Cum il incurajezi pe micut sa-si faca prieteni

Pentru unii copii, a-si face prieteni este ceva tot atat de natural si de normal cu a respira, dar astfel de cazuri sunt destul de rare. Majoritatea copiilor trebuie sa invete in timp sa socializeze.

Pentru unii copii, a-si face prieteni este ceva tot atat de natural si de normal cu a respira, dar astfel de cazuri sunt destul de rare. Majoritatea copiilor trebuie sa invete in timp sa socializeze.

Ca mama, il poti ajuta pe micutul tau, ghidandu-l cu blandete si fermitate si incurajandu-l sa comunice si sa faca placut celorlalti copii, astfel incat sa-si formeze propriul sau cerc de prieteni.

Micutii incep sa socializeze inca din primele luni de viata - incearca sa capteze atentia celor din jur, zambind, gangurind, prinzand un deget - si fac acest lucru mai ales cu parintii si fratii sau surorile, decat cu strainii.

Inconstient, bebelusul incepe deja sa-si construiasca propriile "ierarhii": unii oameni sunt mai importanti pentru el decat altii.

In primul an de viata, prieteniile se leaga foarte usor: cei mici sunt foarte curiosi si dornici sa cunoasca pe cei din jur, asa incat vor relationa cu usurinta. Pe parcurs, vor incepe sa se joace impreuna, iar in jurul varstei de trei ani, vin si isi anunta parintii ca ei s-au hotarat, se logodesc!

De regula, copiii care mai au frati sau surori sunt mult mai sociabili si isi fac mai usor prieteni.

Daca ai numai un copil, este indicat sa-l scoti cat mai des la plimbare sau in parc pentru a avea ocazia sa interactioneze cu alti copii.

O data ce va incepe sa mearga la gradinita, lucrurile vor deveni tot mai simple.

Tine cont, totusi, de un aspect. Daca urmeaza sa primesti musafiri care au, la randul lor, copii, ascunde jucariile despre care stii ca micutului nu-i va face deloc placere sa le imparta. In caz contrar, voi, adultii, va veti petrece seara aplanand conflicte, stergand lacrimi si fagaduind ca le veti cumpara si alte jucarii...

Atitudinile sociale pozitive pot fi incurajate de catre parinti, prin vorbe si fapte. Explica-i copilului ce astepti de la el si, cand este posibil, exemplifica-i: "Cand doresti ceva, vei spune 'te rog' ", "Nu avem voie sa-i lovim pe ceilalti", "Trebuie sa asteptam sa ne vina randul la joc", si asa mai departe.
Cu cat deprinde mai repede aceste lucruri, cu atat ii va fi mai usor sa se faca placut de ceilalti si sa isi faca prieteni.

In jurul varstei de patru ani, copiii devin mai selectivi in alegerea prietenilor - aici, comportamentul incepe sa aiba un rol tot mai important. Micutul isi cauta prieteni alaturi de care se simte bine, care simte ca i se potrivesc si ii evita pe cei care au obiceiul sa "sterpeleasca" jucarii sau se manifesta agresiv.

De asemenea, se orienteaza, mai mult sau mai putin instinctiv, spre cei care au preocupari comune si impartasesc aceleasi gusturi.

Sexul nu conteaza, deocamdata; baietii si fetele se joaca fericiti impreuna... singura conditie fiind ca fetelor sa le placa masinutele, iar baietii sa nu aiba nimic impotriva sa infese papusa.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod