Probabil ca acest lucru ti se intampla si tie - si nu doar ocazional, ci aproape in fiecare zi. Dimineata, tu si micutul tau sunteti cei mai buni prieteni, va jucati impreuna si colaborati de minune.
Dupa masa de pranz insa, ceva se intampla... prichindelul devine agitat, poate ca se smiorcaie, pretinde ca mai are de mancat - desi a terminat - si asa mai departe. Toate acestea nu sunt decat indicii ca o iei de la capat: nu vrea sa doarma dupa-amiaza!
Siesta care urmeaza mesei de pranz reprezinta, pentru majoritatea adultilor, un lux inaccesibil, cu toate ca este foarte indicata pentru o mai buna digestie si evitarea suprasolicitarii organismului.
Tocmai de aceea, trebuie sa-i induci si micutului tau acest obicei sanatos, indiferent cat de refractar se arata el.
Un prim sfat este sa fii consecventa: nu ceda mofturilor si scancetelor lui, cel putin pana cand somnul de dupa amiaza a intrat in rutina zilnica.
Unul dintre mijloacele la care ai putea recurge este sa te asezi si tu in pat impreuna cu el, si sa-i citesti o poveste. Mai mult ca sigur, organismul lui se va comporta in consecinta si pe micut il va "fura" somnul in curand. Nu uita sa-i pui la indemana ursuletul sau papusa, explicandu-i ca si jucaria trebuie sa "doarma", la randul ei.
Metoda poate fi si inversata: spune-i, pe cel mai serios si preocupat ton cu putinta, ca este esential ca papusa sa doarma si cine ar putea fi cea mai indicata persoana care sa se ocupe de aceasta decat copilul?
Aseaza-l in pat cu papusa si recomanda-i sa vegheze asupra acesteia, apoi paraseste camera. Este foarte posibil ca, peste aproximativ zece minute, sa-l gasesti dormind.
Este bine sa revii si sa vezi ce face, pentru a te asigura ca nu se joaca, uitand cu desavarsire ca trebuie sa doarma. Daca se intampla astfel, stai cu el, inveleste-l si vorbeste-i cu voce joasa, ceea ce va functiona ca un adevarat cantec de leagan.
O alta sugestie este sa-i promiti ca, mai tarziu, urmeaza sa iesiti impreuna in parc, unde se va juca impreuna cu alti copii si pentru aceasta, trebuie sa fie odihnit. Perspectiva il va incanta si se va supune mai usor "supliciului" - singura conditie este sa te tii de cuvant si sa iesiti.
In caz contrar, isi va pierde increderea in tine si acest lucru poate avea repercursiuni pe mai multe planuri, nu numai in ceea ce priveste somnul de dupa-amiaza.
Nu folosi insa acest lucru ca arma de santaj - copilul trebuie sa inteleaga si sa invete ca a dormi dupa-amiaza nu este un mijloc de a obtine ceva anume - si, cu atat mai putin, o pedeapsa - ci un obicei sanatos si necesar pentru sanatatea lui.
In masura in care este posibil, incearca sa il culci in fiecare zi la aceeasi ora, pentru ca organismul lui va reactiona si, dupa cateva saptamani, micutului i se va face somn la scurt timp dupa ce a terminat de mancat. Ce bine - nu va mai fi nevoie sa recurgi la diverse metode si subterfugii!