Gandeste in perspectiva si protejeaza-ti copilul!

Sa aduci pe lume un copil si sa-l cresti este cel mai frumos lucru din lume. Unul dintre lucrurile care ii deosebeste pe parinti de restul adultilor este capacitatea de a vedea in perspectiva...
Sa aduci pe lume un copil si sa-l cresti este cel mai frumos lucru din lume. Unul dintre lucrurile care ii deosebeste pe parinti de restul adultilor este capacitatea de a vedea in perspectiva, de a anticipa si, in felul acesta, de a-si proteja copilul, indiferent de varsta sau de riscurile mici sau mari la care se poate expune.

Cred ca o nenorocire nu se intampla de doua ori, ca a preveni este mult mai usor decat a repara si ca niciodata precautia, chiar si exagerata, nu este inutila atunci cand este vorba despre sanatatea si integritatea copilului sau a copiilor tai.

1. Nu lasa niciodata singur un nou-nascut


Chiar daca bebe este foarte mic (sau tocmai pentru ca este foarte mic), chiar daca stii, din experienta, ca doarme snur trei ore, intre reprizele de alaptat, nu-l lasa singur, nici macar jumatate de ora, cat sa fugi repede la magazinul din coltul blocului.

In primul rand, este complet lipsit de orice capacitate de a reactiona. Ce se poate intampla rau copilului tau, in cazul in care nu esti alaturi de el? Se poate ineca, se poate speria de un zgomot, se poate trezi din somn si poate plange atat de tare, incat sa se puna in pericol, poate voma, existand riscul de a se ineca, se poate misca in patut, acoperindu-se cu paturica, acest lucru putand duce la asfixiere.


Daca pleci din casa chiar si pentru 10 minute sau iti faci o baie lunga, gandeste-te la cate se pot intampla in absenta ta. Nu sunt pesimista, sunt doar prevazatoare: un cutremur, o explozie intr-un apartament vecin, hoti care sa intre in casa... In toate aceste cazuri, si inca multe altele, prezenta ta face diferenta dintre bine si rau!

2. Pericolele din casa


Este imposibil sa stai cu ochii pe micutul tau, care acum merge de-a buselea sau, hopa-hopa, in picioare, toata ziua. Exista momente in care, oricat ai vrea, ramane nesupravegheat.

In consecinta, camera in care sta trebuie sa fie cel mai sigur loc de pe pamant. Nimic care sa poata fi tras, nimic care sa cada, nimic care sa taie, nimic care sa curenteze, nimic pe care se poate catara si, implicit, de pe care poate cadea, nici o punga de plastic (se poate sufoca) si, daca totusi exista, fa gauri mari in ele, astfel incat micutul sa poata respira in cazul in care se joaca si isi pune punga pe cap, nimic care sa fie dus la gura si inghitit - nasturi, monede, nici un fel de cutii cu medicamente.

Secretul este sa te gandesti ce poate face copilul tau cu oricare dintre lucrurile care ii pot ajunge in manute.
Si sa actionezi in consecinta. Putina grija te scuteste de incidente care pot deveni drame.

3. Bucataria, baia, balconul, ferestrele, usa de la intrare


Daca micutul a plecat pe propriile picioare, casa intreaga trebuie sa devina un loc sigur. Nu are voie sa aiba acces la chimicalele din casa, detergenti, clor, prafuri de curatat, insecticide. Toate stau sub cheie.

Usa de la baie trebuie sa fie in permanenta bine inchisa. Cand micutul este prin preajma ta, la bucatarie, foloseste doar ochiurile din spate ale aragazului si asaza un scaun in dreptul cuptorului. O secunda de neatentie se poate plati cu mult mai mult decat merita - arsuri, opareli... Micutul nu intelege faptul ca focul arde si ca apa fierbinte face foarte rau. Tu, da. Si este mult mai usor sa preintampini.

Balconul - daca nu este inchis, nu iti lasa copilul singur nici o secunda. Cei mici dau dovada de o inventivitate incredibila atunci cand vor ceva. Spre exemplu, pe fiica mea am prins-o in balcon, cocotata pe un lighean din plastic, pentru rufe, intors cu fundul in sus - si asta in momentul in care inca mergea doar ajutata.
Ca atare, nu ii subaprecia pe micuti!

In ceea ce priveste ferestrele, trebuie spus faptul ca plasele de tantari nu il protejeaza pe prichindel de riscul de a cadea afara! Este crunt, dar nenumarate cazuri de genul acesta dovedesc ca, uneori, nu ne gandim la toate pericolele, din jurul lor (sau al nostru).

Usa de la intrare trebuie asigurata in asa fel, incat micutul sa nu o poata deschide. Te poti trezi cu el fugit din casa, si asta nu ar fi inca nimic, dar gandeste-te la pericolele de pe casa scarilor. Ai grija si la usile cu geam de sticla, care se pot tranti din cauza curentului si se pot sparge. Iar cioburile ranesc!

4. Locul de joaca de afara


Avem inca locuri de joaca periculoase pentru cei mici. Astfel incat, acestia trebuie supravegheati, ajutati si protejati. Nu este nevoie sa-l cocolosesti pe micut, ci doar sa fii capabil, tu, ca parinte, sa eviti tragediile.

Nu ii da voie sa se urce in locuri in care tu nu poti ajunge, nu il lasa in locuri in care nu il vezi, nu il lasa singur in leagan, chiar daca stie sa-si faca vant singur, deoarece poate lovi alti copii sau poate cadea.
Nu il lasa descult in nisipul din parc, pentru ca exista riscul sa se taie grav (am vazut cu ochii mei), in cioburi.

Nu ii permite sa iasa pe strada in locuri in care circula masini. Nu il lasa in grija unor mame sau bone ale altor copii. Nici ele nu iti cunosc copilul, nici tu nu le cunosti pe ele.

"Leacul" tuturor relelor la care m-am referit mai sus, dar si al celor pe care nu le-am pomenit, dar care se pot intampla, este la indemana fiecarui parinte. Priveste in jurul tau, in jurul locului in care sta, se joaca si poate umbla copilul tau si imagineaza-ti toate tragediile care se pot intampla. Bazeaza-te pe instinct, care este cea mai buna arma a parintelui in lupta cu neprevazutul, cu incidentul, in ultima instanta, cu raul!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vio pe 19 Aug 2008, 12:04
    sunt insarcinata

    sunt insarcinata pt prima oara prietenul meu e spaniol sunt fff bucuroasa de a avea acest copil dar in acelasi timp imi e frica daca nu voi sti sa il ingrijesc imi doresc ffff multa acest bebe

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod