Cum pot fi evitate accidentele de masina ale adolescentilor

Accidentele de masina reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor survenite in randul adolescentilor. Nu este greu sa ne dam seama...

Tot mai multi tineri isi iau permisul de conducere de indata ce implinesc 18 ani (varsta minima legala) si, cam tot atunci, incep sa conduca. Fie masina parintilor, fie - in mai putine cazuri - masina proprie.

Pentru ei, acesta este un vis implinit. Nenorocirile pot lovi insa atunci cand te astepti mai putin si se inmultesc accidentele de circulatie in care sunt implicati adolescenti. Unele dintre acestea au deznodamant tragic... Oare ce poti face pentru a preveni acest lucru?

Accidentele de masina reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor survenite in randul adolescentilor. Nu este greu sa ne dam seama de ce: tinerii nu au experienta si, ceea ce este si mai rau, le place viteza si au prea multa incredere in capacitatile lor de soferi.

Nu este indicat sa ne bazam numai pe faptul ca au luat ore de conducere.

Acestea ii ajuta sa-si insuseasca notiunile elementare, insa de aici si pana la dezvoltarea reflexelor necesare este cale lunga.

O serie de studii efectuate in Statele Unite au demonstrat ca majoritatea tinerilor implicati in accidente tocmai si-au luat permisul de conducere. Ar fi bine sa mai intarzii putin momentul in care adolescentul se va urca la volan. Nu spune nimeni ca va fi usor sa-i retezi elanul, dar explica-i ca nu este vorba despre un refuz, ci doar de o amanare - cu aproximativ un an sau doi.

In alta ordine de idei, chiar si dupa ce a devenit sofer "cu acte in regula", n-ar fi prea indicat sa conduca singur, macar in primele doua-trei luni.

Pana cand incepe sa fie mai sigur de sine si sa cunoasca masina, adolescentul ar trebui sa fie insotit in dreapta de o persoana experimentata (un adult).

De asemenea, nu-i permite sa circule cu masina oricand si oriunde. Pentru inceput, este bine sa parcurga distante mai scurte, pe timpul zilei si nu atunci cand este vreme ploioasa. Majoritatea accidentelor au loc noaptea, atunci cand tinerii se intorc sau pleaca la discoteca, de exemplu.

Cand ii inmanezi cheile masinii, asigura-te ca nu este sub influenta bauturilor alcoolice (unii tineri, din teribilismul specific varstei, pot spune: "Am baut numai o bere!").
In aceeasi nota, nu este indicat nici sa fi consumat bauturi energizante, pentru ca nu se stie ce efecte secundare pot avea acestea asupra organismului.

Totodata, intreaba-l cate persoane vor calatori in masina. Este esential ca numarul maxim admis, in functie de tipul masinii, sa nu fie depasit.

Tinerii ar trebui sa stie ca nu este indicat sa lase pe altcineva la volan in locul lor, decat daca nu sunt in masura sa conduca, din motive obiective. Un aspect foarte important este centura de siguranta. Multi uita de ea, insa ea poate fi acel factor care traseaza granita dintre viata si moarte, in cazul unui accident.

Chiar daca ti se pare incredibil, sunt mari sanse ca adolescentul sa te asculte.

Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii, la intrebarea: "Cine crezi ca este cea mai potrivita persoana pentru a sta langa tine cand conduci?", un procent de 75 la suta dintre subiecti au raspuns "Mama sau tata".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod