Cum sa-l sfatuiesti pe adolescent in alegerea carierei

De asemenea, tine cont de dorinta lui referitoare la locatia facultatii: vrea sa mearga in alt oras, recunoscut ca centru universitar, sa stea acasa sau sa urmeze cursuri on-line?

Urmatoarea etapa se refera strict la documentare. Informati-va impreuna din cat mai multe surse: brosuri, Internet, consilieri de specialitate, prieteni.

 

Ulterior, este recomandabil sa vizitati campusurile pentru a "simti" atmosfera si sa discutati cu studentii care urmeaza cursurile universitatilor respective.

Acestia din urma se pot dovedi niste surse de informatie deosebit de valoroase. In alegerea facultatii, tineti cont si de rigorile de admitere, ponderea mediei de bacalaureat si eventuale teste de aptitudini care se cer.

Serviciu

Unii tineri prefera ca, imediat dupa absolvirea liceului, sa se angajeze, fie pentru ca doresc sa devina cat mai repede independenti, fie pentru ca nu s-au decis inca asupra viitorului lor.



Pentru baieti, alegerea este oarecum mai simpla - se duc in armata. Este o optiune benefica, deoarece se vor obisnui cu disciplina si cu supunerea fata de superiori, devenind astfel mai responsabili. Nu este exclus ca dupa aceea sa urmeze studii superioare de specialitate, daca le place viata de armata.

Atentie, insa - daca este si cazul baiatului tau, explica-i ca renuntarea la o eventuala cariera militara este mai dificila decat una din mediul civil si este bine sa fie cat mai sigur ca asta este ceea ce isi doreste cu adevarat.

In cazul in care adolescentul decide ca vrea sa-si caute serviciu dupa terminarea liceului, are de asemenea de invatat: cum se redacteaza un CV si o scrisoare de intentie, cum trebuie sa caute si cum trebuie sa se prezinte la interviu.

Sa nu crezi ca o astfel de optiune implica abandonarea definitiva a studiilor superioare.

Tot mai multe companii incurajeaza angajatii sa urmeze o facultate in domeniul in care profeseaza. Sfatuieste-l sa se informeze inclusiv despre acest aspect atunci cand cauta un loc de munca.

Inactivitate temporara

Ei bine, este si asta o posibila optiune. Pentru unii adolescenti, o pauza de un an intre liceu si "lumea adevarata" poate fi benefica. Este un ragaz bun pentru a calatori si a-si stabili prioritatile in viata.

Nu intra in panica, aceasta nu inseamna ca are intentia sa traiasca precum un parazit. Este adevarat ca si tu ai rolul tau, explicandu-i ca ii intelegi dorinta, dar ca este vorba doar de o situatie temporara. Eventual, stabiliti impreuna un termen-limita, care este recomandabil sa nu fie mai mare de un an.

Indiferent de alegere, nu uita ca este viata lui/ei

Cand vine vorba despre discutii referitoare la viitor, multi adolescenti au tendinta de a se sustrage, motivand ca au tot timpul pentru astfel de probleme.

Ca mama, il/o poti ajuta ascultandu-l/o si rezistand tentatiei de a da sfaturi atunci cand nu ti le solicita.

Da, stim ca este dificil sa te abtii, dar poti face ceva mai constructiv - poveste-i cat de greu ti-a fost si tie sa te decizi, sau altor prieteni comuni pe care-i apreciaza. Procedand astfel, nu numai ca mentii discutia, dar il/o si incurajezi discret, aratandu-i ca toti ne confruntam cu aceste probleme la un moment dat.

Discutati si sfatuieste-l, dar nu uita ca este un om matur si ca nu ai nici un drept sa-i dictezi ce are de facut. Nici nu este in avantajul lui, la urma urmei: vrei ca toaa viata sa stie ca mama va fi langa el si va decide in numele lui ce are de facut?

Rolul tau este de a-l pregati "sa-si ia zborul", ceea ce implica si discutii despre probleme mai delicate: relatiile cu sexul opus, alcool, droguri si sex, precum si administrarea fondurilor care-i vor fi alocate.

Si nu uita ca la fel de importante sunt si chestiunile legate de gatit, spalat, cumparaturi, curatenie - numai ca nu se predau la scoala.

In final, rezista tentatiei de a-i "tine predici" si mentine-ti sprijinul si optimismul, chiar daca simti uneori ca nehotararea de care da dovada te aduce la exasperare. Nu uita ca are nevoie de influenta ta pozitiva in acest moment dificil de "tranzitie" de la copilarie la maturitate.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anastasia pe 15 Mai 2012, 18:03
    Viitorul

    Sunt deja clasa 9 si nu ma pot hotari ce cariera sa am in viitor nu stiu in ce domeniu sa ma aprofund si ...nu pot sa ma hotarasc.Please Help!!

    0
    0

  • Ana chetrosan pe 12 Mai 2012, 15:58
    despre cariera

    ma iau ginduri pe dinainte,,in privinta carierei..sunt la sfirsit de an scolar,,si cel mai important este faptul ca ar trebui sami aleg cariera,,,adica drumul in viata sa ma realizez incet cu incet,,,,,,,vreau sa ajung departe,,, mai am nevoe de indrumari.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod