Viata marina
Exista aproximativ 46.000 de bucati de plastic in acest moment, care plutesc pe fiecare mila patrata in oceane, chiar si in zone nelocuite de om. Se estimeaza ca plasticul ucide pana la un milion de pasari marine, 100.000 de mamifere marine si pesti in fiecare an, multe dintre ele murind prinse in ambalaje si bucati de nylon.
Ce pot sa fac?
- Foloseste cat mai putin plastic;
- Evita sa cumperi produse de plastic, oricand acest lucru este posibil;
- Incearca sa eviti obiectele cu ambalaj excesiv;
- Refoloseste produsele de plastic;
- RECICLEAZA!
Un studiu a relevat ca folosirea plasticului reciclat poate avea urmatoarele beneficii:
- Reducerea consumului de energie cu doua treimi;
- Reducerea consumului de apa cu aproape 90%;
- Reducerea generarii de dioxid de carbon de doua ori si jumatate.
Cum reciclez?
- Cand arunci sticlele de plastic in containere, sau chiar in propriul cos de gunoi, scoate intotdeauna dopul! In felul acesta se pot turti mai usor, ca sa ocupe cat mai putin spatiu. Daca vrei sa faci treaba pana la capat, turteste tu insati sticlele, inainte de a le arunca.
- Foloseste cu incredere containerele pentru colectarea selectiva a deseurilor.
- Si, pentru ca esti femeie, poti recicla la feminin toate sticlele si sticlutele de plastic care au continut sampon, gel de dus, balsam, creme, lotiuni, demachiante, pudra, fond de ten, rimel, ruj si toate celelalte obiecte fascinante pe care le tinem in baie. O ecologista adevarata va avea grija sa clateasca recipientele, sa scoata etichetele si, desigur, sa turteasca sticlele.
Ce-i cu pungile biodegradabile?
Sigur ai observat ca majoritatea supermarketurilor au inceput sa introduca pungi biodegradabile. Acestea sunt fabricate din plastic ce se biodegradeaza in anumite conditii sau dupa o anume perioada de timp. Exista doua tipuri de astfel de pungi: cele din plastic biodegradabil, care contin un mic procent de material care nu este fabricat pe baza de petrol, si plastic foto-degradabil, care se va degrada atunci cand este expus la soare.
Biodegradarea plasticului este in permanenta un subiect de studiu, iar expertii si organizatiile non-gunvernamentale se straduie din ce in ce mai mult sa eficientizeze acest proces, pentru ca noua sa ne fie cat mai la indemana sa reciclam, sa ne facem datoria fata de mediu.
Comentarii (12)
Locuitori din Timisoara trebuie sa tecicleze. Nu sa taie copaci si sa ne stice natura
Locuitori din Timisoara trebuie sa tecicleze. Nu sa taie copaci si sa ne stice natura
E BINE SA RECICLAM PLASTICUL PENTRU A SALVA PLANETA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
este un material care trebuie reciclat
e bine sa reciclam plasticul :d
de exemplu orasul baicoi este unul din punctul meu de vedere un oras kam murdar
sunt di jud bacau si avem aceeasi problema ca cdoina masinile de gunoi iau tot de odata:((( asta nui reciclare isi bat joc de noi
http://hima4u.hi5.com
in bucuresti de bine de rau mai exista centre unde se poate duce plasticul, hartia, fierul- pt sticla nu am gasit inca. Ce nu inteleg eu este altceva - de ce nu primesc la reciclarea plasticului tot plasticul? ei primesc doar peturi, fara dopuri, si sortate pe culori. dar de ce nu primesc galeti de lavabila, galeti de apa sparte, castroane din bucatarie sau jucarii de copii stricate.?
Din pacate in orasul Sibiu,unde locuiesc,nu se selecteaza gunoiul. Asa ca oricat de mult mi-as dori sa pot recicla plasticul nu am cum.
Acelasi lucru se intampla si in Baia Mare. Unde pot fi reclamate astfel de comportamente?
Locuiesc in Rm. Valcea si am primit de la firma care se ocupa cu igenizarea orasului 3 tomberoane pentru colectarea selective a deseurilor(hartie, plastic etc.) de culori diferite si cu mentiuni foarte clare pe fiecare dintre ele..Cu astea saptaminal vine o singura masina care aduna deseurile fara sa tina cont de culoarea tomberonului si a continutului sau .Care este finalitatea acestor campanii?
Posteaza comentariu