Schimbarile mecanismului de compensare a medicamentelor initiate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor genera cresterea sumelor pe care noi ca pacienti le vom plati pentru terapiile recomandate de medicul specialist, avertizeaza Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM).
Cei mai afectati de aceasta initiativa vom fi noi, pacientii pentru ca nu ne vom permite accesul la o multitudine de medicamente cu care am fost tratati pana acum. Astfel un tratament specializat prescris de medic pe baza principiilor terapeutice ale acestuia va genera o coplata, chiar daca medicamentele prescrise sunt singurele existente in Romania, din clasa lor, pentru acea boala.
Coplata poate, in multe cazuri, sa depaseasca venitul total al pacientului, situatie in care acesta va fi nevoit sa renunte la tratament deoarece nu si-l va mai putea permite.In urma introducerii acestui mecanism de compensare, vom avea doua optiuni:
1. Fie sa platim pentru medicamentele compensate un pret de 9 ori mai mare decat pana acum (+38% in medie);
2. Fie vom trece fortat pe tratamente cu medicamente vechi, introduse in practica medicala acum 30 - 40 de ani.
Metodologia propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va afecta peste 5 milioane de pacienti si familiile lor, fara a duce la economii si fara a atrage fonduri suplimentare pentru FNUASS.
Posteaza comentariu