Monstera deliciosa sau planta uragan

Monstera deliciosa sau "Philodendron pertusum" este o planta intalnita aproape in fiecare interior. Originara din sudul Mexicului si guatemala, prezenta ei induce...

Monstera deliciosa sau "Philodendron pertusum" este o planta intalnita aproape in fiecare interior. Originara din sudul Mexicului si guatemala, prezenta ei induce negresit o atmosfera tropicala.

Vesnic verde, este o planta cataratoare care poate sa atinga chiar si in conditii artificiale 3-4 m inaltime. Radacinile aeriene o ajuta sa se sustina pe copacii - gazda si cresc lungi, ajungand sa se tarasca pe sol.

Este inconfundabila datorita frunzelor mari, pieloase, verde inchis, crestate si perforate pe margini.

Frunzele tinere nu sunt crestate si au o culoare verde-deschis si forma de inima. Crestarile si perforatiile frunzelor adulte au rolul de a reduce rezistenta frunzei la vant, atunci cand planta depaseste ca inaltime copacul-gazda.

In mediul sau natural planta infloreste si produce fructe comestibile. In cultura artificiala, plantele tinere se pot conduce pe tutori de cocos, pe verticala.

Prefera lumina filtrata, fara soare direct (in caz contrar i se ard frunzele).
Se uda moderat, fara a se lasa pamantul sa se usuce intre doua udari, preferand mai degraba aport constant de apa.

Nu este sensibila la umiditatea aerului; pulverizarea nu este necesara.

Atat din motive estetice cat si de igiena a plantei, frunzele mari, lucioase, necesita a fi spalate periodic cu o carpa moale cu apa calduta, iar apoi sterse pentru a nu pastra urme de stropi de apa. Necesita sol bogat in substante organice.
Se inmulteste prin butasi.

Monstera, desi privita uneori ca fiind o planta demodata, ramane totusi o planta deosebit de decorativa, foarte rezistenta, si poate fi un "tovaras" pe termen lung, foarte putin pretentios.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.

Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bianca pe 1 Iun 2013, 16:52
    radacini

    Eu am taiat toate radacinile de vre-un an si nu s-a intamplat nimic. este un mit asta cu radacinile, ele ajuta planta sa se fixeze de alte plante gazda in mediul natural(in Africa), in casa nu are niciun rost sa le lasam sa atarne, arata foarte inestetic.

    0
    0

  • padure pe 20 Iul 2010, 13:39
    monstera

    Am avut aceasta frumoasa floare care sa uscat,dar mi-a ramas o frunza matura cu tulpina lunga de 40cm am bagato in apa dar nu-i da radacina.Ma puteti sfatui ceva in aceasta privinta? Si completare pentru violeta , nu taia radacinile aeriene pentru ca ele tin floarea in viata

    0
    0

  • Violeta pe 8 Nov 2008, 10:51
    monstera - radacini exterioare

    Am o monstera deciosa de 8 ani, e foarte frumoasa si are aproximativ 1,50 m inaltine. Cu toate acestea tulpina ei este foarte subtire si are foarte multe radacini exterioare foarte lungi care stau pe podea . Pot sa-i tai aceste radacini? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod