In acest fel el nu este pedepsit, ci isi asuma, ca noi toti, urmarea faptului ca nu avem chef sa facem anumite lucruri. De exemplu, putem alege sa nu ne spalam sosetele, dar asta inseamna ca va trebui sa mergem cu sosete nespalate la un moment dat. Asa si copilul dvs, daca nu isi va pune sosetele in cos, acestea nu vor fi spalate, si mai devreme sau mai tarziu el va putea descoperi ca erau exact sosetele lui norocoase. In acest moment, va incerca probabil sa isi santajeze mama pentru a obtine prin afectiune ceea ce nu a obtinut prin faptul ca a fost responsabil.
Nu reactiona la santaj
Daca mama cedeaza, copilul deja a invatat ca regulile pot fi evitate. Si mama va spune ca a fost doar o intamplare nevinovata, dar aceste intamplari nevinovate sunt cele care cristalizeaza caracterul copilului, din pacate (sau din fericire). Asa ca ideal este sa nu confundam iubirea cu slabiciunea si copilul la fel, sa inteleaga ca faptul ca il iubim mult si neconditionat dar si ca avem incredere in el ca poate sa isi asume anumite responsabilitati.
Nu putem cere de la copil ceea ce noi nu respectam
Daca vorbim cu dispret acasa despre anumite lucruri, atunci nu ne putem astepta ca copilul nostru sa le respecte. El nu va face diferenta intre aparenta si esenta si ne putem astepta sa aiba, de exemplu, un comportament rebel la scoala. Asa ca e important cum discutam cu el acasa si cum ii prezentam lumea din care facem parte si principiile de viata pe care le avem.
Ai incredere in capacitatile copilului tau
Nu te repezi sa faci lucruri in locul sau, ci mai degraba incurajeaza-l sa le faca singur, ba chiar cere-i ajutorul cand nu ai nevoie de el, ca sa simta ca este important si apreciat in familie. Aceste mici experiente fac mai mult decat cadourile cu care alti parinti incearca sa isi cumpere copiii.
Arata-i respect si trateaza-l ca pe egalul tau. Chiar daca e mic, intelege multe si e mai curajos decat crezi. Adu-l alaturi de tine si il vei avea alaturi pentru restul vietii tale, ca si prieten, ca si fiu, ca o persoana responsabila.
Comentarii (1)
Va rog mai multe exemple practice din viata reala, de ex in situatia in care copilul face X, eu ce sa fac?
Posteaza comentariu