Gradina pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza, amenajata de prof. dr. Florin Stanica, este un minunat exemplu a ceea ce poate rezulta dintr-o interventie pasnica a omului in natura: un spatiu in care vegetatia spontana se intrepatrunde armonios cu cea plantata, creand un decor salbatic si rafinat, in acelasi timp.
Cand, inainte de finalizarea constructiei casei, proprietarii i-au cerut arhitectului Gabriel Tureanu sa le recomande un specialist pentru amenajarea gradinii, el s-a adresat inginerului Florin Stanica, profesor la Facultatea de Horticultura din Bucuresti si director tehnic al SC Semperflorens.
Dupa o atenta analiza a situatiei din teren, complicata, de altfel, de existenta unei pante foarte abrupte si expuse eroziunii in urma excavarilor facute pentru construirea unui drum de acces, acesta a pregatit un proiect pentru zonele ce puteau fi amenajate, pus in opera pe parcursul a trei ani.
Pentru a realiza un ansamblu care sa poata satisface simultan exigentele beneficiarilor si pe cele ale naturii, era insa necesara urmarirea catorva principii de baza.
Astfel, a fost asigurata protectia antierozionala a terenului, prin plantarea pe zonele expuse a unor specii care formeaza drajoni sau radacini la contactul ramurilor cu solul: Tamarix sp., Juniperus sp., Cotoneaster sp., Lonicera pilleata, Vinca sp., Kerria japonica, Cornus sp., Phalaris arundinacea, Eleagnus augustifolia, Hippophae rhamnoides etc.
Pe de alta parte, s-au avut in vedere valorificarea la maximum a potentialului decorativ al vegetatiei spontane existente si favorizarea speciilor melifere in intreaga amenajare, tinand cont ca proprietarii detineau deja mai multi stupi de albine.
Dintre aceste specii, mentionam: Tilia tomentosa (teiul), Robinia pseudaccacia, Robinia hispida, Ribes sp., Rubus sp., Evodia hupehensis si Budleia davidii.
S-a dorit apoi crearea unor zone cu caracter nu doar decorativ, ci si utilitar: o livada, o zona cu arbusti fructiferi, una cu vita de vie, o gradina de legume, un loc de luat masa in aer liber... Solutia a fost simpla: structurarea gradinii pe mai multe trepte sau terase, fiecare cu functie si decor diferite.
Pe taluzurile ce insotesc drumul de acces de la intrarea proprietatii si pana la casa, vizitatorul este intampinat de o multime de tufe si arbusti intr-o mare varietate de forme si culori, meniti atat sa incante ochii, cat si sa fixeze solul, foarte instabil pe aceasta portiune.
Tot aici, pentru a accentua aspectul rustic al ambiantei, s-a recurs la un mic artificiu vizual, cel al carutei napadite de vegetatie. In jurul casei a fost conceputa o zona decorativa, realizata prin plantarea unor specii de cultura, precum trandafirii agatatori, ce formeaza o bolta.
Totul, de la plantele alese pana la felul cum sunt dispuse sau la locul de conversatie cu mobilier sculptat in piatra, pare "cizelat", "civilizat", luat in stapanire de om, in totala opozitie cu stilul salbatic al traseului parcurs pana acum.
O terasa de dimensiuni impozante, situata la baza casei, ofera privitorului posibilitatea de a se bucura de o minunata panorama a Vaii Prahovei, comod asezat pe o banca din lemn, in fata unei mese, savurand in egala masura conversatia spumoasa cu prietenii si gratarul pregatit chiar alaturi.
Pe un bot de deal, pentru a-l stabiliza, s-a creat un alpinariu de proportii, strabatut de un mic torent ce alearga din cascada in cascada catre un bazin cu pesti colorati. Intimitate, liniste, un peisaj natural incredibil, susurul apei, stancile insorite invadate de flori... un loc unde oricine s-ar putea simti inspirat sa scrie sau sa recite poezii!
Comentarii (2)
Buna dimineata, Domnule profesor, sunt din Bucuresti si doresc sa iau legatura cu dvs.in legatura cu niste produse de la S.C.Semperflorens.Va multumesc, Mariana Motilica 0724 021 087
D_--le profesor.........gradina este superba..meritul cred ca va apartine.......felicitari sunt din Piatra neamt...ofiter..la jandarmi...so doresc sa va intreb de arborele ...Evodia hupehensis....arborele melifer...as dori sa il plantez...printre altele ma ocup de o livada.....pe care abia am infiintat-o....poate ma puteti ajuta...cu multa stima...Gheorghe Baltag.
Posteaza comentariu