Crotonul (codiaeum) este o planta spectaculoasa prin desenul, forma si coloritul frunzelor sale. Supranumit si "haina lui Joseph", crotonul este originar din Polinezia si face parte din familia euphorbiacee.
Crotonul aduce in orice amenajare verde o pata de culoare, textura si volum. Creste pana la inaltimi de 3-4 m, dezvoltindu-se ca un arbore. In conditii obisnuite, el genereaza 10-12 frunze pe an.
O floare mica alba apare vara, dar plata este decorativa prn frunzele sale, si nu prin flori. Ii plac locurile calde si umede (cu cat umiditatea este mai ridicata cu atat suporta temperaturi mai inalte).
Coloritul frunzelor este bogat si diversificat atunci cand planta este expusa unei lumini corespunzatoare. Prea putina lumina va duce la colorarea frunzelor in verde, iar prea multa lumina va duce la decolorarea si estomparea culorilor.
Pentru pastrarea umiditatii ridicate se pulverizeaza periodic si se amplaseaza o farfurioara cu pietris umed sub planta. In perioada de crestere se uda mai abundent, iar iarna se uda moderat. Vara, in timpul ploilor calde, se poate scoate afara pentru rehidratare.
Pentru igiena frunzelor este necesar un dus periodic, si curatarea frunzelor cu o carpa umeda. Se poate utiliza luciu de frunze. Este sensibil la atacul paianjenului rosu si al paduchilor.
Caderea frunzelor la baza este cauzata de uscaciunea aerului, caderea frunzelor ici si colo de pe tulpina este cauzata de variatiile mari de temperatura, uscarea frunzelor dinspre varf este cauzata de aerul prea cald si uscat.
Se transplanteaza anual, la sfarsitul iernii. Se utilizeaza un substrat afinat, bogat in turba. Se inmulteste prin butasi, dar aceasta operatiune reuseste greu in lipsa aplicarii unor tehnici profesionale.
Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.
Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.