De ce au copiii cosmaruri?

Frica de intuneric si cosmarurile sunt doua probleme foarte comune la copii, in special in anii prescolari (3-6 ani), dar pot aparea si mai tarziu, chiar si la adolescenta. Unele studii estimeaza ca aproximativ 50% dintre copiii, cu varste cuprinse intre 3-6 ani, au cosmaruri care le distruba somnul si, implicit....

Frica de intuneric si cosmarurile sunt doua probleme foarte comune la copii, in special in anii prescolari (3-6 ani), dar pot aparea si mai tarziu, chiar si la adolescenta. Unele studii estimeaza ca aproximativ 50% dintre copiii, cu varste cuprinse intre 3-6 ani, au cosmaruri care le distruba somnul si, implicit, pe cel al parintilor.

In aceasta etapa a vietii se dezvolta temerile firesti, iar imaginatia copiilor este foarte activa; acum este momentul in care prichindeii incep sa inteleaga ca exista lucruri care ii pot rani.



De multe ori, temerile si cosmarurile pot fi rezultatul unei experiente infricosatoare - poate micutul tau a fost speriat de un caine fioros, de un accident de masina pe care l-a remarcat la stiri etc. Alteori, acestea par sa izbucneasca din nimic.

Conflictul familial si anxietatea provocata de un parinte pot juca, de asemenea, un rol important. Tot ceea ce ii provoaca copilului o emotie puternica, ii accentueaza, desemenea, temerile si anxietatile. Copilul traieste anumite frici specifice fiecarei etape din viata: copiilor mici le este teama de monstri si alte creaturi imaginare, in timp ce copiilor de varsta scolara le este frica de lucruri mai realiste, precum hotii sau dezastrele.

Cosmarul include vise neplacute sau inspaimantatoare, care implica pericole sau amenintari imaginate, intrerupand somnul copilului in mai multe ocazii si cauzand un stres sau probleme in viata de zi cu zi.


Cosmarurile pot implica teme, imagini sau figuri inspaimantatoare precum monstri, fantome, animale sau oameni rai. Pierderea controlului si teama de a fi ranit constituie principalele teme ale viselor urate.

Cand copilul se trezeste din cauza unui cosmar, acesta devine constient de ceea ce i se intampla, iar in acel moment are nevoie de suport emotional, de aceea isi trezeste, adesea, parintii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aime_30 pe 22 Mai 2009, 20:30
    frica de intuneric

    Fetita mea are 9,6 ani dar nu vrea sa doarma singura.Am incercat sa-i expilc ca nu se intampla nimic si nu are de ce sa-i fie teama dar nici macar nu merge in pat pana nu vin si eu langa ea.Ce as putea sa fac?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod