Plante usor de crescut, chiar si in bucataria ta

Rupe mereu varfurile plantei, pentru a stimula aparitia de lastari noi si pentru a indesi tufa, care astfel nu va creste foarte inalta, dar va fi deasa si foarte decorativa. Mararul este un tonic general, este plin de vitamina C, iar semintele mararului (denumite impropriu asa, pentru ca sunt de fapt fructele plantei) sunt printre cele mai bogate in calciu, din regnul vegetal.

Dupa ce infloreste si face “seminte”, aduna-le, scuturandu-le deasupra unei foi de hartie. Lasa-le sa se usuce si pastreaza-le in camara, pentru ca sunt un condiment deosebit de pretios si aromat. Mararul poate fi pastrat in cutii, spalat si tocat, la congelator, de unde poate fi pus direct in mancare.
Isi pastreaza astfel toate proprietatile si beneficiile.
 

Tarhonul – rupi un fir, ies zece noi


Este aromat, rezistent si multianual. Odata plantat, daca va fi bine ingrijit te vei putea bucura de de el, cel putin cativa ani. Tarhonul (Artemisia dracunculus sativa) are nevoie de soare si pamant gras. Dupa plantare, germineaza in maxim doua saptamani. Are nevoie de apa multa si nu suporta curentii de aer.

Aroma tarhonului aminteste de cea de fenicul, anason, menta si de lemn-dulce si se potriveste mai ales la felurile de mancare cu pui, la sosurile de smantana, maioneza sau ciuperci. Pastrat in otet sau ulei de masline, are o aroma foarte puternica si este excelent in salate.
Cu cat este tuns mai des, cu atat creste mai des si mai spornic. Se pastreaza foarte bine in congelator, gata tocat.

Cimbru – iarba zeilor


Cimbrul (Thymus selections) este o planta multianuala, cu radacina puternica si adanca, astfel ca are nevie de un vas inalt. Daca este sanatos, va forma o tufa cu o singura radacina si mai multe tulpini. Are nevoie de un loc insorit, ferit de curenti puternici de aer. La sadire, nu acoperi semintele, ci le pui direct pe pamant. Are nevoie de un sol nisipos si germineaza in 10 - 15 zile.

Cimbrul provine din Grecia si este una din “plantele zeilor”. Cel mai bine se pastreaza uscat, iar momentul optim de recoltare este atunci cand este inflorit, pentru ca aroma este foarte puternica.
Iarna trebuie tuns, radacina acoperita cu pamant si tinut la loc racoros, intunecat si ferit de inghet, pana in primavara, cand germineaza, din nou. Merge excelent la carnuri, branzeturi si salate, proaspat sau uscat.
 

Menta – spornica si nepretentioasa


Este o planta perena, foarte rezistenta, care formeaza tufe. Deloc pretentioasa, accepta orice fel de sol, ii place soarele, dar creste bine si in zonele cu umbra partiala. Face parte, ca si cimbul, din categoria plantelor care cresc dese daca ii sunt rupte varfurile. Menta (Mentha selections) poate fi recoltata cand infloreste, pentru ca aroma si proprietatile sunt la intensitate maxima.


Trebuie taiata cu totul cand frunzele de la baza se ingalbenesc. Dupa o scurta perioada de pauza va creste din nou. Dupa plantare, semintele nu trebuie acoperite cu pamant. Germineaza in maxim doua saptamani. Menta poate fi uscata si congelata. In ambele cazuri, isi pastreaza proprietatile. Decorativa si vesela, menta alunga tantarii. Decorativa si parfumata, este detaliul care face diferenta la salate si dulciurile de vara.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniella pe 18 Sep 2011, 20:22
    @ionela-corina

    trandafiri, crizanteme (care sunt de multe feluri, toate foarte frumose si nepretentiose, infloresc pana la caderea zapezii!), dar si caprifoiul, planta agatatoare, deosebit de parfumata, salcioara si, de ce nu, in mijloc fa rost de o magnolie?! Leandu, tot usor de intretinut si infloreste mult, planta bogata..cam asa, zic eu.. :)

    1
    0

  • ionela-corina pe 10 Sep 2011, 07:51
    Buna ziua

    Sunt si eu casatorita la tara,si am gradina pentru legume si flori,anul asta nu am avut decit rosii,ardei,vinete,praz,morcovi,pastirnac,patrunjel, cimbru si busuioc.Iar ca florii am avut gherghine ,galbenele,si inca o floare care la noi aici se numeste porumb face frunzele mari si late si cu floarea in cam dar numai atunci cind ajunge la 1,50 m-2m,si asi vrea sa fac altfel nu stiu parca ceva lipseste,mi se paresaracacioasa.......are cineva idei?

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod