Cateva date despre plastic
- Plasticul a fost inventat in 1860, dar a inceput sa fie folosit la scara larga in ultimii 30 de ani;
- Consumul anual de materiale plastice a crescut de la 5 milioane de tone in anii ’50, la aproape 100 de milioane de tone astazi;
- 35% din tot plasticul produs se utilizeaza pentru fabricarea de ambalaje;
- In Marea Britanie, supermarketurile distribuie aproximativ 17 miliarde de pungi de plastic, adica circa 290 de pungi pe cap de locuitor;
- Astazi, in lume se produc peste 80 de milioane de tone de plastic pe an.
Si ce daca?
Pentru a intelege cat de mult dauneaza aceste tone de plastic, sa dezbatem impactul plasticului asupra mediului inconjurator. Acesta se manifesta intr-o multime de moduri, cu efecte grave asupra pamantului, aerului si apei.
Resursele naturale
Plasticul este fabricat din resurse naturale, cum ar fi petrolul, gazele naturale sau carbunele. Odata epuizate, aceste resurse nu mai pot fi inlocuite.
Persistenta in mediul inconjurator
Majoritatea materialelor plastice nu sunt biodegradabile si persista in mediul inconjurator timp de sute de ani. De exemplu, pungile de plastic se biodegradeaza in 20-30 de ani, in timp ce sticlele pot ramane intacte pe termen nedefinit.
Efectul de sera
In timpul proceselor de productie, petrolul, gazele naturale si carbunele elibereaza gaze periculoase, care produc efectul de sera. De asemenea, gropile de gunoi si procesele de incinerare produc emisii toxice, cum sunt dioxidul de carbon si metanul.
Comentarii (12)
Locuitori din Timisoara trebuie sa tecicleze. Nu sa taie copaci si sa ne stice natura
Locuitori din Timisoara trebuie sa tecicleze. Nu sa taie copaci si sa ne stice natura
E BINE SA RECICLAM PLASTICUL PENTRU A SALVA PLANETA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
este un material care trebuie reciclat
e bine sa reciclam plasticul :d
de exemplu orasul baicoi este unul din punctul meu de vedere un oras kam murdar
sunt di jud bacau si avem aceeasi problema ca cdoina masinile de gunoi iau tot de odata:((( asta nui reciclare isi bat joc de noi
http://hima4u.hi5.com
in bucuresti de bine de rau mai exista centre unde se poate duce plasticul, hartia, fierul- pt sticla nu am gasit inca. Ce nu inteleg eu este altceva - de ce nu primesc la reciclarea plasticului tot plasticul? ei primesc doar peturi, fara dopuri, si sortate pe culori. dar de ce nu primesc galeti de lavabila, galeti de apa sparte, castroane din bucatarie sau jucarii de copii stricate.?
Din pacate in orasul Sibiu,unde locuiesc,nu se selecteaza gunoiul. Asa ca oricat de mult mi-as dori sa pot recicla plasticul nu am cum.
Acelasi lucru se intampla si in Baia Mare. Unde pot fi reclamate astfel de comportamente?
Locuiesc in Rm. Valcea si am primit de la firma care se ocupa cu igenizarea orasului 3 tomberoane pentru colectarea selective a deseurilor(hartie, plastic etc.) de culori diferite si cu mentiuni foarte clare pe fiecare dintre ele..Cu astea saptaminal vine o singura masina care aduna deseurile fara sa tina cont de culoarea tomberonului si a continutului sau .Care este finalitatea acestor campanii?
Posteaza comentariu