Avand in vedere valoarea instructiv-educativa a jucariei, aceasta
trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte. Acestea sunt: didactice,
igienice si estetice.
Cerinte didactice
Prin dimensiuni, greutate si dinamica, jucaria trebuie sa corespunda
particularitatilor de varsta si individuale ale copiilor. Este firesc
si explicabil ca pe unii copii sa-i atraga anumite jucarii, iar pe
altii altele. Atat prin forma, cat si prin continutul ei, jucaria
trebuie sa-l atraga pe copil, sa-i produca reale emotii de bucurie si
satisfactie.
Cerinte igienice
Jucaria trebuie sa fie, in primul rand, trainica. Ea trebuie sa reziste la tot felul de "probe" si "incercari" la care o supune copilul. O jucarie care se strica usor il nemultumeste pe acesta, duce la surescitarea sistemului sau nervos si este cauza celor mai frecvente conflicte dintre copii.
In al doilea rand, este necesar ca jucaria sa fie astfel realizata, incat sa intruneasca toate cerintele referitoare la protectia sanatatii copilului: sa nu-l raneasca, sa nu-l taie, sa nu poata fi inghitita, etc. Este important ca materialul din care este confectionata jucaria sa poata fi dezinfectat, fara ca trainicia si calitatea ei sa fie afectate. In al treilea rand, prin formele si dimensiunile sale, jucaria trebuie sa corespunda posibilitatilor copilului, pentru a se evita incordarea si suprasolicitarea diferitelor sisteme si organe si a se preveni oboseala.
Cerinte estetice
Jucaria trebuie sa educe la copii gustul artistic, simtul frumosului si sa reflecte realitatea, pentru a-l ajuta sa-si formeze reprezentari conform acesteia (exemplu: animalele, pasarile, masinutele, trenuletele, uneltele sa aiba forme si culori corespunzatoare cu ale celor reale). Acestea ii permit copilului sa se "joace" cu realitatea, modeland dupa dorinta sa pentru a se familiariza mai bine cu tot ceea ce il inconjoara.
De aceea, este foarte important ca educatorii, parintii, bunicii sa tina seama de aceste cerinte la achizitionarea de jucarii pentru copii.