Ajuta-l pe copilul tau sa nu inceapa sa fumeze

Probabil ca este una dintre cele mai raspandite si, in acelasi timp, dificile probleme pe care le intampina parintii, iar copiii au varste tot mai fragede in momentul cand apare aceasta problema.

Probabil ca este una dintre cele mai raspandite si, in acelasi timp, dificile probleme pe care le intampina parintii, iar copiii au varste tot mai fragede in momentul cand apare aceasta problema.

Motivele sunt dintre cele mai diverse - teribilism, sentimentul de apartenenta la un grup social, intelegerea gresit aa termenului de "independenta", etc.

Faptul este cel putin ingrijorator si este normal sa inceri sa previi acest lucru - sau macar, sa amani momentul cat de mult se poate... Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos:

Atunci cand discutati impreuna despre acest lucru, ai grija sa-ti formulezi frazele astfel incat acestea sa nu aiba o rezonanta amenintatoare.
Incurajeaza-l sa practice activitati sportive in cadru organizat, unde fumatul este, fireste, interzis.
Prin atitudinea ta, arata-i ca il respecti si tii cont de ideile si opiniile sale.

Daca va simti ca ai incredere in el, isi va dori sa nu te dezamageasca.
Nu te sfii sa-i vorbesti despre ravagiile pe care le va face tutunul asupra sanatatii lui. Copiii inteleg acest lucru, chiar daca nu percep toate detaliile.
Este esential sa afli de ce l-ar tenta sa fumeze si, in functie de raspunsul lui, iti poti constriui argumentele. Cel mai frecvent motiv invocat este: "Toti prietenii mei fumeaza...".
Nu in ultimul rand, stabileste reguli ferme: nu se fumeaza in casa si nu se mesteca nici guma cu nicotina.

Indiciile care te pun pe ganduri...

Daca simti ca hainele lui miros a fum de tigara, nu reactiona disproportionat si intreaba-l mai intai ce s-a intamplat.
Poate ca a stat cu niste amici fumatori sau poate ca numai a incercat o tigara, de curiozitate. Multi copii cedeaza tentatiei dar nu toti devin fumatori constanti.

Printre alte semne care dau de banuit, se regasesc:

Tuse prelungita
Respiratie urat mirositoare
Sensibilitate crescuta la raceli
Ingalbenirea dintilor
Probleme respiratorii (respiratie scurta, sacadata).

Ce poti sa faci daca fumeaza deja?

Din pacate, uneori se intampla ca stradaniile parintilor sa nu dea roade si copiii sa fumeze "clandestin". Cand afli, in primul moment te infurii, dar este bine sa-ti temperezi reactiile. Iata cum ar fi bine sa procedezi:

Rezista ispitei de a-i tine copilului "predici".
Sunt inutile si nu vei reusi decat sa te enervezi si mai mult, vazand ca nu-ti da atentie.
Pune-i in vedere consecintele directe ale faptului ca fumeaza: va avea mai putini bani de buzunar si va avea tot mai multe probleme de sanatate. Este important ca vorbele tale sa nu sune a amenintare; cu cat esti mai calma si prezinti faptele pe un ton coborat si ferm, cu atat cresc sansele de a-l pune pe ganduri.
Nu-l soma sa renunte la fumat. Copiii nu reactioneaza favorabil la ultimatumuri, si cu atat mai putin in cazul de fata.
Asigura-l ca va avea tot sprijinul tau cand se va decide sa renunte la fumat.
Daca tu sau partenerul tau sunteti fumatori, nu-i permite copilului sa foloseasca acest argument in favoarea sa.
Spune-i ca este o greseala si, tocmai pentru ca stii ce probleme apar in urma fumatului, vrei sa-l ajuti sa renunte la acest obicei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod