Kalanchoe, o planta-sarbatoare!

Kalanchoe este o planta nativa din Madagascar si Africa. Genul Kalanchoe cuprinde circa 130 de specii de plante, in marea majoritate suculente, dintre care cateva se adapteaza foarte...

Kalanchoe este o planta nativa din Madagascar si Africa. Genul Kalanchoe cuprinde circa 130 de specii de plante, in marea majoritate suculente, dintre care cateva se adapteaza foarte bine la cultivarea in apartament si sunt apreciate pentru frunzele frumoase (bogate, verzi, groase, lucioase si suculente) si pentru florile de diferite culori: roz, rosu, portocaliu sau galben.

In mod natural, infloresc primavara, dar pot fi fortate pentru a inflori in preajma Craciunului, fiind o planta folosita adesea in decoratiunile de sarbatori sau oferita in dar cu aceasta ocazie.

Specia pusa cel mai des in vanzare este Kalanchoe blossfeldiana.

Cultivare:

Desi adesea se trateaza ca si plante anuale, multe Kalanchoe infloresc an dupa an, in general primavara. Imediat ce florile se ofilesc, pedunculii florali trebuie taiati deasupra primei perechi de frunze, pentru ca prezenta lor sa nu slabeasca planta; dupa aceasta operatie, o puteti replanta.

Primavara si vara, udati abundent planta, permitand pamantului sa se zvante intre doua udari succesive. La fiecare patru saptamani, diluati in apa un ingrasamant lichid.
Mentineti planta la temperatura casei si in plina lumina, dar la adapost de razele directe ale soarelui.

Toamna si iarna, reduceti cantitatea de apa. Pamantul trebuie sa fie doar usor umed, motiv pentru care trebuie sa-l lasati sa se zvante intre doua udari consecutive. Administrati ingrasaminte la fiecare doua saptamani si mentineti o temperatura de cel putin 10 grade Celsius.

Reproducere:

Se pot obtine butasi de la extremitatile tulpinilor - taiati-i cu lungimea de 8-10 cm si lasati-i sa se zvante timp de doua zile.
Presarati putina pulbere de hormoni rizogeni pe suprafata taiata si plantati-o apoi intr-un pamant pentru cactusi, amestecat cu putin nisip grosier.

Tineti butasii la 21 de grade Celsius si la lumina indirecta, pana se inradacineaza, apoi tratati-i ca si pe plantele adulte. Unele specii dezvolta pe marginile frunzelor propagule care pot fi desprinse cu delicatete si plantate intr-un pamant pentru cactusi.

Pericole si precautii:

Atentie la excesul de apa care produce putrezirea frunzelor si a radacinilor (in schimb, lipsa apei este mai bine tolerata).



Prezenta unor formatiuni pufoase, albe, pe tulpini si frunze, indica prezenta cosenilelor fainoase: puteti sa le indepartati cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau stropind planta cu un insecticid specific.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bikiol pe 7 Feb 2013, 16:59
    nimik

    nu ne ajuta la nik

    0
    1

  • pukyuk pe 26 Mar 2012, 19:36
    multumiri!

    va multumesc muuult! Articolul asta este cel mai bun din cate am vazut! Dar am o intrebare: cand o poti planta afara, cand trebuie sa o scoti si este neaparat nevoie sa stea in casa sau poti sa o si plantezi in gradina?

    1
    1

  • gsedafgsdg pe 22 Iul 2010, 13:17
    ffffffffffffffff stupid acest articol

    ffffffffffffffff stupid acest articol cel mai prost din cate am vazut pe net.....de oriunde.........nici macar familia kalanshoei na dato

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod