din familia cepei.
Prefera soarele, un pamant mai gras si are nevoie de apa multa.

Cand infloreste, este un adevarat magnet pentru fluturi. Atunci trebuie sa-i rupi florile, de culoare albastru-violet, pentru a stimula planta sa produca frunze noi. Florile de arpagic, puse in otet de vin alb, vor da acestuia o aroma delicata si o incredibila nuanta roz, numai buna pentru salata de vara.

Planteaza semintele intr-un vas cu suprafata mai mare. Firele de arpagic, foarte decorative, rasar in cateva zile si sunt bune de folosit dupa circa doua saptamani, in mancare, salate si sosuri, pentru aroma si aspect.

Mararul – tonic general


Planta anuala cu proprietati miraculoase, mararul (Anethum graveolens) are nevoie de un pamant bine afanat, prin care apa sa se poata drena usor. La fundul vasului este nevoie de un strat de pietris sau nisip.
Suporta orice fel de pamant. Are nevoie de apa, caldura si lumina. Semintele se planteaza la doi centimetri in sol, in grupuri de cateva seminte. Germineaza si rasar in doua saptamani. Rasuceste periodic ghiveciul, pentru a impedica planta sa se incline dupa lumina. Are nevoie de ingrasamant la fiecare doua luni.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniella pe 18 Sep 2011, 20:22
    @ionela-corina

    trandafiri, crizanteme (care sunt de multe feluri, toate foarte frumose si nepretentiose, infloresc pana la caderea zapezii!), dar si caprifoiul, planta agatatoare, deosebit de parfumata, salcioara si, de ce nu, in mijloc fa rost de o magnolie?! Leandu, tot usor de intretinut si infloreste mult, planta bogata..cam asa, zic eu.. :)

    1
    0

  • ionela-corina pe 10 Sep 2011, 07:51
    Buna ziua

    Sunt si eu casatorita la tara,si am gradina pentru legume si flori,anul asta nu am avut decit rosii,ardei,vinete,praz,morcovi,pastirnac,patrunjel, cimbru si busuioc.Iar ca florii am avut gherghine ,galbenele,si inca o floare care la noi aici se numeste porumb face frunzele mari si late si cu floarea in cam dar numai atunci cind ajunge la 1,50 m-2m,si asi vrea sa fac altfel nu stiu parca ceva lipseste,mi se paresaracacioasa.......are cineva idei?

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod