Incepe scoala - cum sa-l ajuti pe micut sa-si pregateasca lectiile?

Vara se apropie de sfarsit si, o data cu primele zile de toamna, micutul tau isi va lua ghiozdanul si va porni - poate pentru prima data - spre scoala. Pentru copii...

Vara se apropie de sfarsit si, o data cu primele zile de toamna, micutul tau isi va lua ghiozdanul si va porni - poate pentru prima data - spre scoala.

Pentru copii, acest lucru echivaleaza cu intalnirea cu prietenii si colegii, dar majoritatea se gandesc deja cu teama la faptul ca li se vor da teme si proiecte, iar ei nu se descurca la fel de bine la toate materiile.

Cum l-ai putea ajuta sa se concentreze mai usor, sa asimileze mai bine informatiile si sa lucreze chiar cu placere?



Unii copii prefera sa lucreze singuri, intr-o camera retrasa si fara a fi deranjati de nimeni, dar majoritatea elevilor se concentreaza mai bine atunci cand stiu ca este un adult in preajma, caruia ii pot cere sfatul si care ii incurajeaza.

In functie de categoria in care se incadreaza micutul tau, asigura-i conditiile de lucru adecvate. Ai grija ca pe birou sa fie ordine, iar copilul sa aiba la indemana creioane ascutite, radiere si, daca este necesar, instrumente de geometrie.



Studiile intreprinse de specialistii americani au aratat ca cei mai multi copii se concentreaza mai bine daca au o oglinda de dimensiuni medii, in care sa se poata privi in timp ce lucreaza.

Explicatia este ca in felul acesta constientizeaza mai bine ceea ce fac si sunt mai motivati. Daca observi insa ca atentia ii este distrasa si prefera sa se "admire" in loc sa scrie, renunta la oglinda.



In cazul in care copilul are de pregatit o tema mai complexa, in timp, ajuta-l sa-si organizeze cat mai bine timpul, astfel incat sa nu fie coplesit.

Luati un calendar si stabiliti impreuna, de comun acord, ritmul zilnic de lucru. Are de efectuat 40 de probleme de aritmetica pana la sfarsitul saptamanii? Imparte-le in mod egal, cate opt pe zi si verifica in fiecare seara ca cel mic sa-si respecte programul, pentru a nu se aglomera catre sfarsit.



In medie, un copil este capabil sa lucreze la capacitate maxima aproximativ 50-60 de minute, dupa care se impune o pauza.

Daca la pauza micutul se grabeste sa termine jocul la calculator pe care il incepuse, explica-i ca ochii au nevoie si ei de odihna.

Faceti miscare, dansati, alergati prin casa sau curte, jucati-va cu animalele de companie, timp de 10-15 minute. Tot in acest interval ii poti oferi un fruct sau un baton de cereale, pentru ca activitatea intelectuala sustinuta si prelungita ii va crea senzatia de foame.

Dupa ce recreatia s-a incheiat, spune-i ca este momentul sa isi reia lucrul si nu ceda la eventualele lui proteste sau rugaminti de a-si prelungi pauza.



In cazul in care copilul se confrunta cu o sarcina complexa dar plictisitoare, cum ar fi memorarea unor date istorice sau a unor cuvinte pentru lectia de limba straina, ajuta-l sa "coloreze" putin aceasta activitate.

Creati impreuna jocuri de cuvinte, cantecele pentru memorarea datelor si deprinde-l sa foloseasca multe creioane colorate pentru a marca pe hartie informatiile respective (memoria vizuala este una dintre cele mai durabile).



O alta varianta ar fi sa-i sugerezi sa pretinda ca ar fi profesor si sa le "predea" papusilor lectia pe care o are el insusi de invatat.

Va intelege mai bine si, de altfel, se stie ca informatia se asimileaza mai eficient atunci cand o explici altcuiva. In aceeasi nota, poti fi chiar tu "elevul". Ia-ti rolul in serios, raspunde-i la intrebari si, eventual, poti gresi intentionat - pentru ca el sa te corecteze si, explicandu-ti eroarea, sa-si insuseasca mai bine notiunile respective.



Metoda este recomandabila mai ales in cazul in care micutul tau este in primii ani de scoala si simte ca noile responsabilitati il coplesesc.

Parcurgeti lectiile impreuna si incurajeaza-l sa nu se limiteze la informatiile prezentate in manual, ci cautati surse conexe, cat mai variate si atractive, care sa-l stimuleze. Discutati pe marginea temei si deprinde-l sa puna intrebari si sa... caute raspunsuri.

In cazul in care ai impresia ca nu i se dau teme suficiente la orele de curs, ori ca acestea sunt prea simple, preia initiativa si stabiliti, saptamanal, cate un proiect.

Acest lucru poate fi facut chiar si la sfarsitul saptamanii, fara a-i da senzatia ca este o obligatie.

Mergeti la o piesa de teatru pentru copii? Solicita-i sa scrie o compunere despre aceasta, in care sa-si prezinte punctul de vedere. In felul isi va dezvolta atat vocabularul, cat si spiritul critic.



Multi parinti fac aceasta greseala, din dorinta de a-l determina pe copil sa dea dovada de cat mai multa ambitie si sa-l motiveze. Dar a-i spune micului elev "Daca lucrezi toate problemele, mergem in parcul de distractii", ar fi o greseala.

El trebuie sa inteleaga, inca de la aceasta varsta frageda, faptul ca a-si face lectiile este datoria lui si nu trebuie sa astepte vreo rasplata - care poate veni ca urmare a rezultatelor bune, de exemplu.