1. "Cat imi dati?"
Chiar daca in cadrul discutiei “da bine” sa adresezi intrebari interlocutorului, sub nicio forma nu trebuie sa intrebi “cat imi dati?”. O astfel de intrebare te va descalifica din start, pentru ca vei fi catalogata interesata doar de latura financiara, nicidecum de proiectele pe care trebuie sa le pui la cale.Si inca ceva: o leafa mare nu se obtine spunand ca la ultimul tau serviciu ai avut un salariu de 4.000 de lei, cand, de fapt, ridicai 1.500 de lei. Gandeste-te ca orice spui recrutorului poate sa fie verificat!
2. "Erau niste nenorociti!"
Una dintre cele mai mari greseli de la interviu este sa vorbesti “de rau” compania de la care ai plecat, fie ca este vorba despre colegi sau despre sefi. Indiferent cat de rau ti-a fost acolo, nu trebuie sa spui ca ai plecat din cauza lor. Alege variante ca “vreau mai multa responsabilitate” sau “imi doresc proiecte noi, provocatoare”. "Chiar daca angajatorul va simti ca este vorba despre o minciuna, va aprecia faptul ca nu-ti barfesti fostii sefi si colegi", spune business-coach-ul Alin Ghizasan.3. "Sa va spun ce poznas e!"
A vorbi despre familie si copii este un lucru frumos, insa cand o faci prea mult, deja intinzi coarda. La interviu, in cazul in care vei fi intrebata, poti sa spui "am un copil, e la gradinita, eu si sotul meu ne bucuram mult de el". Insa daca vei incepe sa povestesti despre ce nazdravanii a mai facut aseara sau despre ce cuvinte a mai invatat, s-ar putea sa ai de pierdut.4. "Ce tare, frate!"
O nota foarte proasta vei primi si in cazul in care vei alege un limbaj inadecvat. “Cool”, “misto”, “ce tare!” le poti folosi in discutiile cu prietenii tai, dar nu si cu un director de resurse umane. Atentie! Nu trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa incerci sa folosesti neologisme, doar pentru a impresiona. S-ar putea sa le utilizezi gresit, iar imaginea ta va fi serios patata. La fel se va intampla si in cazul in care vorbesti in dezarcorduri!5. "La noi, la multinationala"
Din discutia cu recrutorul trebuie sa reiasa ca esti informata in privinta companiei si a postului pentru care ai candidat. O intrebare de genul “dar, totusi, cu ce va ocupati aici?”, te va scoate din cursa pentru obtinerea jobului fara niciun fel de regret.Politetea si lipsa arogantei sunt arme care iti pot aduce cateva bile albe. Daca ai lucrat la o multinationala si acum candidezi pentru o firma mica, nu este cazul sa spui ca ai venit la o companie de “apartament”, pentru a incerca “noi culturi organizationale”.
Posteaza comentariu