Alegerea doctorului

O adevarata aventura... era ca si cum m-as fi trezit dimineata cu gandul sa-mi contruiesc o casa si nu stiam de unde sa incep. Am bajbait pe un teren necunoscut, am intrebat in stanga si in dreapta si tot nu am facut alegerea cea buna, si o sa argumentez de ce.

O adevarata aventura... era ca si cum m-as fi trezit dimineata cu gandul sa-mi contruiesc o casa si nu stiam de unde sa incep. Am bajbait pe un teren necunoscut, am intrebat in stanga si in dreapta si tot nu am facut alegerea cea buna, si o sa argumentez de ce.

In primul rand, la momentul acela nu am stiut daca am facut sau nu bine prin alegerea acelei d-ne doctor. Dar, din pura intamplare, am ajuns mai tarziu la o alta si asa am putut sa compar.

Ei bine, comparatia e cea mai buna metoda.

Prima doamna doctor, foarte draguta, mi-a facut o ecografie si mi-a dat trimitere pentru zecile de analize care m-au costat lejer cat un Nokia de ultima generatie (nu toate au fost suportate de CAS): Anti-HCV, Rubella, Anti-CMV, Anti-Toxoplasma, Anti-Listeria monocytogenes examen secretie vaginala, examen secretie col uterin, hemoleucograma, grup sanguine, Rh, Anticorpi Anti-Hiv, VDRL, sumar urina, urocultura, etc.  Dupa ce am asteptat cate 10, 14 zile pana au fost gata, cand m-am prezentat la ea cu rezultatele mi s-a spus sa repet Anti Lysteria. Ca sa nu intind prea mult povestea, rezultatul acestei analize era mereu: "Titru nesemnificativ. A se repeta dupa 2 saptamani"... la un moment dat n-am mai repetat, decizie personala si rationala. Inca de la prima infatisare, mi-a spus sa iau, de acum si pana voi inceta sa alaptez, Elevit. Asta am si facut si voi continua.

La 19 saptamani am avut dureri abdominale in timpul noptii si, pentru ca nu am avut cum sa iau legatura cu ea (nu era nici la spital), dimineata am ales sa merg la o alta clinica si, bineinteles, la un alt doctor.

Am dat peste o alta doamna doctor, din nou foarte draguta, m-a consultat si mi-a descoperit o leziune pe colul uterin. Apoi i-am prezentat intreg dosarul si: "nu ai facut X analiza, nu ai facut Y ecografie, trebuie neaparat sa faci AZI triplul test, este deja tarziu si esti in pericol".

Nu am mai cerut nici un alt detaliu, am vrut doar sa ies afara si sa-mi gasesc un loc unde sa plang linistita. Asa am si facut. Am plecat, am plans pe o banca, am plans in taxi, am plans pe unde am putut.

Mi-am revenit si am inceput sa imi pun ordine in ganduri si sa vad ce mai pot sa fac. Spre norocul meu am reusit sa fac si triplu test la timp, rezultatele au fost bune si emotiile au luat sfarsit.

Motivul pentru care nu am ramas in continuare sub observatia ei: trebuia sa nasc la un spital particular unde ma costa nasterea pe cale naturala aproximativ 1500 de euro, cezariana 2000, iar eu sunt impotriva preturilor nejustificate. Tin sa precizez ca in acest pret nu e inclus nici un trusou cusut cu fir de aur, nici scutece sa-mi ajunga pana implineste cel mic 1 an. Sunt adepta principiului “dai un ban, dar stii ca face” si nu “ dai un ban, dar stai in fata”.
In plus, eu chiar imi doresc sa nasc pe cale naturala, iar sugestia din partea ei de a naste prin cezariana pe motiv ca, daca astept sa nasc normal, e posibil sa nu gasim sala libera m-a indepartat si mai mult.
In afara de asta, pretul despre care vorbeam mai sus nu mi-a fost comunicat de la inceput… desi am intrebat, a fost nevoie sa ma interesez singura.

Acum sunt la al treilea medic si ma opresc aici, ma simt in siguranta.

Dupa toate experientele pe care le-am avut am ajuns la concluzia ca, atunci cand este in joc sanatatea ta si a copilului tau, nu conteaza partea umana a persoanei ci partea profesionala. Un om extraordinar nu este neaparat si un bun profesionist.

Primul trimestru

In prima parte a sarcinii – primul trimestru – atunci cand pacienta se adreseaza pentru prima data specialistului sau medicului de familie, foarte importanta este anamneza (dialogul) – o patologie asociata sau nu sarcinii, daca au mai existat sarcini inainte (daca da, ce s-a intamplat – s-a finalizat cu nasterea unui fat sanatos , malformat; avort la cerere; avort spontan, etc.).

Examenul clinic general
De obicei, pacienta, in cazul nostru gravida, fiind o persoana tanara, se afla de cele mai multe ori pentru prima data intr-un cabinet medical, si de aceea examenul clinic general – al tuturor aparatelor si sistemelor trebuie facut amanuntit; dupa examinarea generala se trece la partea de specialitate, adica examenul obstetrical, care poate decela patologie la nivelul colului uterin, ovariana, sau, mai rar, o malformatie uterina.



De asemenea, poate decela aparitia unei sangerari, care de cele mai multe ori semnifica, atat in trimestrul I , cat si in trimestrul II o amenintare de avort (insotita sau nu de aparitia durerilor pelvine ).

Investigatii paraclinice – la noi in tara exista o serie de analize ce se pot face gratuit prin reteaua medicilor de familie – analize generale ce ne dau amanunte despre starea de sanatate a pacientei gravide care va fi supusa pe parcursul sarcinii la solicitari crescute a majoritatii aparatelor si sistemelor: aparatul excretor, respirator, cardiovascular, locomotor, etc.

Sarcina este o stare fiziologica, care insa solicita organismul foarte mult ajungandu-se uneori la patologic – exemplul cel mai la indemana este hipertensiune indusa de sarcina cu forma ei cea mai grava – ECLAMPSIA. Aceste analize se pot face trimestrial, sau daca situatia o cere, mai frecvent.
EXEMPLE:
- hemoleucograma completa
- grupul de sange si Rh – ul, atat al gravidei, cat si al sotului – in vederea depistarii unor incompatibilitati
- uree, creatinina, sumarul de urina, urocultura;
- transaminazele, probe de disproteinemie, coagulograma,
- testare HIV, Ag HBs, Ac anti – VHC, reactie serologica pentru sifilis – VDRL, TPHA;
- glicemie - pentru depistarea precoce a unui diabet zaharat latent sau a unei tolerante scazuta la glucoza;
- dintre investigatiile paraclinice speciale amintim:
- daca exista factori de risc pentru aparitia de zoonoze – serologie pentru depistarea Toxoplasma, Brucella, Listeria, Chlamydia, Leptospira, Mycoplasma, Ureaplasma.
- Culturi de la nivelul colului uterin pentru depistarea streptococului de grup B
- Dublul test – care este un test serologic ce ne poate spune daca exista risc genetic – NU este un test diagnostic, ci orientativ
- La sfarsitul trimestrului I se poate tenta CVS( chorionic villositar sampling ) atunci cand exista o sarcina cu risc genetic crescut ( dat de anomalii la ‘dublul test’)
- Examenul ecografic este de o importanta deosebita pe parcursul intregii sarcini; in trimestrul I ecografia poate pune uneori diagnosticul de sarcina( intra- sau extrauterina ), poate da informatii in legatura cu dezvoltarea produsului de conceptie.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • danna pe 17 Aug 2011, 12:24
    despre doctorul mitroi

    acum 1 saptamana am fost operata de drul Gabriel Mitroi, histerectomie laparoscopica cu abord vaginal, la LMH . Sunt foarte bine, sunt acasa, am primit toata atentia din lume, ma simt grozav, a fost plin de sfaturi, a fost foarte implicat si mi-a insuflat atat optimism si dorinta de a ma face bine. Un medic pe care-l caut de cca 10 ani si pe care nu l-as mai schimba de bunavoie. Un om si un doctor cu simtul umorului, dintr-o bucata, sub nici o forma "milog", chiar cred ca am platit mult mai putin decat ceea ce am primit. Am experienta spitalului Polizu si Spitalului Universitar si, prin comparatie, pot sa afirm ca LMH si doctorul Gabriel Mitroi sunt ceea ce este mai bun pentru o femeie cu probleme. Doar ca fiecare femeie trebuie sa-si caute medicul cu care poate intra pe aceeasi lungime de unda, nu este important sa fie doar profesionist ci este important sa ajunga si la sufletul tau, sa ai incredere in el, sa te inteleaga si sa-l intelegi.

