Cum vorbesti despre sex cu copilul tau

Motivul pentru care "discutiile despre sex" au devenit un subiect atat de spinos intre parinte si copil este ca nici unul dintre ei nu vrea sa creada ca celalalt este capabil...

Motivul pentru care "discutiile despre sex" au devenit un subiect atat de spinos intre parinte si copil este ca nici unul dintre ei nu vrea sa creada ca celalalt este capabil sa o faca. Dar, cel mai neplacut lucru pentru tine ca parinte este sa te gandesti la copilul tau ca la o fiinta sexuala. Si la fel de neplacut este ca si copilul tau are aceeasi dificultate in ceea ce te priveste. Totusi, este esential ca discutiile despre sex dintre voi sa nu devina un subiect tabu.

Studiile au demonstrat faptul ca adolescentii care discuta deschis cu parintii lor despre sex sunt mai putin dornici sa-si asume riscurile pe care actul sexual le implica fata de cei care nu o fac. Asa ca, respira adanc si citeste urmatoarele sfaturi:

Elementele disturbatoare

Este clar ca nu este vorba de urmele pe care copilul tau le lasa prin casa cand intra incaltat si nici de dezordinea care domneste in camera sa. Statisticile legate de varsta la care se incepe viata sexuala in zilele noastre sunt cel putin ingrijoratoare. Exista un numar foarte mare de adolescente care accepta sa faca sex inainte ca organismul lor sa fie pregatit pentru acest lucru.

Si acest numar este probabil in crestere. In Europa, 1% dintre copiii cu varste intre 11 si 12 ani au deja o viata sexuala activa, iar la un numar de 90 de mii de femei care raman gravide intr-un an, 7 700 au mai putin de 16 ani.

Depaseste-ti propriile inhibitii

OK, trebuie sa recunoastem un lucru: chir si in secolul 21, majoritatea dintre noi ne simtim putin stanjeniti sa discutam deschis despre sex cu persoane din afara cercului nostru de prieteni foarte apropiati. Cu atat mai dificil ne este sa discutam astfel de lucruri cu vlastarul neastamparat de langa noi.

Nu trebuie sa lasi aceste obstacole sa te opreasca. In schimb, poti recunoaste chiar in fata copilului tau ca iti este dificil sa-i spui astfel de lucruri. Ii poti explica faptul ca parintii tai nu ti-au spus niciodata nimic despre acest subiect, asa ca nici tu nu stii cum sa o faci. Insa este absolut necesar sa-i explici care sunt motivele pentru care vrei sa discutati despre sex.

Fa-o cat mai devreme

Cu cat vei incepe mai devreme sa discuti despre sex cu copilul tau, cu atat iti va fi mai usor pe parcurs sa atingi acest subiect in conversatiile cu acesta.

Bineinteles, exista anumite limite cu un copil de trei sau patru ani, de exemplu. Insa, ca regula generala, daca este destul de mare ca sa intrebe astfel de lucruri, cu siguranta este si suficient de mare ca sa si afle - intr-o formula mai simpla, gaseste termenii potriviti pentru fiecare varsta.

Daca au stiut dintotdeauna ca au un penis sau un vagin asa cum au stiut ca au un brat sau un genunchi, nu va mai parea a fi un mister atat de mare si va fi protejat impotriva jocurilor copilaresti care uneori pot fi periculoase din cauza dezinformarii. Cu cat copilul tau va creste, trebuie sa anticipi fiecare varsta a dezvoltarii lui, astfel incat sa nu se ingrijoreze de schimbarile organismului sau.

Deschide subiectul

Daca te ingrijoreaza faptul ca nu vei fi inteleasa in aceasta discutie de catre copilul tau si deja s-a ajuns la faza in care el sau ea a facut un pas gresit si este deja inspaimantat(a) de informatiile pe care le-a auzit de la colegii de scoala, este momentul sa faci fata situatiei create deja. Gaseste o cale fireasca de a deschide subiectul - de exemplu, copiii intreaba de multe ori daca vor avea o surioara sau un frate ca prietenii lor.
Aceasta ar fi o buna ocazie sa afli cam cat stie copilul tau despre acest subiect si cu delicatete sa-l indrepti catre informatiile corecte.

Nu vorbi mecanic

Asa cum ii vei vorbi copilului tau despre cum si cand si unde se face sex, tot astfel trebuie sa introduci incetul cu incetul in conversatie si notiunea de responsabilitate si emotiile pe care un act sexual le implica, astfel incat in anii de adolescenta, copilul tau sa stie ca o relatie sexuala implica si grija si responsabilitate emotionala fata de cealalta persoana. Accentueaza faptul ca implicarea sexuala le cere ambilor parteneri sa se simta suficient de confortabil unul in compania celuilalt astfel incat sa poata discuta despre emotii, contraceptie si indoieli.

Discuta despre riscuri fara sa pari puritana

Nu trebuie sa-l faci pe copilul tau sa renunte la sex sau, chiar mai rau, sa refuze sa mai discute cu tine despre acest subiect; insa, acest lucru nu ar trebui nici sa te opreasca sa vorbesti cu adolescentul tau si sa te asiguri ca este constient de riscurile pe care le implica viata sexuala.
Poarta o conversatie informativa si nu te transpune in rolul de judecator atunci cand ii vei vorbi despre bolile cu transmitere sexuala sau despre aparitia unei sarcini nedorite in anii adolescentei.

Nu uita ca in Europa exista cea mai mare rata de sarcini nedorite aparute la varsta adolescentei. Daca adolescentul tau are deja o viata sexuala activa sau se gandeste sa o inceapa, iar studiile arata ca este posibil sa fie asa, doar spunandu-i "Nu" - nu-l vei ajuta cu absolut nimic. Continua sa vorbesti cu ea sau cu el si ofera-i toate informatiile de care are nevoie pentru a combate diversele "mituri" pe care le aude de la colegi.