Chamaedorea, un palmier potrivit pentru interioarele de nord-vest

Unul dintre palmierii cel mai usor de crescut, Chamaedorea este planta ideala pentru interioarele pe nord-vest. Aspectul sau gratios si frunzele arcuite...

Unul dintre palmierii cel mai usor de crescut, Chamaedorea este planta ideala pentru interioarele pe nord-vest. Aspectul sau gratios si frunzele arcuite furnizeaza contrastul si textura necesara pentru decorarea unei camere.

Lumina:

Aceste specii de Chamaedorea prefera sa nu fie direct expuse la soare. Pentru interioarele noastre spre nord-vest, sunt o buna optiune pentru locurile mai putin luminate. Totusi lumina indirecta este necesara.

Pentru a determina daca lumina este suficienta, incercati urmatorul test: daca puteti citi confortabil o carte doar la lumina naturala a locului ales, atunci o planta de genul acesteia poate supravietui acolo.

Nu se va dezvolta daca i se da ingrasamant mult, totusi planta va creste bine daca se uda conform instructiunilor de mai jos.



Udarea:

Verificati umiditatea solului inainte de a uda planta. Veti vedea ca perioada de timp dintre udari difera in functie de anotimp si vreme. Plantele isi iau apa in functie de diversi factori externi, precum lumina soarelui si temperatura.

Daca planta este la lumina slaba, asigurati-va ca solul este uscat la suprafata inainte de a-l uda din nou. Pentru a-l verifica, bagati degetul la 5-8 cm adancime.

Daca solul este umed, nu-l udati; daca este uscat moderat, este timpul sa-l udati. Cand il udati, puneti atata apa pana cand curge prin gaurile de scurgere din vas. Apoi indepartati apa din farfurie, pentru a nu fi absorbita ulterior. Acest lucru se face pentru a preveni putrezirea radacinii.

Umiditatea:

Este important sa aiba umiditate.

In ambientul lor nativ, au umiditate mare. De obicei, in cladiri, nivelul umiditatii este atat de scazut, incat le cresc varfuri maronii la capatul frunzelor. Pentru a creste umiditatea in jurul lor, stropiti frunzisul generos si des cu apa calduta, curata.

O alta optiune este utilizarea unei tavi cu pietris. Aceasta poate fi o farfurie mai mare umpluta cu pietricele in care se pune apa. Nivelul apei trebuie sa fie dedesubtul fundului ghiveciului. Apa se va evapora de pe suprafata pietrisului, adaugand umiditate in aerul din jurul plantei.

Fertilizare:

Folositi un fertilizator moderat. Se recomanda fertilizarea pentru plantele din casa doar in sezonul de crestere (martie pana in octombrie).

Boli:

Infestarea cu insecte poate deveni foarte repede o problema.
Verificati-va plantele in mod regulat, pentru insecte (panze de paianjen, frunze lipicioase sau patate). La primul semn de infestare, contactati specialistii pentru plante de interior. Este important ca problema care afecteaza starea de sanatate generala a plantei sa fie descoperita repede.

Cele mai dese insecte gasite pe Chamaedorea sunt paianjenii. Acestia sug seva plantei si apoi secreta o substanta lipicioasa pe suprafata plantelor. Este numita "roua de miere". La o infestare grava, aceasta substanta, "honeydew", va picura pe frunzele inferioare, pe covor si pe mobila.

Paianjenii sunt insecte micute care tes panze foarte delicate pe partea inferioara a frunzelor. Sunt vizibile cu o lupa de mana.

Cel mai bun tratament este prevenirea. Spalarea sau pulverizarea regulata a frunzisului cu apa calduta va preveni sau minimiza problema.

Mutarea in alt vas:

Datorita ratei lor incete de crestere, pot sta mai multi ani in acelasi vas pana sa necesite schimbarea. Pentru a verifica, scoateti usor planta din vas. Daca se vad mai multe radacini decat pamant la capatul de jos al radacinii, atunci este timpul sa fie schimbat vasul. Se recomanda utilizarea unui vas de aceeasi forma, dar mai mare cu 5-10 cm in diametru.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • razvan pe 3 Dec 2011, 02:28
    raspuns

    prin sex si umezeala :))

    5
    0

  • popa gabriela pe 9 Apr 2008, 12:28
    inmultirea

    CUM SE INMULTESTE Chamaedorea ?

    0
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod