Unii pasionati folosesc, cu rezultate bune, fertilizatori pastile cu eliberare inceata. Altii folosesc un preparat organic o data sau de doua ori pe an (in lunile calduroase), cu un procent (nu in mod excesiv) de azot. Folosit in orice perioada a anului, poate incuraja foarte mult cresterea costului producerii florilor.
Boli si daunatori:
Cu o cultura buna, Cymbidiums nu are, in mare parte, boli si daunatori. Oricum aceste plante sunt subiect pentru infectarea cu tipuri severe de scale, paianjeni mici (pe partea inferioara a frunzelor), aphide pe tulpina florala, boboci si flori. Limaxii si melcii, in timp ce nu sunt o problema pentru frunzis, se hranesc cu spicele florale, boboci si flori.
Cu toti acesti daunatori, vigilenta este cuvantul cheie... Controlati plantele in mod regulat. Nu toate insecticidele din magazine sunt bune si pot fi folosite cu succes. Obtineti o recomandare de incredere pentru ce este mai bine de folosit si intotdeauna urmati instructiunile de ingrijire.
Replantare:
In general, este adevarat ca plantele mai mari fac mai multe flori fata de cele mici, dar, de la un anumit punct, planta trebuie divizata din mai multe motive:
1. vasul sau planta sunt prea mari pentru a putea fi manipulate sau transportate prin casa in mod corespunzator;
2. sunt prea multi bulbi, care ocupa prea mult spatiu;
3. solul in care este plantata este "expirat" (obosit) si planta traieste pe radacinile sale vechi (3 ani sunt considerati limita medie).
Incercati sa faceti diviziuni de 2-3 bulbi verzi si 1 bulb "din spate" (din pamant), pentru a asigura retentia apei si a hranei. Mutarea plantei din vas necesita lovituri usoare, pentru a disloca masa de radacini. Cei mai multi crescatori indeparteaza 1/3 sau 1/2 din "mingea" de radacini, utilizand o unealta de taiat sterila. Masa, de obicei, poate fi despartita natural in anumite puncte.
Radacinile sanatoase trebuie scurtate cu 7.5 - 10 cm. Este o practica obisnuita sa fie spalate radacinile cu un jet puternic de apa, pentru a recunoaste mai bine toate radacinile sanatoase. Radacinile moarte sau vestejite trebuie indepartate.
Din nou, solul trebuie sa fie umed in momentul utilizarii. De asemenea, daca plantele sunt intotdeauna expuse mai multor taieri ale radacinilor, este o practica buna sa scada divizarea in aer uscat pentru o perioada de timp, pentru a permite ramificatiilor radacinii sa se vindece (nu se va aseza la soare).
Alegeti un vas care se potriveste cel mai bine pentru fiecare diviziune, astfel incat aceasta sa nu fie mai mare decat vasul. Apasati solul in jurul radacinilor si in jurul unei 1/3 din bulbii verzi.
Unii crescatori nu uda diviziunile imediat, permitand vindecarea radacinilor; altii uda solul imediat, pana apa iese din vas. In orice caz, diviziunile proaspete sunt asezate pe o suprafata racoroasa protejata, pentru aproximativ 2 saptamani, cu o ceata ocazionala.
Ele sunt intoarse dupa aceea la suprafata de crestere obisnuita, cu lumina si udare normale.
Posteaza comentariu