    2
    0

  • daniellepetrescu pe 16 Nov 2010, 20:44
    dr.mitroi

    Sunt absolut socata sa vad comentariul Georgetei, sunt pacienta d-ului dr.de ceva vreme si am trecut si printr-o intreventie chirurgicala efectuata de dansul, s-a comportat exemplar atat profesional cat si omeneste, nici vorba de milogeala sau acceptare a "atentiilor"....poate a fost o neintelegere in cazul tau...comunicarea este fffff.importanta.

    2
    0

  • oxana pe 22 Oct 2010, 19:40
    pt Georgeta

    Georgeta, daca tie ti se par multe analizele pe care ti le domnul doctor Mitroi la Medlife, atunci cred ca tu esti miloaga. Draga mea, daca nu ti le permiti de ce te mai duci? Du-te frumusel la stat. La privat merg cei care isi permit..

    2
    1

  • alina pe 12 Oct 2010, 11:13
    pret nastere

    stie cineva sa-mi spuna cat sa dau la doctor pentru nastere? E vorba de dl dr. Mitroi Gabriel, dansul mi-a urmarit evolutia sarcinii. inca nu stim cum o sa nasc normal sau cezariana, asa ca as fi recunoscatoare daca stie cineva sa-mi spuna ambele tarife.

    3
    0

  • Denis pe 3 Sep 2010, 16:22
    despre doctor

    dr. Gabriel Mitroi imi urmareste sarcina la Medlife. M-a surprins descrierea ta. Mi se pare un dr foarte ok, foarte atent si placut. Din punctul meu de vedere, poate sa-mi dea 1000 de teste sa fac, daca am un bebe sanatos la final, asta este tot ceea ce conteaza. Asta nu inseamna ca nu am sa cer justificari pentru respectivele teste. Cred ca pur si simplu nu ti-a placut de el. Este important sa-ti gasesti doctorul potrivit pt tine (mai ales cand vine vb de ginecologi :P)

    1
    0

  • bratu marinela pe 2 Sep 2010, 23:59
    despre domnul doctor Mitroi Gabriel

    Georgeta,nu cred ca vb despre domnul doctor Mitroi de la Medlife.Sigur incurci persoana,nu este nici milog nici nu te sperie iti spune realitatea.Esta un domn,un doctor de exceptie .Sunt pacienta dumnealui si sunt extrem de multunita ,pacat ca nu ai aceeasi parere.

    2
    0

  • georgeta micu pe 18 Aug 2010, 16:35
    despre doctor

    gabriel mitroi asta nu e milogul ala de la medlife? are o tehnica absolut penibila de a incerca sa te sperie ca sa faci cat mai multe proceduri, sa'i iasa si lui niste bani...

    1
    4
  • eva
    admin_eva pe 16 Apr 2008, 20:16
    Raspuns@Androne Ana Maria

    Sarcinile extrauterine apar in marea majoritate a cazurilor pe un teren propice: trompe afectate. O persoana cu o sarcina extrauterina in antecedente are un mare risc sa mai faca alta sau sa nu mai ramana deloc gravida daca ambele trompe(sau cea ramasa nescoasa) sunt infundate. De aceea persoana respectiva va trebui atent investigata: culturi si secretii vaginale, histerosalpingografie (verificarea radiologica a permeabilitatii trompelor). Va fi urmarita si corectata activitatea ovarelor si, bineinteles, este nevoie de o spermograma a sotului (trecand 2 ani de la ultima sarcina, aceasta se poate modifica negativ din multiple cauze).

    0
    0

  • androne ana maria pe 12 Apr 2008, 00:00
    despre copil

    salut ma numesc ana maria si acum doi ani am avut o sarcina extaruterina si mi_sa spus ca mai pot sa fac copii dar eu nu am mai ramas de 2 ani deloc si nu stiu ce saa fac sunt disperata am fost la mai multi doctori si tot asa mi_sa spus ca pot sa raman insarcinata dar eu tot nu raman ce sa fac puteti sa amidati si mie un sfat va rog frumos acesta e emailul meu diana_italyanca@yhoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod