Exista insa metode pentru a reduce sumele cheltuite pe mancare fara ca familia ta sa fie pivata de o alimentatie sanatoasa si variata. Situl TheDailyGreen.com are numeroase sfaturi utile, menite sa ne ajute sa reducem din cheltuieli. Eva ti le prezinta pe cele mai bune, care se potrivesc profilului cumparatorului roman.
Lista de cumparaturi, indispensabila
Nu pleca la magazin fara o lista de cumparaturi. Lista se face in timp ce pui la punct inventarul alimentelor din camara, al celor din frigider, dar si dupa ce ai trecut in revista ceea ce ai in congelator. Nu uita camara si bunatatile puse la pastrat acolo toamna trecuta. In caz ca nu le-ai terminat, este timpul sa epuizezi stocurile.
Lista trebuie sa contina si cantitatea care iti este necesara din fiecare aliment (de exemplu, 10 oua, 2 litri de lapte, cu 3,5% grasime, 2 litri cu 1,5% grasime, 500 grame ciuperci, 3 kg cartofi etc.).
O dovada a utilitatii listei este marturia Iuliei, mama a doi copii: "Mergeam la cumparaturi fara lista si, din cauza asta, fie uitam sa cumpar ceea ce trebuia, fie cumparam aiurea. Oricum, de cand fac o lista amanuntita cu ce trebuie sa cumpar, este mult mai bine".
Stabileste ce gatesti in urmatoarea saptamana
In paralel cu lista de cumparaturi, fa un plan care sa contina, in mare, ceea ce vrei sa gatesti in urmatoarea saptamana. Ia in calcul si eventualele dorinte ale copiilor: "Mama, vreau ceva dulce!".
Ideal este sa combini cele doua liste si, in consecinta, sa adaugi si sa tai ceea ce nu iti este necesar pe parcursul urmatoarei saptamani.
"Din momentul in care am inceput sa fac o lista cu ce voi gati pe parcursul saptamanii urmatoare, dupa care sa fac lista de cumparaturi, nu ma mai lovesc de situatii in care vreau sa fac o prajitura si nu pot, pentru ca nu am praf de copt, sau vreau sa fac gris cu lapte si nu am gris... Este bine, comod si fac si economie de bani", explica Iulia, devenita de cateva luni o fana infocata a listei de cumparaturi.
Nu cumpara, daca nu e pe lista
Nu cumpara nimic altceva, daca nu este pe lista de cumparaturi. Angela, in varsta de 40 de ani, ne povesteste din experienta ei: "Obisnuiam sa cumpar ceea ce imi facea cu ochiul si risipeam si bani, si nici nu aveam ceea ce imi trebuia in casa. Acum, de cand merg cu lista, dar in acelasi timp rezist si nu cumpar nimic din ceea ce nu este pe lista, este mult mai bine. Putina organizare, putin frau la unele capricii si mofturi nu strica".