Ce ne facem cu micutii rasfatati si pretentiosi?

"Mami, vreau un trenulet electric! Dar prietenul meu are unul, eu de ce sa nu am?". Acestea sunt numai cateva dintre replicile si solicitarile pe care le auzi adesea si simti...

"Mami, vreau un trenulet electric! Dar prietenul meu are unul, eu de ce sa nu am?". "Cum adica, este prea scump? Ce inseamna 'scump'?". "Vreau ciocolata pe care am vazut-o la televizor!".

Acestea sunt numai cateva dintre replicile si solicitarile pe care le auzi adesea si simti ca iti este tot mai greu sa rezisti rugamintilor (si, uneori, lacrimilor "de rigoare"). Pe de alta parte, n-ai vrea nici sa-i satisfaci toate pretentiile prichindelului. Ce solutie ai putea gasi?



Ce poti sa faci?
Ai putea crede ca rezolvarea acestui inconvenient o constituie limitarea accesului la televizor. Da, este o solutie, dar nu singura - si nu cea mai fericita. Pana la urma, si emisiunile televizate isi au rolul lor si se pot dovedi importante si educative pentru cei mici, daca sunt alese si gestionate cu atentie.

Nici sa-i refuzi orice napolitana sau ciocolata careia i s-a facut reclama nu este o varianta. Puteti stabili, de comun acord, o limita: cumpara-i lunar cate doua produse care au fost intens promovate in luna respectiva.



Ce poti sa faci?
Unii parinti isi programeaza "sesiunile" de cumparaturi atunci cand nu trebuie sa-i ia cu ei si pe cei mici. Altii aleg sa stabileasca un set de reguli de genul "Nu cumparam nimic altceva decat ceea ce ne-am trecut pe lista!" si isi mentin punctul de vedere.

Daca simti ca nu-i poti spune, pur si simplu, "Nu", adopta o tactica asemanatoare celei prezentate anterior: ii vei cumpara un singur obiect (sau un singur desert, la alegerea lui), care sa nu fie prea costisitor.

Lasa-l pe el sa aleaga ce-si doreste, fapt care ar trebui sa-i limiteze pretentiile. Insa ai grija sa nu extinzi aceasta "regula nescrisa" si pentru cazurile in care mergeti la gradina zoologica sau in parcul de distractii.



Ce poti sa faci?
Ei bine, probabil ca nu exista nici un parinte care sa nu se fi confruntat cu aceasta problema. Din pacate, in cazul de fata argumentele logice (si perfect intemeiate, de altfel!), nu-si prea au rostul. Copilul stie una si buna: vrea si el masinuta sau papusa similare cu ale partenerilor de joaca.

Daca cedezi o singura data, nu prea mai ai scapare. Asadar, oricat de greu ti-ar fi, spune-i "Nu", cu fermitate. In acelasi timp, nu-l priva de jucarii, cumpara-i ce-si doreste, dar fara ca acest criteriu "Dar 'X' cum are...?" sa intre in functiune.





Ce poti sa faci?
Este destul de dificil si delicat sa-l inveti pe cel mic valoarea banului. Mai ales ca te priveste ca pe un zeu si, in mintea lui, nimic nu este imposibil pentru tine. O idee ar fi sa-l deprinzi sa-si faca si el micile lui economii, in pusculita. "Iti doresti o minge de fotbal?

Daca incepi sa economisesti de acum, ai toate sansele sa ti-o poti cumpara chiar de ziua ta!". De asemenea, cand mergeti la magazin, da-i niste bani, pe care sa-i cheltuie asa cum considera de cuviinta. Discutati impreuna despre alegerea facuta: isi doreste o jucarie sau o ciocolata? Care dintre acestea ii va oferi o mai mare satisfactie in acest moment?



Ce poti sa faci?
Multi parinti sunt transanti in aceasta privinta: "Nu voi negocia cu micul meu terorist!".

Este ceea ce ar trebui sa faci si tu, raportat la subiectul despre care vorbim. Asculta-l cand isi exprima dorinta, apoi explica-i de ce-l refuzi. Prin faptul ca-i permiti sa-si exprime punctul de vedere, nu te vei mai simti ca un fel de mama denaturata si insensibila.

Dar nu fii prea aspra cu tine insati dasca se mai intampla sa-i cedezi cateodata... Micutul merita sa fie rasfatat, atat timp cat acest lucru nu se transforma intr-un obicei.