Fereste-ti copilul de capcanele Internetului

Internetul constituie una dintre cele mai complexe surse de informatii atat pentru adulti, cat si pentru copii. Acestia din urma pot afla multe lucruri interesante din cele mai diverse...

Internetul constituie una dintre cele mai complexe surse de informatii atat pentru adulti, cat si pentru copii. Acestia din urma pot afla multe lucruri interesante din cele mai diverse domenii adaptate varstei lor, isi iau informatii necesare pentru pregatirea temelor, comunica si, in functie de preferinte, se antreneaza in diferite jocuri cu caracter educational.

Problema este insa ca, intr-un mediu caracterizat in primul rand de cuvantul "varietate", pot aparea si capcane sau tentatii periculoase pentru un copil a carui personalitate este in plin proces de formare.

Ca mama, va trebui sa acorzi o atentie deosebita in aceasta directie: ce site-uri viziteaza, cu cine discuta on-line si despre ce subiecte. Daca-i acorzi prea multa libertate in sensul acesta, s-ar putea dovedi daunator pentru el sau chiar periculos.

World Wide Web-ul este o retea vasta de biblioteci virtuale.

Nu toate informatiile care pot fi accesate sunt indicate la o anumita varsta.

De exemplu, sa presupunem ca un copil de 7-8 ani foloseste un motor de cautare (de exemplu Google sau Yahoo!) pentru a gasi informatii referitoare la un joc Lego, dar din neatentie tasteaza "legs" (n.r. - picioare, in limba engleza). Evident, va fi directionat catre mii de site-uri care contin materiale de acest gen - iar unele dintre ele pot avea continut pornografic.

Este adevarat ca unele site-uri de acest gen nu permit accesul persoanelor sub 18 ani, dar nu te poti baza pe asta. Cea mai buna protectie a copilului esti chiar tu. Discutand adesea cu el despre posibilele pericole care apar pe Internet si urmarind discret ce site-uri acceseaza, il vei ajuta sa invete sa navigheze in deplina siguranta.

Pericolul poate veni din "camera" de chat

Dupa cum probabil stii, camera de chat este o optiune oferita de numeroase site-uri in vederea discutiilor virtuale desfasurate in spatiu si timp real.

Participantii pot fi grupati in functie de aria de interes sau de subiect.

In principiu, este o metoda extraordinara de a cunoaste oameni de pretutindeni, de a afla informatii noi si nu in ultimul rand, de a exersa limbile straine. Din aceste motive, foarte multi copii si adolescenti prefera sa-si petreaca timpul in acest mod.

Tocmai de aici ar putea aparea problemele... nimeni nu stie cine se ascunde in spatele unei simple porecle. La varsta aceasta, copiii sunt nerabdatori sa comunice, sa impartaseasca impresii si sa faca schimb de informatii si opinii cu cei care au preocupari asemanatoare. Problema este ca sunt si foarte vulnerabili, deci exista riscul de a intra in discutii cu persoane dubioase.

Psihologii americani avertizeaza ca cei mai expusi sunt copiii care petrec mult timp pe Internet, cei care se simt singuri, au probleme familiale si sunt dornici sa aiba cat mai multi prieteni.

Tocmai de aici pot aparea problemele, micutii fiind foarte influentabili.

Nu este suficient sa-l inveti sa nu-si dea datele personale sau numarul de telefon - din pacate, s-au gandit si altii la aceasta posibilitate, oferindu-le copiilor varianta de a-i suna ei insisi, adesea la numere netaxabile, pentru a comunica.

Semnale de alarma

Exista unele semne de avertisment care iti pot indica faptul ca micutul acceseaza site-uri cu continut destinat exclusiv adultilor sau discuta in camera de chat cu oameni pe care ar trebui sa-i evite:

petrece tot mai mult timp pe Internet, mai ales noaptea;
inchide computerul cand apari subit in camera lui;
telefoane de la necunoscuti sau cadouri sosite prin posta (in acest ultim caz verifica riguros de la ce firma provin - poate fi fictiva).

Problema cumparaturilor online

Tot mai multe site-uri folosesc optiunea aceasta, prin care permit clientilor sa comande anumite produse care vor fi livrate acasa si platind prin cartea de credit.
Fii deci atenta sa nu aiba la indemana cartea ta de credit - este suficient sa stie numarul acesteia pentru a opera achizitia a cine stie carui produs care i-a atras atentia.

Tentatiile sunt numeroase, mai ales pe site-urile care au ca public tinta copiii: jocuri, diferite accesorii, haine si asa mai departe. Nu-ti spun ca nu e bine sa aiba tot ce-si doreste - dimpotriva! Dar avand la dispozitie cartea de credit, ii va fi greu sa-si stabileasca o limita.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Carmen pe 6 Mai 2010, 11:39
    Siguranta pe Internet

    Intr-adevar Internetul are multe avantaje si ajuta mult la dezvoltarea anumitor abilitati ale copiilor, dar prezinta si anumite pericole. Consider ca este foarte important ca parintii sa se implice si sa comuninice deschis copiilor avantajele si dezavantajele lui. Copilul trebuie sa simta ca poate discuta despre orice cu parintii. In acest sens va recomand situl sigur.info. Aici gasiti informatii relevante, sfaturi atat pentru parinti cat si pentru copii, dar si softuri gratuite special concepute pentru filtrare si control parental. O zi frumoasa tuturor!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod