Nu te lasa pacalita de promotii
Uneori sunt, alteori nu sunt reduceri de pret. Daca "promotia" inseamna doua pachete de cafea si o ciocolata, care toate fac cu 1,5 lei mai mult decat daca le-ai cumpara separat, evident, nu merita! Daca ti se ofera opt borcane cu iaurt la pret de sase, da!
Vezi daca produsele oferite de promotii sunt cele pe care familia ta le consuma de regula. Daca iei la super-pret ceva ce ai tai nu mananca sau este foarte prost, ai dat banii degeaba! Nu cumpara pachete cu trei salamuri, doar pentru ca sunt la oferta. De cele mai multe ori, expira in cateva zile si sunt de proasta calitate.
"Sunt foarte atenta la ceea ce cumpar, daca este vorba despre promotii. Verific data si incerc sa apreciez daca oferta este cu adevarat o... oferta!", explica Iulia.
Mergi la cumparaturi bilunar
Ideal ar fi sa mergi la cumparaturi de doua ori pe luna, pentru ca, astfel, faci si o economie importanta de timp. Dar daca esti obisnuita sa faci cumparaturi saptamanal, trebuie sa respecti cu strictete lista de cumparaturi. De cate ori nu ti s-a intamplat sa vezi abia acasa ca ai cumparat zahar si aveai nevoie de faina, si bulion in loc de paste...
Cumpara fructe si legume din piata
Au avantajul de a fi mai proaspete si mai ieftine decat in supermarket.
Nu risipi mancarea!
Este pacat, pentru ca mancarea din casa ta inseamna bani investiti, efortul de a merge la cumparaturi si efortul de a o prepara. Ca sa nu mai vorbim despre energia consumata pentru gatirea si pastrarea ei si combustibilul pentru masina (dus si intors la cumparaturi).
Iulia povesteste ca avea obiceiul sa arunce mancare, dar acum a rezolvat aceasta problema. "Mi-am impus sa nu mai fac asta. Am cumparat mai putin, mai chibzuit, am gatit mai putin", explica ea.
Pastreaza curat frigiderul
Un frigider curat, spalat saptamanal, in care alimentele stau in cutii acoperite, iar mancarea preparata, in vase cu capac, este un frigider "sanatos", in care mancarea nu se va altera.
Iata un test pentru "sanatatea" frigiderului tau: daca ai gasit lamai mucegaite sau daca borcanul cu bulion a "facut" mucegai, atunci frigiderul tau are nevoie de ajutor. In mod normal, aparatele moderne nu permit dezvoltarea mucegaiurilor, asa ca, daca ti se intampla, inseamna fie ca frigiderul tau nu este setat la temperatura potrivita, fie este infestat si are nevoie de o curatire radicala, cu substante antifungice, fie exista o sursa de mucegai, care se afla, de cele mai multe ori, in cutia pentru zarzavaturi.
Legumele puse la pastrat trebuie sa fie sanatoase si sa nu fie ude. In plus, cutiile pentru legume si fructe trebuie curatate de fiecare data cand adaugi ceva proaspat.
Roteste, refrigereaza, transforma
- asaza cat mai in fata pe raft iaurturile deja existente in frigider si pe cele nou cumparate, in spate;
- gateste folosind carnea proaspata pe care ai cumparat-o. Nu o congela azi, ca sa o dezgheti maine. Risipesti inutil curent electric;
- nu arunca mancarea, transform-o in altceva. De exemplu, painea uscata in friganele, carnea din mancare foloseste-o la pachetelul pentru serviciu, resturile de salam si branza pentru o pizza facuta in casa, fructele sau legumele usor stricate pentru sucuri sau diferite shake-uri;
- asaza lucrurile nou cumparate pe un raft special al frigiderului, acolo unde temperatura este cea mai mica (refrigerator), si nu le consuma pana cand nu s-au terminat produsele similare deja incepute.
Gateste pentru familia ta
Poate ca acesta este cel mai important "secret". Nutritionistii recomanda mancarea gatita in casa, pentru ca este sanatoasa si pentru ca este cea mai ieftina cale de a asigura familiei tale o alimentatie sanatoasa.
Comentarii (6)
Intradevar,de cand am introdus lista de cumparaturi e ceva mai bine.Eu imi fac lista pe parcursul timpului pe care il petrec in bucatarie,iar aceasta lista sta intr-un sertar si incurajez si copii sa completeze cu ceea ce considera ei ca mai este necesar (de exemplu este pe terminare borcanul cu mustar,iar baiatul meu consuma de regula,deci el este cel care v-a observa ca este necesar sa cumparam altul). Cand merg la cumparaturi la 2 saptamani incerc sa mai fac o reviziuire a listei si gata.Totul e mult mai simplu si nimeni nu se poate plange ca am uitat sa cumpar ceva...intrebarea va fii:"Ai trecut cumva pe lista si eu nu am observat?".Oricum lista e din ce in ce mai mica din cauza crizei.
Am sa ma straduiesc sa urmez calea asta. E adevarat ca ies din magazin cu mai multe produse decat aveam nevoie. In schimba eu incerc sa cumpar produse mai ieftine, dar totusi bune. De exemplu, pentru curatenie cumpar TRUMF Degresant Forte Universal de la Farmec si il folosesc si in bucatarie si pentru baie si hol. L-am cumparat la intamplare si de atunci nu-mi lipseste din casa. La mancare e mai greu, dar incerc sa am mancare gatita si pentru cina (nu doar la amiaza) Este maiieftin, dar cu timpul stau cam rau.
Foarte interesant articolul. Am citit ceva similar acum multi ani intr-o revista germana. Ei propuneau sa-ti faci si un meniu saptamanal si in functie de el sa-ti faci cumparaturile. Iar pentru economisire, in ziua de salariu, pui de-o parte o suma fixa si incerci sa te descurci din restul. Si toate sfaturile erau data cu mult inainte de criza!
ok! e minunat! in alata ordine de idei daca scapi controlul din mana e jale. minunat articol.
eu procedez asa de mult timp, si intradevar e bine.Cu ''economiile'' facute am mai cumparat ceva si fetitei mele si i-am pus si-n pusculita cate ceva. deci cu incredere urmati sfatul dat, nu veti regreta deloc.......
e un articol grozav, de nota 10, felicitari!
Posteaza comentariu