Miscare, un grup de prieteni, muzica, totul in aer liber - asta presupune, in mare, street-dance-ul. Acest sport inseamna libertate de miscare, expresivitate si nonconformism.
De cele mai multe ori, miscarile de street dance sunt improvizatii, care incurajeaza interactiunea cu alti dansatori si chiar cu privitorii.
In general, termenul de "street dance" este folosit pentru a descrie dansurile hip hop si funk ce au aparut in Statele Unite in anii '70, astazi evoluand in mai multe stiluri ca breakdance, popping, locking, hip hop new style, house dance si electro dance.
Important de stiut este ca aceste tipuri de dans sunt foarte populare in ziua de astazi, atat ca exercitiu fizic, dar si ca arta si o forma de competitie practicata atat in studiourile de dans, cat si in alte spatii.
Street-dance-ul este un sport care "instiga" la atitudine, sincronizare, incredere in propriile forte, originalitate, diversitate si o dorinta arzatoare de miscare.
Imposibil sa nu fi auzit de CRBL, component al trupei Simplu, care practica street dance, iar din dragoste pentru acest gen de miscare a deschis scoala Big Bounce, special pentru tinerii care vor sa stapaneasca arta dansului modern. "Am infiintat aceasta scoala de dans pentru a demonstra ca oricine poate dansa spectaculos, invatand de la un instructor de dans, intr-o atmosfera destinsa si prieteneasca. Sala de dans este suficient de mare pentru ca 10-12 persoane sa studieze nestingheriti asa ca puteti urma cursurile de dans impreuna cu prietenii sau colegii, antrenamentul fiind si o eficienta si placuta modalitate de a va mentine in forma", spune CRBL.
Un sport pentru micii artisti
Sorina Mladin, multipla campioana nationala la gimnastica ritmica si instructor la Clubul Sportiv Blue Stars 2000, declara: "Street-dance-ul ajuta nu numai la dezvoltarea calitatilor motrice sportive, ci si la socializare, disciplina, fair-play, dezvolta memoria si creativitatea fiecarui copil, dorinta de intrecere si perseverenta. Acest sport dezvolta foarte mult latura artistica a micutilor si ajuta extrem de mult la coordonare, ritm, muzicalitate, ceea ce da o prestanta mai aparte celor care practica".
Varsta la care prichindeii pot incepe sa practice street-dance-ul este de 4-5 ani, pentru ca "este varsta cu cel mai mult curaj si pot invata multe elemente chiar si mai dificile. Chiar daca la inceput miscarile nu au cum sa fie extraordinare, odata cu trecerea timpului, acestea pot ajunge la perfectiune", mai spune Sorina Mladin.
In Romania, cel mai cunoscut concurs de dans pentru trupe, atat pe hip hop, cat si breakdance, este campionatul Hip Hop International Romania. Acesta desemneaza in fiecare an (incepand cu 2010) trupele care reprezinta Romania in Las Vegas la campionatele mondiale, care se desfasoara intre 27 iulie si 1 august. De asemenea, la nivel de licee se organizeaza anual Cupa Liceelor la Street Dance. Anul acesta, liceele din Bucuresti se vor lupta pentru titlul de "liceu campion la street-dance" sambata, 12 iunie la Jet Set Events Hall. Castigatorii locurilor I, II si III din toate judetele participante se vor lupta la Finala Nationala ce are loc duminica, 13 iunie in aceeasi locatie.
"Sfatul meu de baza, pe care il dau tuturor copiilor, este sa persevereze in ceea ce fac, pentru ca fara continuitate nu poti avea niciun rezultat; nu e neaparat nevoie sa faca marea performanta, dar sa aiba continuitate in activitatea aleasa", mai spune instructorul Sorina Mladin.
Echipamentul necesar pentru street dance trebuie sa fie lejer, comod la fel ca si incaltamintea (de preferat adidasi speciali de dans). Un abonament lunar de 8-12 sedinte costa intre 150-170 ron.
Iata cateva cluburi unde copiii pot invata miscari de street-dance:
Clubul Sportiv Blue Stars 2000
Adresa: Strada Istriei nr.1, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 0723.516.059; 0723.211.428
E-mail: anamariaradu79@yahoo.com; sorinamladin@yahoo.com
Scoala de street dance Living Dance
E-mail: cursuri.streetdance@yahoo.com
Telefon: +40726.654.529
Yahoo ID: streetdance2010
StreetBeat Dance School
Telefon: 0728.446.416
E-mail: receptie@onebeat.ro
Yahoo Messenger ID: "onebeatdance"
Adresa sala de dans: Calea Vitan 23 C, demisol, sector 3, Bucuresti (in cladirea Vitan Center - intrarea prin parcare)
Adresa birouri: Bld. Unirii 59, Bloc F2, scara 3, etaj 6, apt. 76, Bucuresti
Un articol de Nicoleta Tarantus