Bebelusul nu mananca

Alimentatia este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa ai grija, atunci cand este vorba de bebelusul tau. Desi depui mult efort in privinta hranei sale...

Alimentatia este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa ai grija, atunci cand este vorba de bebelusul tau. Desi depui mult efort in privinta hranei sale, uneori refuza sa se atinga de ea. Motivele ar fi: nu ii este foame, nu ii place mancarea, este bolnav sau pur si simplu se joaca cu tine, facand pe micutul mofturos.

De cele mai multe ori, un bebelus care refuza sa manance, neavand pofta de mancare, este bolnav. Este normal ca micutul tau sa nu doresca sa manance atunci cand nu se simte bine. Nu trebuie sa il fortezi.

Pofta de mancare va reveni de indata ce se va vindeca. Cand te confrunti cu aceste situatii trebuie sa ii iei temperatura, sa ii analizezi gatul si pielea pentru a constata daca are vreo alergie si sa fii atenta la reactiile lui.

Daca este cazul, apeleaza urgend la un medic.

In cazul in care, dupa ce l-ai analizat bine, constati ca nu prezinta niciun simptom, verifica daca laptele din biberon nu este prea cald sau prea rece sau daca ai sarat prea tare piureul. Gusta din mancarea refuzata pentru a te asigura daca este sau nu "comestibila".

Chiar daca totul este in regula din punctul tau de vedere, nu il forta. Un bebelus, ca orice copil, mananca doar daca are nevoie. Este posibil sa ii fie foame un pic mai tarziu decat de obicei.

Pe masura ce creste, iti va fi mult mai usor sa stii daca ii este sau nu foame, fiind atenta la semnalele pe care ti le transmite. Intre sase si noua luni, bebelusul iti poate indica daca vrea sa manance privind sau atingand o lingura sau orice obiect care a fost pus in relatie cu hrana lui.

De asemena, iti poate "spune" ca nu vrea sa manace impingand biberonul sau lingurita cu care il hramnesti, sau pur si simplu tinand gura inchisa. De multe ori, plansul este si el un indiciu bun de luat in calcul. Odata cu varsta, creste si numarul indiciilor astfel incat la 18 luni, cel mic iti va comunica ca mai vrea sa manance intinzand mainile spre lingurita sau farfurie.

Daca micutul refuza mancarea, nu il ameninta, pedepsi si nu apela la schimburi de genul: "Daca mananci piureul, primesti o prajitura." In primul rand este prea mic pentru asa ceva si in al doilea rand sistemul este o cale sigura spre esec. Vazandu-te cat te straduiesti pentru a accepta o inghititura, cel mic se va obisnui sa iti repete figura de fiecare data.

Pentru a fi sigura ca alimentele propuse vor avea succes, distanteaza mesele la un interval de timp de cateva ore astfel incat sa ii fie foame.

Tine cont de faptul ca mesele nu trebuie sa dureze mai mult de o jumatate de ora.

Fii atenta la pofta lui de mancare. Lasa-l sa-si stabilieasca singur portia, sa manace cat simte nevoia, dar ai grija ca aportul caloric sa corespunda celui necesar varstei sale. In cazul in care are tendinta de a manca prea mult, invata-l sa fie moderat. Poti face acest lucru prin a nu-l mai hrani imediat ce da semne ca si-a potolit foamea.

In cazul in care cel mic refuza sa manance dimineata, da-i sa bea un pahar de apa cu zahar. Ajuta la deschiderea apetitului.

Variaza meniul. Atunci cand este la o varsta la care este capabil sa se exprime, propune-i doua alimente si lasa-l sa aleaga.


Daca refuzul de a manca se prelungeste la doua-trei zile, daca greutatea bebelusului stagneaza sau este in scadere sau daca apar simptomele vreunei boli, trebuie sa apelezi cat mai curand posibil la un medic pediatru.