Jucariile, instrument de invatare pentru cei mici

Specialistii site-ului Babiestoday.com afirma ca activitatea de joc liber le pemite copiilor sa faca fata stresului si temerilor pe care nu le pot intelege sau pe care nu le pot exprima.

Practic, jocul devine supapa si salvarea celor mici, asigurandu-le confortul emotional si ajutandu-i sa inteleaga experientele prin care trec. Copiii se implica foarte mult in tot ceea ce fac si adesea regasim scene dramatice in jocul pe care il desfasoara. Spre exemplu, atunci cand un baietel ii spune robotului sau de jucarie ca tati nu il va uita niciodata, chiar daca este plecat departe, copilul invata sa faca fata temerilor care il macina fara sa le poata identifica exact si sa castige controlul asupra situatiei.

Prof.
Sheila Flaxman a declarat pentru "Education Week" faptul ca "Joaca reprezinta singurul moment in care cei mici isi pot controla propria lume".

Psihologii recomanda orientarea copilului spre joc, deoarece aceasta activitate duce la acumularea de noi deprinderi si cunostinte si ii ofera micutului posibilitatea de a-si exersa abilitatile dobandite pana la momentul respectiv.

Jucariile sunt instrumentele responsabile cu stimularea imaginatiei si a creativitatii copilului si, mai mult decat atat, jocul in sine presupune o activitate amuzanta, distractiva si relaxanta, ideala pentru a invata lucruri noi, dupa cum afirma specialistii site-ului Babycentre.co.uk.

Expertii site-ului Babiestoday.com considera ca personalitatea adultului este influentata fundamental de jocul copilului.
Astfel, toate abilitatile de care copiii au nevoie pentru a deveni adulti productivi si integrati in societate deriva din joc.
Iar printre aceste abilitati se numara: abilitatea de a face calcule, de a se exprima corect si coerent si creativitatea.

Iar Truceteachers.org iti ofera un ghid care detaliaza rolul educativ al jucariilor. Pentru ca acestea sa isi poata atinge scopul, respectiv acela de a-i invata pe copii lucruri noi, largindu-le orizontul cunostintelor, este indicat sa le pui la dispozitie jucarii care:

  • pot fi folosite in mai multe moduri;
  • le permit copiilor sa conduca jocul;
  • pot fi folosite in combinatie cu alte jucarii, pentru ca jocul sa devina mai complex;
  • trec testul timpului si pot fi stimula imaginatia copilului in moduri diferite, la diferite varste;
  • promoveaza interactiunea cu alti copii;
  • ajuta la dobandirea unor cunostinte si deprinderi importante pentru dezvoltarea lor ulterioara.

Opteaza pentru:

  • jucariile care ii ajuta pe cei mici sa puna in practica propriile ganduri si idei despre experientele prin care au trecut (papusi, recuzita pentru re-crearea unor fragmente din viata reala - magazin, cresa, gara etc.)
  • jucariile care ii ajuta pe cei mici sa obtina singuri solutionarea diferitelor probleme (asa cum sunt jocurile de tip puzzle) sau care ii invata care este relatia dintre diferite obiecte, esentiala pentru coordonare (Lego, castel, figurine in miniatura etc.)
  • jocuri creative, care presupun utilizarea unor elemente artistice (pictura, confectionarea manuala a diferitelor obiecte sau decoratiuni etc.)
  • jocuri de echipa, care promoveaza o stare de sanatate buna, o foarte buna coordonare si interactiunea sociala.
  • jocuri de strategie, care ii invata pe cei mici ce inseamna regulile, planificarea unei strategii si cooperarea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod