Pentru multi copii, exercitiile si problemele de matematica reprezinta o adevarata "piatra de incercare". Cu toate acestea, desi ar putea parea mai greu de crezut, micutii isi insusesc primele notiuni elementare de matematica inainte de a ajunge la gradinita.
Spre exemplu, copiii cu varsta de 2-3 ani au capacitatea de a grupa jucariile in functie de dimensiunea sau de forma acestora.
Prin urmare, exista cateva metode prin care il poti ajuta pe cel mic sa asimileze mai bine matematica atunci cand va merge la scoala, chiar daca nu are, inca, abilitatile necesare pentru a defini conceptele respective.
Foloseste cuvinte din vocabularul de specialitate
Nu, in nici un caz nu-ti voi sugera sa-i vorbesti despre ecuatiile diferentiale sau algoritmi...
Iata cateva astfel de notiuni: gol / plin, mare/ mic, usor/ greu, inalt / scund, primul / ultimul, mai putin/ mai mult, totul / nimic. De asemenea, vorbeste-i despre grupuri, seturi sau multimi de obiecte.
Invata-l sa numere
Poti incepe sa-i dai primele lectii de aritmetica in jurul varstei de doi ani, invatandu-l sa numere, la inceput pana la zece, chiar daca micutul nu intelege inca valoarea fiecarui numar.
Foloseste jucariile lui, degetele de la maini sau invata-l cantecele cu versuri care includ numaratori. Procedand astfel, il vei ajuta sa isi insuseasca secventa numerica si termenii folositi pentru a identifica numerele.
Pasul urmator: numaratoarea logica...
Ai facut un prim pas: copilul stie ca dupa cifra unu urmeaza doi, trei si asa mai departe. Acum este momentul sa-i explici ca cifra doi desemneaza intotdeauna doua obiecte. Incepe cu seturi de doua trei cuburi, de exemplu, si treptat avansati impreuna spre numere mai mari.
Initial, deprinde-l sa atinga obiectele sau sa le ia in mana pe masura ce numara si vei vedea ca, pe parcurs si cu exercitiu, va fi apt sa numere singur - poate mult mai curand decat ai fi crezut.
Spune-i mici povestioare care sa contina cate o problema de matematica...
In jurul varstei de trei-patru ani, presupunand ca ati inceput "lectiile" cu ceva timp in urma, micutul este pregatit pentru a rezolva unele exercitii simple de calcul, prezentate intr-o maniera cat mai atractiva si ingenioasa.
Arata-i cum se clasifica obiectele
Puteti folosi pentru aceasta creioanele colorate: solicita-i sa separe creioanele rosii de cele albastre si de cele galbene. Ulterior, ar putea numara cate creioane sunt in fiecare grup sau, daca este mai micut, incurajeaza-l numai sa-ti indice care grup de creioane este cel mai mare.
Invata-l sa faca unele comparatii simple
Micutul poate fi deprins, inca de la varste fragede, sa compare obiectele, in functie de dimensiune si de culoarea acestora: mic/ mare, moale. tare, mai lung sau mai scurt. Foloseste jucariile, la inceput cate doua, si invata-l sa le ordoneze in functie de marime si greutate.
Ajuta-l sa recunoasca si sa scrie cifrele
Pentru aceasta, decupeaza cifre din carton colorat si deprinde-l sa le cunoasca si chiar sa realizeze unele calcule simple.Secretul este sa-i creezi impresia ca totul este numai un joc si sa nu perceapa aceste mici lectii ca pe o povara.
Posteaza comentariu