"Am fost si sunt singurul copil al parintilor mei. Desi am aproape 30 de ani, ai mei ma considera inca un copil si asa vor face mereu. Nu mi-a priit aceasta singuratate. Nu am fost niciodata egoista si nu am tinut o jucarie doar pentru mine. Mereu am simtit nevoia sa impart cu cei din jur tot ce aveam. A existat mereu aceasta dorinta de a avea prieteni si de a fi inconjurata de oameni pentru a nu ma simti singura. Acum cativa ani am aflat ca mama si-ar mai fi dorit un copil, dar nu a avut starea de sanatate necesara pentru a mai duce o sarcina.
Pacat... Eu mi-as dori sa am cel putin doi copii, pentru ca un singur copil nu as vrea sa aiba parte de singuratatea pe care am trait-o eu.", imi marturiseste Bianca, o prietena.Nu m-a surprins deloc declaratia Biancai, pentru ca stiu cum este sa fii singura la parinti si cat de apasatoare poate fi situatia. Insa nu pentru toti...
Exista si copii care se declara foarte fericiti ca sunt singurii "mostenitori" ai familiei: "parintii mei imi fac toate poftele pentru ca sunt singurul lor copil", "jucariile raman toate ale mele", "nu trebuie sa impart nimic niciodata cu nimeni, nici nu nu imi doresc asta", "nu as vrea sa am un frate sau o sora pentru ca ne-am certa mereu" etc. Sunt doar cateva replici pe care le-am auzit in momentul in care am intrebat cativa copii singuri la parinti daca le convine situatia in care se afla. Oare cum ar trebui sa se comporte parintii cu un copil fara frati si surori?
Anca Munteanu, psihoterapeut, explica: "Parintii nu pot inlocui fratii si surorile, dar pot intelege nevoia copilului de a se juca si cu alti copii sau de a-si petrece timpul cu ei si il pot ajuta sa se intalneasca cu alti prichindei de varsta lui. A fi singur la parinti a fost privit fie ca un avantaj, fie ca un dezavantaj, cand, de fapt, nu e niciuna nici alta. Unii copii isi exprima dorinta de a avea un frate, dar acest lucru nu depinde de ei, ci de dorinta si de putinta parintilor sai".
Dar oare de ce multi parinti isi doresc sa aiba doar un copil? Daca excludem cauzele economice, poate ca raspandirea contraceptiei a facut din copil o alegere, o stabilire a momentului optim, ne mai spune Anca Munteanu. "Copii nu mai apar 'pe nepregatite', ci atunci cand parintii lor hotarasc ca e momentul cel mai bun. Pe de alta parte, si varsta la care apar copiii este mai inaintata, iar o parte dintre femei nu mai pot face un al doilea copil", continua Anca Munteanu.