Există multe povești despre ceea ce se întâmplă acasă la bunica și cum sunt răsfățați copiii, dar nu trebuie să privești totul negativ. Deliciile culinare și timpul petrecut cu bunicii sunt foarte importante pentru copii și uneori poți face excepții pentru a crea un echilibru între alimentația sănătoasă și variantele de deserturi la care poftesc copiii.
Printre cel mai des menționate „infracțiuni” se numără înghețata la masa de prânz, un dulap plin cu chips-uri din care copiii se pot servi oricând sau bomboanele răspândite în toate colțurile casei. La prima vedere poate ți se pare un coșmar și crezi că aceste obiceiuri îți vor compromite toate eforturile de a-ți învăța copilul să mănânce echilibrat. Dacă în fiecare zi faci tot posibilul pentru a planifica mese echilibrate din punct de vedere nutrițional, a limita consumul de zahăr și a evita băuturile carbogazoase sau cu mult zahăr este de înțeles de ce ți se pare că simpla vizită la bunici dărâmă tot ce ai realizat până acum.
Sigur că teoretic știi că bunica are cele mai bune intenții când le dă ceva copiilor, dar te poți descuraja dacă suspectezi că de îndată ce intră pe ușă cei mici uită complet de ceea ce ar trebui să mănânce.
În viața de zi cu zi, porțiile duble oferite sau chiar mâncarea de la fast food pe care nu le-o interzice copiilor pot crea un adevărat conflict în familie dacă tu încerci să le imprimi un alt stil de a mânca.
Ce este de făcut?
Oare ar trebui să arăți că te nemulțumește situația și să riști să-ți jignești părinții sau socrii sau să nu spui nimic și să lași excesele să continue? La fel ca și celelate probleme care pot interveni după ce devii părinte trebuie să faci ceea ce ți se pare util pentru familia ta și să reacționezi într-un mod folositor, care să te ajute să corectezi situația, dacă este posibil.
În cazul în care ai dubii să știi că strategia depinde de circumstanțe. Nu întotdeauna este bine să ai o abordare prea directă și să îți impui punctul de vedere cu orice preț și nici nu merită să strici relația dintre copii și bunici din acest motiv.
Alergiile alimentare
Trebuie neapărat să îi spui bunicii dacă cel mic are alergii sau intoleranțe la anumite alimente sau ingrediente. De asemenea, dacă ai observat că devine hiperactiv după ce consumă preparate care conțin conservanți sau coloranți sau că îl doare stomacul după ce se întoarce dintr-o vizită de la bunica este în regulă să-i spui, în special dacă bănuiești că duce copiii la fast food.
Dacă bunicii au grijă de copii în mod frecvent
Iată o altă situație în care trebuie să explici clar care este situația. În acest caz nu mai este vorba despre vizite ocazionale, ci probabil jumătate din mesele din fiecare zi sunt preparate sau cumpărate de bunici.
Obiceiurile alimentare ale copilului ar putea deveni nocive dacă nu discuți cu părinții sau socrii tăi.
Cum se desfășoară discuția
Va fi nevoie de prudență când deschizi o astfel de discuție. În primul rând este esențial să eviți enervarea sau emoțiile negative. Nu ai de ce să o faci pe bunică să se simtă prost pentru că i-a dat celui mic un pahar cu suc sau să o acuzi că nu-i pasă de sănătatea lui. Folosește argumente logice și un ton neutru. De exemplu, poți argumenta folosind rezultatele vizitei la stomatolog sau problemele digestive ale copilului. Poți să prepari parțial mesele sub pretextul de a o ajuta să economisească timp și ai grijă să-i spui că apreciezi atenția și afecțiunea pe care i le dăruiește copilului. Nu exclude nici compromisurile. Dacă este foarte important pentru bunică să meargă la o înghețată cu cel mic o dată la 2 săptămâni, găsește o modalitate de a integra acest ritual în meniul copilului prin eliminarea altor dulciuri.
Când să lași de la tine
Există și câteva situații când nu ar trebui să evidențiezi că deliciile oferite nu sunt tocmai sănătoase. De Paște, de Crăciun, de ziua copilului, în luna martie sau de Anul Nou nu are sens să te împotrivești când copilul acceptă 2 prăjituri sau o plăcintă în plus.
Nu te agita dacă în timpul sărbătorilor copiii își modifică alimentația pentru că nu vor fi consecințe pe termen lung. Și nu uita: doar pentru că a mâncat ceva bun la bunica nu înseamnă că va cere din nou același lucru după ce ajungeți acasă.
Comentarii (1)
In concluzie, decât sa inteleaga bunica, mai bine sacrificam putin sanatatea compilului...
Posteaza comentariu