Bineinteles ca ii oferi copilului tau tot ceea ce are nevoie si, cu anumite limite, ceea ce isi doreste. Dar n-ar fi rau ca, incepand din jurul varstei de trei-patru ani, sa-l obisnuiesti sa gestioneze singur o mica suma de bani.
Pe langa faptul ca, in felul acesta, il vei ajuta sa inteleaga valoarea banului, sentimentul de independenta ii va conferi mai multa incredere in sine. Secretul consta in modalitatea pe care o alegi pentru a-i oferi acesti bani...
Cu alte cuvinte, copilasul trebuie sa inteleaga faptul ca banii acestia reprezinta o recompensa, si nu un cadou venit din senin si neconditionat.
Astfel, prestarea unor mici treburi casnice ar putea constitui un argument valabil. Suma in sine nu trebuie sa fie prea mare si, cel putin la inceput, este bine sa detii controlul asupra ei - in sensul ca banii vor fi pastrati, de comun acord, intr-o pusculita.
Atunci cand copilul isi doreste ceva, stie ca are propriile sale resurse. Mai tarziu, dupa ce va incepe sa mearga la scoala, ii poti oferi cheita pusculitei, ceea ce ii va demonstra ca ai incredere in el si in modul in care va alege sa cheltuiasca acei bani. Mai mult decat atat, acest tip de recompensa il va face pe copil sa inteleaga raportul care se stabileste intre munca si retributie.
Cat de frecvent ar trebui sa alimentezi pusculita? De doua ori pe luna este suficient. In cazul in care se dovedeste mai harnic si mai ambitios in a-si indeplini atributiile, poti sa-i acorzi un premiu. Suma va creste treptat, in mod direct proportional cu varsta copilului.
Daca este indecis in privinta modului in care va investi banii economisiti, ofera-te sa-l sfatuiesti. Tine insa cont nu de ceea ce are nevoie in acel moment, ci de ceea ce isi doreste.
Poate ca ii trebuie o geaca noua, insa prioritatea lui - de inteles, la aceasta varsta - o reprezinta masinuta aceea rosie, cu telecomanda si alte accesorii pe care tu nu le intelegi, dar despre care prichindelul ti-ar putea vorbi multa vreme, cu incantare.
Dat fiind faptul ca este vorba de banii castigati de el, acorda-i sansa de a-i folosi cum vrea.In eventualitatea in care copilul isi doreste un obiect mai costisitor, cum ar fi o bicicleta sau un walkman, nu te oferi sa i-l achizitionezi tu.
Propune-i sa economiseasca o perioada (doua-trei luni) si tu doar completeaza suma. In felul acesta, va avea multumirea ca si-a adus contributia proprie si iti va fi, in acelasi timp, recunoscator pentru sprijinul acordat.
Este important sa te asiguri ca micutul a inteles ca banii acestia ii vor reveni numai daca se achita de responsabilitatile asupra carora ati cazut de acord.
Tine-te intotdeauna de cuvant. Pune in pusculita suma convenita si - reversul medaliei - penalizeaza-l, daca nu si-a indeplinit atributiile in mod corespunzator. Copilul trebuie sa fie constient de faptul ca munca sa este rasplatita si ca abaterile sunt sanctionate.