Poc! Trosc! Ce se aude? Se darama casa? Nu chiar asta, dar nici prea departe... Baietelul tau, in varsta de cinci ani, joaca fotbal in hol. "Hei, gata, mai incet!", strigi tu, in timp ce prepari ceva gustos la bucatarie. Nu ai parte de liniste decat un minut si zgomotul reincepe. Lasi balta ceea ce faceai si te duci la el, furioasa.
"Parca ti-am spus sa incetezi cu joaca in casa!". Prichindelul te priveste insa confuz: "Nu, mama, ai spus doar sa ma joc mai incet, asa ca mi-am imaginat ca e in regula daca arunc mingea mai usor". Are dreptate. Practic, nu i-ai cerut sa nu se mai joace. Ai avut doar impresia ca i-ai spus acest lucru, dar instructiunile nu au fost clare - in tot cazul, nu pentru un copil.
Daca micutul nu intelege ce vrei de la el, cum te-ai putea astepta sa iti dea ascultare? Adesea, parintii nu inteleg faptul ca ceea ce ei iau drept rasfat sau obraznicie nu este decat urmarea unei exprimari inexacte.
Problema nu trebuie ignorata, pentru ca de buna comunicare cu micutul depind comportamentul sau si deprinderea bunelor maniere. Trebuie sa-i vorbesti astfel incat sa te asiguri ca a inteles precis ce vrei de la el - altfel spus, sa vorbesti pe limba lui.
Poate ca ai auzit vorba aceea din batrani: "Spune ce vrei si doreste ceea ce spui". Usor de zis, dar mai greu de facut, mai ales cand simti ca-ti pierzi rabdarea (ceea ce, fiind mama unui mic strengar neastamparat, probabil ca se intampla destul de des). Iata cateva metode prin care poti sa comunici cu cel mic - si sa te asiguri ca a inteles ce vrei de la el.
Cu alte cuvinte, spune-i ce sa faca, in loc de ce sa nu faca. De exemplu, spune-i "Incearca sa te linistesti si sa-ti stergi lacrimile", in loc de "Nu mai plange". In loc de "Nu te mai rasti", formuleaza: "Fii politicos".
Copiii trebuie sa stie ce astepti de la ei cu ceva timp inainte de "momentul actiunii". Daca mergeti in vizita, spune-i care sunt regulile si cum doresti sa se comporte. In felul acesta, este mult mai probabil ca va tine cont de solicitarile tale.
Optional, poti lua cu tine cateva jucarii sau o carte de colorat, pentru a te asigura ca prichindelul va avea ocupatie si nu va incepe sa se smiorcaie dupa nici jumatate de ora ca se plictiseste si vrea acasa.
Micutul tau are incredere in tine si de multe ori afirmatiile tale constituie litera de lege pentru el. Prin urmare, daca ii spui ca nu va invata niciodata sa te asculte si sa se comporte frumos, se va demobiliza si nu va mai incerca sa se autodepaseasca in acest sens.
In contrapartida, daca ii spui ca esti convinsa ca-si poate insusi normele de comportament, va fi dornic sa-ti arate ca poti avea incredere in el si va face tot posibilul sa se ridice la inaltimea asteptarilor tale.
Orice parinte isi doreste sa fie ascultat imediat de copilul sau, fara a mai fi necesar sa repete cerinta. Dar de cate ori nu ti se intampla sa-i spui copilului "Vin intr-un minut!", iar minutul se transforma in vreun sfert de ora? Educatia copilului incepe cu tine si trebuie ca tu insati sa te ridici la nivelul asteptarilor lui. Numai asa poti pretinde, in mod rezonabil, acelasi lucru si din partea lui.
Ar putea fi de ajutor sa-i ceri micutului sa repete ceea ce are de facut, tocmai pentru a te asigura ca nu a interpretat altfel solicitarea ta. Poti formula astfel: "Vom iesi impreuna in parc, dar nu putem sta decat o jumatate de ora.
Cand iti voi spune ca trebuie sa plecam, trebuie sa ma urmezi imediat. Acum spune-mi ce astept de la tine cand iesim in parc". In acest mod, te vei asigura ca mesajul tau a fost inteles.
Nu uita ca micutul tau este, totusi, numai un copil si are nevoie de timp si de atentie pentru a-si insusi normele de comportament. La urma urmei, nici Roma nu a fost construita intr-o singura zi... Pastreaza-ti atitudinea pozitiva, persevereaza si rezultatele nu se vor lasa asteptate prea multa vreme.