Multi parinti au cam aceeasi reactie cand copiii lor ajung la varsta adolescentei si simt primii fiori ai dragostei, pasesc in primele relatii: sunt speriati, in loc sa se apropie de copii, se indeparteaza tot mai mult de acestia.
Poate ca este destul de greu sa nu intri in panica si sa incerci sa fii destul de rationala atunci cand te gandesti unde or fi si ce or fi facand acum. Auzi destul de des cum ca parintii au interzis copilului sa se mai vada cu persoana iubita.
Daca vrei sa eviti astfel de situatii atunci cand vine vorba de copilul tau si daca vrei sa va intelegeti in timpul adolescentei lui trebuie sa te gandesti cum sa cooperati. Poate fi mai usor de zis, dar mai greu de facut. Sunt insa cateva puncte de plecare pentru tine.
Nu prea iti mai amintesti mare lucru? Atunci intreaba o prietena si vei afla cam care era comportamentul tau pe atunci. In loc sa iti faci tot felul de scenarii in legatura cu ce ar putea sau nu face copilul tau, adu-ti aminte ca si tu faceai pe atunci acelasi lucru.
Adolescentii pot fi atat de prinsi emotional in prima lor poveste de dragoste incat nu-si pot da seama cat de enervanti sunt cand se fataie in stanga si in dreapta prin casa cautand parca tot timpul ceva. Asa cum ei au dreptul la intimitate si tu esti indreptatita sa ai un coltisor al tau in care sa te odihesti si sa te relaxezi.
Stabileste noi reguli in casa: care sunt locurile in care poate sta cu prietenul sau prietena sau care sunt locurile in care stati impreuna si care sunt locurile in care tu preferi sa stai singura.
Furia multor parinti izbucneste in astfel de situatii din gelozie. Poate ca acum nu te mai simti la fel de importanta pentru copilul tau sau poate iti aduce aminte de vremurile demult trecute. Oricare ar fi motivul trebuie sa accepti ca ai astfel de sentimente. Daca vei nega, lucrurile pot lua o alta turnura care nu este nici pe departe placuta.
Este perioada in care se simt sau vor sa fie independenti. Asta este si motivul care ii determina sa spuna sau sa faca lucruri ce te ranesc.
De fiecare data cand patesti asa ceva, trebuie sa-ti spui "am facut si fac tot ce trebuie pentru copilul meu, acum am nevoie de timp si pentru mine". Iar cand te simti ranita de copilul tau nu este momentul sa te certi cu el. Este timpul in care sa faci ceva care sa te multumeasca, sa iti dea satisfactie, sa iti aduci aminte ca si tu esti importanta.
Este important sa te gandesti de fiecare data ca prima dragoste a fiicei sau a baiatului tau poate fi mai tarziu ginerele sau nora ta. Asa ca nu este bine sa strici de la inceput relatiile cu el sau ea. Daca nu iti place partenerul copilului tau da-i totusi o sansa. Incearca sa-l cunosti mai bine.
Copilul tau trebuie sa stie ca prietenul sau prietena ii sunt primiti cu placere in casa si incearca sa-i inviti regulat la voi in casa. Si nu uita, oricat de respingator iti va parea alesul sau aleasa si copilul tau poate fi privit la fel de ceilalti parinti!
Daca nu iti place deloc partenerul copilului tau, atunci asculta si parerea altor prieteni ce au copii mai mari si au trecut deja prin astfel de situatii. Vei fi surprinsa poate daca acestora li se va parea normal.
Si nu uita, daca adolescentul tau nu vrea sa vorbesca cu tine despre sentimentele lui, o poate face foarte bine cu un alt adult apropiat de familie. Asa ca incurajeata-ti copilul sa vorbeasca cu alti adulti in care atat tu, cat si el aveti incredere.
Este una sa stii ca adolescentul tau are cunostinte despre sex si contraceptie si cu totul altceva atunci cand stii ca isi doreste sa-si inceapa viata sexuala. Esti ingrijorata pentru siguranta, dar in acelasi timp trebuie sa-i respecti intimitatea. Chiar daca situatia poate fi stanjenitoare, discutati deschis despre sex si protectie.
Daca adolescentul tau nu vrea nici in ruptul capului sa vorbeasca cu tine despre relatia lui, nu il grabi. Este normal sa fie secretosi la varsta aceasta. Tu nu trebuie decat sa tii "usa deschisa". Spune ceva de genul: "nu-i nimic daca nu vrei sa vorbim acum, dar sa stii ca sunt aici daca ai nevoie de un sfat sau de ajutor."
Tot parintii sunt cei care trebuie sa-si sfatuiasca copilul cum sa puna capat unei relatii, cum sa spuna "nu" sau "da" si cum sa fie in permanenta in siguranta.