1. Stimuleaza-i dorinta de a invata
Cei mici au, instinctiv, dorinta de a invata, de la cele mai mici varste. Isi exploreaza corpul, obiectele, mediul inconjurator. Intreaba si asteapta raspunsuri pe care trebuie sa le inteleaga. Aici intervin parintii. Dorinta de a invata este consecinta curiozitatii. Stimuleaza-i curiozitatea, explica-i, raspunde-i la intrebari. Explicatiile si raspunsurile trebuie sa fie pe masura capacitatii lui de a intelege. Provoaca-l, da-i mereu motive sa fie interesat de tot ceea ce este in jurul lui. Teatrul de papusi, muzeele, excursiile, locurile noi sunt tot atatea cai care intretin, stimuleaza si dezvolta spiritul copilului tau. Entuziasmul tau in fata lumii va fi insusit de copil, iar entuziasmul este anticamera curiozitatii.
2. Nu lua locul profesorului
Lasa-l pe profesor sa fie profesor. Tu, parinte, acasa, fii parinte. Nu exagera cu exigenta, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii toleranta. Indulceste cu dragoste fiecare lectie de acasa. In nici un caz nu-l pedepsi pe micut si nu-l certa. Il poti dojeni, dar trebuie sa faci acest lucru in mod calm, domol si concis. Asigura-te ca cel mic a inteles de ce l-ai certat, de ce te-ai suparat si, mai ales, unde a gresit.
3. Pastreaza o legatura permanenta cu scoala
Micutul trebuie sa stie ca tu, parintele sau, stii tot ceea ce se petrece la scoala. Stii si cand nu a fost atent, si cand nu s-a achitat de obligatii, si cand a fost obraznic. Nu trebuie sa functionezi pe post de bau-bau, dar copilul trebuie sa iti simta prezenta chiar si cand nu esti langa el. O prezenta ocrotitoare si autoritara. Nu il certa pentru poznele de la scoala inainte de a auzi ce are si el de spus. Nu purta discutii cu invatatoarea/invatatorul in prezenta lui, indiferent care ar fi subiectul. Astfel, ii acorzi autoritate profesorului si, implicit, il protejezi pe cel mic.
4. Nu ii critica niciodata profesorul
Esti nemultumita, ai dubii fata de profesionalismul si aptitudinile pedagogice ale dascalului? Nu face nici un fel de comentarii negative la adresa acestuia, in prezenta celui mic. In acest fel, ii subminezi profesorului autoritatea, dar, mai grav, cobori de pe piedestalul pe care trebuie sa se afle, in mintea copilului, dascalul, in principiu. Nu il vei critica doar pe cel care te-a nemultumit, ci pe toti profesorii pe care copilul tau ii va avea!
5. Accepta inclinatiile lui
Ideea este sa iti lasi prichindelul sa se bucure de lucrurile, domeniile si disciplinele care ii plac. Daca tie ti-a placut geografia, nu inseamna ca trebuie sa faci din micutul tau un geograf. Esti medic, copilul nu este obligat sa te urmeze in profesie. Revenind la nivelul claselor mici, trebuie sa ii permiti sa isi descopere singur aptitudinile, inclinatiile. Il poti ghida, ii poti starni interesul, ii poti vorbi despre frumusetea unei discipline sau alta, dar nu trebuie sa il obligi.
Posteaza comentariu