In timpul anului scolar, cel mic ti-a spus adesea ca s-a plictisit de scoala, s-a plans ca are multe lectii de pregatit si ti-a spus cel putin o data la cateva zile ca vrea sa vina vacanta. Ei bine - aceasta a sosit!
Dar, dupa cateva zile in care parea ca nu mai oboseste sa se joace si sa alerge, copilul incepe sa dea semne ca nu-si mai gaseste locul si are un nou "refren": "Mama, ma plictisesc!". Cum nu-i poti sugera - nici in gluma! - sa incerce sa rezolve niste ecuatii, iti propun cateva activitati care, cu siguranta, il vor captiva...
Una dintre principalele probleme este aceea ca, in timpul verii, majoritatea copiilor pleaca din localitate impreuna cu familia. Si tu vei pleca - dar pana atunci mai sunt cateva saptamani si intre timp, micutul tau nu mai are tovarasi de joaca. Cu toate acestea, exista mai multe optiuni pentru a compensa in mod fericit absenta temporara a acestora.
Majoritatea copiilor se arata incantati de ideea de a tine un jurnal. Chiar si cei de varsta prescolara, care inca nu stiu sa scrie, obisnuiesc sa faca acest lucru, exprimandu-se prin intermediul desenelor.
Propune-i sa inceapa un jurnal, in care sa povesteasca ce face in fiecare zi si stimuleaza-l in aceasta activitate: cumpara-i o agenda atragatoare, pixuri nostime si creioane colorate. Atentie insa - nu citi pe ascuns notitele lui! Daca vei fi surprinsa asupra faptului, cel mic se va simti tradat si isi va pierde increderea in tine.
Unii copii manifesta inclinatie pentru activitatile creative si delicate. Daca este si cazul micutului tau, propune-i sa realizeze diferite "obiecte de arta": picturi, aeromodele, si asa mai departe. Implica-te si tu in aceasta activitate, acest lucru va constitui pentru el o motivatie suplimentara.
Rasfoieste cartile de bucate si gaseste o reteta simpla pentru un desert atragator: biscuiti, prajiturele sau chiar un chec. Ar fi nostim sa gatiti impreuna. Pune-i un sort micut, pregatiti impreuna ingredientele si apucati-va de lucru.
Va fi foarte incantat de increderea pe care i-o acorzi si se va implica bucuros in aceasta activitate. Si ce satisfactie mai mare poate avea in context decat sa savureze o prajitura facuta chiar de el? Cu siguranta va avea ce povesti prietenilor lui!
Copiii ar putea fi bucurosi sa creeze mici bijuterii pe care sa le poarte. Pentru margele, propune-i urmatoarea varianta: se taie hartie creponata de diferite culori in fasii subtiri, triunghiulare si se ruleaza atent pe o bagheta de plastic, pana se obtin bilute.
Ulterior, se extrage bagheta si se insira pe ata margelele astfel obtinute. Daca ai o fetita, va fi bucuroasa sa-si creeze singura un asemenea accesoriu. Iar daca ai un baietel... ei bine, nu are si el o simpatie ascunsa pentru colega lui de banca?
Cei mici isi pot crea un tricou special. Cumpara o bluza ieftina de bumbac, banda speciala cu adeziv, care se poate aplica pe material si spray colorant rezistent la apa. Treaba ta este sa modifici bluza pe masura lui - si dupa aceea, lasa-i frum liber pentru a desena, colora si aplica banda cu adeziv asa cum isi doreste. Va fi mandru sa aiba un produs unicat si creat de mana lui.
Copilului tau ii plac fluturasii si buburuzele? Atunci ai gasit o solutie foarte potrivita ca sa-i ocupi timpul. Va fi incantat sa le observe si sa le studieze comportamentul. (Mai intai, intereseaza-te ce specii se gasesc in zona si care dintre acestea ar trebui evitate).
Gaseste o cutie cu orificii de aerisire, pune iarba si cel mic va avea unde sa-si depoziteze pretioasele capturi. Dar este recomandabil ca dupa cateva ore sa eliberati micutele insecte. Cel mic nu se va plictisi astfel, isi va relua in curand cautarile si, de altfel - ideea este sa se distreze, nu sa se transforme intr-un mic tortionar!
Nu te gandi ca-ti voi sugera sa-l pui sa studieze evolutia nevertebratelor... Pe de alta parte, dinozaurii constituie un subiect fascinant pentru orice copil, din moment ce disparitia lor a dat nastere la numeroase ipoteze, mituri si chiar legende.
Propune-i sa se informeze pe aceasta tema (care copil nu e fascinat de "Jurassic Park"?), incurajeaza-l sa deseneze dinozauri din imaginatie ori chiar sa modeleze din plastilina. Astfel de activitati ii vor stimula imaginatia si abilitatile creative.
Daca ii plac plantele in general si are inclinatie spre arta decorativa, ajuta-l sa-si proiecteze o gradina numai a lui (metoda functioneaza mai ales daca locuiesti la curte... in caz contrar, poti folosi o jardiniera pe balcon).
Veti fi amandoi surprinsi sa constatati cate plante micute si frumoase pot coexista intr-un spatiu restrans. Investeste intr-o mica trusa de gradinarit si manusi. Ca si in exemplele precedente, este indicat sa te implici in activitate si sa-l ajuti cu sfaturi despre ingrijirea plantelor.
La inceputul vacantei de vara, cumpara-i un aparat de fotografiat si un album de poze. Incurajeaza-l sa fotografieze ce vrea si ce considera ca i-ar placea sa-si aminteasca in timpul anului scolar, cand va fi coplesit de teme si responsabilitati. Si, la o adica, de ce nu ar filma? Optiunile sunt numeroase...