Mai putini bani pe mancare! Eva te invata sa economisesti

Un sfert din bugetul unei familii care beneficiaza de salarii medii pe economie se duce exclusiv pe mancare. Asa arata un studiu realizat de Institutul National de Statistica, ce a stabilit ca, anual, pretul produselor alimentare a crescut si creste, in medie, cu 8-10%. Exista insa metode pentru a reduce sumele cheltuite pe mancare fara ca familia ta sa fie pivata de o alimentatie sanatoasa si variata. Situl TheDailyGreen.com are numeroase sfaturi utile, menite sa ne ajute sa reducem din cheltuieli. Eva ti le prezinta pe cele mai bune, care se potrivesc profilului cumparatorului roman.
Un sfert din bugetul unei familii care beneficiaza de salarii medii pe economie se duce exclusiv pe mancare. Asa arata un studiu realizat de Institutul National de Statistica, ce a stabilit ca, anual, pretul produselor alimentare a crescut si creste, in medie, cu 8-10%.

Exista insa metode pentru a reduce sumele cheltuite pe mancare fara ca familia ta sa fie pivata de o alimentatie sanatoasa si variata. Situl TheDailyGreen.com are numeroase sfaturi utile, menite sa ne ajute sa reducem din cheltuieli. Eva ti le prezinta pe cele mai bune, care se potrivesc profilului cumparatorului roman.


Lista de cumparaturi, indispensabila


Nu pleca la magazin fara o lista de cumparaturi. Lista se face in timp ce pui la punct inventarul alimentelor din camara, al celor din frigider, dar si dupa ce ai trecut in revista ceea ce ai in congelator. Nu uita camara si bunatatile puse la pastrat acolo toamna trecuta. In caz ca nu le-ai terminat, este timpul sa epuizezi stocurile.

Lista trebuie sa contina si cantitatea care iti este necesara din fiecare aliment (de exemplu, 10 oua, 2 litri de lapte, cu 3,5% grasime, 2 litri cu 1,5% grasime, 500 grame ciuperci, 3 kg cartofi etc.).


O dovada a utilitatii listei este marturia Iuliei, mama a doi copii: "Mergeam la cumparaturi fara lista si, din cauza asta, fie uitam sa cumpar ceea ce trebuia, fie cumparam aiurea. Oricum, de cand fac o lista amanuntita cu ce trebuie sa cumpar, este mult mai bine".

Stabileste ce gatesti in urmatoarea saptamana


In paralel cu lista de cumparaturi, fa un plan care sa contina, in mare, ceea ce vrei sa gatesti in urmatoarea saptamana. Ia in calcul si eventualele dorinte ale copiilor: "Mama, vreau ceva dulce!".

Ideal este sa combini cele doua liste si, in consecinta, sa adaugi si sa tai ceea ce nu iti este necesar pe parcursul urmatoarei saptamani.

"Din momentul in care am inceput sa fac o lista cu ce voi gati pe parcursul saptamanii urmatoare, dupa care sa fac lista de cumparaturi, nu ma mai lovesc de situatii in care vreau sa fac o prajitura si nu pot, pentru ca nu am praf de copt, sau vreau sa fac gris cu lapte si nu am gris...
Este bine, comod si fac si economie de bani"
, explica Iulia, devenita de cateva luni o fana infocata a listei de cumparaturi.

Nu cumpara, daca nu e pe lista


Nu cumpara nimic altceva, daca nu este pe lista de cumparaturi. Angela, in varsta de 40 de ani, ne povesteste din experienta ei: "Obisnuiam sa cumpar ceea ce imi facea cu ochiul si risipeam si bani, si nici nu aveam ceea ce imi trebuia in casa. Acum, de cand merg cu lista, dar in acelasi timp rezist si nu cumpar nimic din ceea ce nu este pe lista, este mult mai bine. Putina organizare, putin frau la unele capricii si mofturi nu strica".
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 18 Feb 2010, 21:23
    Economii

    Intradevar,de cand am introdus lista de cumparaturi e ceva mai bine.Eu imi fac lista pe parcursul timpului pe care il petrec in bucatarie,iar aceasta lista sta intr-un sertar si incurajez si copii sa completeze cu ceea ce considera ei ca mai este necesar (de exemplu este pe terminare borcanul cu mustar,iar baiatul meu consuma de regula,deci el este cel care v-a observa ca este necesar sa cumparam altul). Cand merg la cumparaturi la 2 saptamani incerc sa mai fac o reviziuire a listei si gata.Totul e mult mai simplu si nimeni nu se poate plange ca am uitat sa cumpar ceva...intrebarea va fii:"Ai trecut cumva pe lista si eu nu am observat?".Oricum lista e din ce in ce mai mica din cauza crizei.

    1
    0

  • dlt1964 pe 22 Mai 2009, 09:28
    Economii

    Am sa ma straduiesc sa urmez calea asta. E adevarat ca ies din magazin cu mai multe produse decat aveam nevoie. In schimba eu incerc sa cumpar produse mai ieftine, dar totusi bune. De exemplu, pentru curatenie cumpar TRUMF Degresant Forte Universal de la Farmec si il folosesc si in bucatarie si pentru baie si hol. L-am cumparat la intamplare si de atunci nu-mi lipseste din casa. La mancare e mai greu, dar incerc sa am mancare gatita si pentru cina (nu doar la amiaza) Este maiieftin, dar cu timpul stau cam rau.

    1
    1

  • Mariza pe 12 Mai 2009, 10:28
    Economii

    Foarte interesant articolul. Am citit ceva similar acum multi ani intr-o revista germana. Ei propuneau sa-ti faci si un meniu saptamanal si in functie de el sa-ti faci cumparaturile. Iar pentru economisire, in ziua de salariu, pui de-o parte o suma fixa si incerci sa te descurci din restul. Si toate sfaturile erau data cu mult inainte de criza!

    1
    1

  • Marik pe 11 Mai 2009, 14:12
    super

    ok! e minunat! in alata ordine de idei daca scapi controlul din mana e jale. minunat articol.

    1
    1

  • adriana pe 11 Mai 2009, 12:12
    foarte bun

    eu procedez asa de mult timp, si intradevar e bine.Cu ''economiile'' facute am mai cumparat ceva si fetitei mele si i-am pus si-n pusculita cate ceva. deci cu incredere urmati sfatul dat, nu veti regreta deloc.......

    1
    1

  • natusik pe 7 Mai 2009, 15:16
    super

    e un articol grozav, de nota 10, felicitari!

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod