Trecuse deja o saptamana de cand facusem testul si de fiecare data cand ma aflam in mijloacele de transport in comun ma gandeam cu groaza la posibilitatea in care as incepe sa am greturi sau ameteli.
Dar pentru ca eu stiam deja de o saptamana ca sunt insarcinata si nu mi se intamplase nimic, incepusem sa cred ca am o sarcina foaaarte usoara sau ca voi fi o gravida atipica. Bine ca nu m-am obisnuit prea mult cu gandul acesta, ca as fi fost infinit mai dezamagita.Simptomele acestea am inceput sa le am de la inceputul lunii a doua si s-au terminat destul de tarziu, eram aproape in luna a patra. Nu am avut doar greturi, am si vomat de zeci de ori, am avut ameteli in toate momentele zilei, nu doar dimineata, asa cum aud prin "piata".
Preferam sa merg pe jos, indiferent de locul in care trebuia sa ajung. Cand mergeam cu metroul sau cu troleul eram nevoita sa cobor la fiecare statie, sa stau sa-mi revin si apoi sa merg mai departe cu urmatorul.
Si nu stiu daca am avut pofte sau, pur si simplu, am mancat castraveti murati ca sa-mi treaca greata.
Sarcina este o perioada deosebita in viata oricarei femei. Se intampla multe lucruri noi, dintre care cele mai multe placute. Pentru o femeie la primul ei copil, modificarile sunt extraordinare.
In primul trimestru are loc embriogeneza, adica se formeaza organele si sistemele bebelusului, astfel incat la sfarsitul acestei perioade el este un omulet in miniatura, asteptand sa se matureze fiecare particica, pentru ca el sa poata da ochii cu lumea de afara pregatit.
La nivelul organismului mamei au loc modificari importante, pe care ea le percepe partial; se simte mai obosita, ar dormi toata ziua, simte foarte des dorinta de a urina, poate avea o scurgere vaginala mai abundenta.
Caracteristice sunt greturile si varsaturile. Acestea pot persista pana la 15 saptamani, dar majoritatea gravidelor scapa de ele mult mai repede. Frecventa lor prea crescuta poate necesite tratament medical si chiar internare in spital pentru reechilibrare metabolica si hidroelectrolitica.
Primul trimestru este o perioada speciala a sarcinii- bebelusul este foarte sensibil la orice factori externi si dezvoltarea sa poate fi grav afectata de unii dintre ei. Sunt interzise orice medicamente nerecomandate de medic (in principiu , in afara de vitamina E si acid folic, nu este necesar altceva), expuneri la radiatii; se recomanda evitarea locurilor aglomerate, a copiiilor (gravidele pot contacta viroze cu efecte severe asupra sarcinii). Este recomandata staruitor renunterea la fumat- are efecte nocive asupra dezvoltarii bebelusului, putand duce chiar pana la oprirea in evolutie a sarcinii.
Alimentatia trebuie sa fie una din preocuparile importante ale gravidei, care trebuie sa consume numai alimente proaspete, fara coloranti, conservanti si alte E-uri, multe fructe si legume, lactate cat cuprinde, carne si oua. Acestea din urma aduc proteine deosebit de valoroase dezvoltarii celulelor si tesuturilor.
Primul trimestru este si perioada in care se fac cele mai importante analize.
Gravida va fi luata in evidenta medicului de familie (care ii va face analizele de rutina din sange si urina) si a specialistului, care ii va lua culturi din col si vagin si o va trimite pt efectuarea testului TORCH, a dublului test si a ecografiilor, care sunt esentiale pt verificarea bunului mers al sarcinii.
Sa nu uitam ca graviditatea este o stare fiziologica, deci femeia trebuie sa-si continue viata in mod normal, evitand doar excesele. Da, poate sa-si vopseasca parul, sa se epileze, sa mearga la tratamente cosmetice( se recomanda doar eviterea unor proceduri ce implica folosirea curentilor electrici), sa faca sport cu moderatie,chiar si sex, daca nu exista conditii patologice.
In concluzie gravida trebuie sa se bucure de viata ca si pana acum si sa savureze fiecare moment al acestei perioade minunate!
Comentarii (1)
oofff! saracuta de tine! eu nu am prea avut greturi,sau ameteli,in schimb,pt ca m-am ingrasat ff tare, am muuulte vergeturi
Posteaza comentariu